Moció de censura constructiva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La moció de censura constructiva (en alemany, konstruktives Misstrauensvotum, «vot de censura constructiu») és una variant de la clàssica moció de censura dels sistemes de govern parlamentaris en la qual el parlament només pot retirar la confiança al primer ministre (forçant per tant la caiguda del seu govern) si i només si ja ha estat prèviament triat un successor per una majoria de vots, enfortint d'aquesta manera l'estabilitat del govern.

Aquest concepte va ser originalment inventat a Alemanya després de la Segona Guerra Mundial per la Llei fonamental d'Alemanya (Grundgesetz), que impedeix qualsevol coalició circumstancial (o «coalició d'extrems») entre parts que, un cop aprovada la moció de censura, no es poden posar d'acord sobre el nom del nou cap de govern (aquesta va ser una conseqüència directa de la inestabilitat governamental de la República de Weimar, on els comunistes i els nazis formaven aliances circumstancials per enderrocar els successius governs a un ritme frenètic).

En l'actualitat també és usat a Albània, Armènia, Bèlgica, Eslovènia, Espanya, Hongria, Israel (amb algunes modificacions específiques), Lesotho, Nepal i Polònia.

Albània[modifica]

La Constitució d'Albània[1] (1998, modificada en 2008 i 2012) estableix que només la majoria absoluta dels diputats del Kuvendi i Shqipërisë (Assemblea de la República d'Albània) pot adoptar una moció de censura constructiva.

Article 104. Moció de confiança.

1. El Primer Ministre té dret a presentar a l'Assemblea una moció de confiança al Consell de Ministres. Si la moció de confiança és votada per, com a mínim, la meitat de tots els membres de l'Assemblea, en el termini de 48 hores des de la votació de la moció el primer ministre demanarà al President de la República que dissolqui l'Assemblea.
2. El President dissoldrà l'Assemblea en un termini de deu dies a partir de la recepció de la sol·licitud. No es pot presentar una sol·licitud d'una moció de confiança durant el període en què s'estigui examinant una moció de censura segons l'article 105.
3. La moció no es pot votar a menys que hagin passat tres dies des de la seva presentació.

Article 105. Moció de censura.

1. Una cinquena part dels diputats té dret a presentar per votació a l'Assemblea una moció de censura al Primer Ministre en el càrrec, proposant un nou primer ministre.
2. L'Assemblea pot votar una moció de censura contra el Primer Ministre només mitjançant l'elecció d'un nou primer ministre amb els vots de més de la meitat de tots els seus membres.
3. El president de la República decretarà la destitució del Primer Ministre en el càrrec i el nomenament del Primer Ministre elegit, com a màxim, deu dies després de la votació de la moció a l'Assemblea.

Constitució d'Albània.

Alemanya[modifica]

Tot i que el jurista alemany Carl Schmitt és generalment considerat com qui més va contribuir al desenvolupament d'aquesta innovació constitucional, el concepte en realitat s'havia originat abans a l'Estat Lliure de Prússia després de la finalització de la Primera Guerra Mundial.

Els governs nascuts de la República de Weimar sorgida el 1919 eren usualment força inestables. Un dels factors era que el llavors canceller del Reich (Reichskanzler) era freqüent fet fora del seu càrrec per part del parlament, però sense que un eventual successor del mateix que tingués el suficient suport per part del parlament. Això va provocar una ràpida successió de diversos cancellers que es van veure obligats a confiar en les disposicions d'urgència de l'article 48 per dur a terme les accions bàsiques de govern. En els últims anys de l'era de Weimar, es van imposar diversos gabinets que depenien de la confiança personal de Paul von Hindenburg, el llavors president d'Alemanya durant aquest període. Aquesta inestabilitat implícitament o intrínseca és vista com una de les causes de l'ascens al poder del Partit Nazi el 1933, sota el líder carismàtic del dictador Adolf Hitler.

Per donar una solució definitiva a aquest problema, es van incloure dues provisions específiques i especials a la Constitució o Llei Bàsica alemanya de 1949 (Grundgesetz). A partir de l'entrada en vigència de la mateixa en la llavors Alemanya Occidental (RFA) de la postguerra, el canceller federal (Bundeskanzler) només pot ser remogut del seu càrrec pel vot majoritari del Bundestag (cambra baixa o de diputats del Parlament alemany) si ja existeix un candidat a succeir-lo amb el suport d'una majoria parlamentària.

Els dos articles constitucionals específics al respecte són els següents:

Article 67. Moció de censura.

1. El Bundestag pot expressar la seva falta de confiança en el Canceller Federal només mitjançant l'elecció d'un successor per la majoria dels seus membres i per la sol·licitud al President Federal d'acomiadar el Canceller Federal. El President Federal ha de complir amb la sol·licitud i designar la persona triada.
2. Han de passar 48 hores entre la moció i l'elecció.

Article 68. Moció de confiança i dissolució del Bundestag.

1. Si una moció del Canceller Federal per una moció de censura no és consentida per la majoria dels membres del Bundestag, el President Federal pot, en la proposta del Canceller Federal, dissoldre el Bundestag dins dels vint-i-u dies.

Grundgesetz de 1949

Com a resultat, el fracàs de la moció de confiança no força l'automàtica renúncia del govern o a unes noves eleccions. Més aviat, aquest pot continuar com un «govern de minoria» si és que l'oposició política és incapaç d'aconseguir l'elecció d'un successor a través del mecanisme del vot de censura constructiu.

També, el president federal (cap d'Estat amb funcions bàsicament cerimonials o protocol·làries, com donar el missatge anual de Nadal a la nació) només pot dissoldre la legislatura després del fracàs d'una moció de confiança. Encara que també pot donar-se que la legislatura tampoc es dissolgui automàticament. Aquesta previsió va ser concebuda per limitar el poder del president, el qual també era vist com una de les debilitats de la intrínsecament inestable república de Weimar. Una de les conseqüències derivades d'això és que, a diferència d'altres democràcies i repúbliques parlamentàries, el canceller alemany (cap de govern) no realitza una petició al cap d'Estat sobre dissoldre la legislatura.

En el passat, el canceller solia proposar una moció de confiança que «ell mateix perdia intencionalment». No obstant això, aquesta pràctica va ser posteriorment restringida per part del Tribunal Constitucional Federal (l'últim intèrpret i guardià de la vigència de la Llei Fonamental del país), a partir de l'elecció del demòcrata cristià Helmut Kohl el 1982.

Història del seu ús[modifica]

Des de la posada en vigor de la nova Llei Fonamental de 1949, tan sols s'han realitzat dues mocions de censura constructives a Alemanya. Només una d'elles va ser reeixida.

Data Candidat

de l'oposició

Canceller No Abstencions Absents o vots invàlids Votació reeixida
per a la destitució?
27 d'abril
de 1972

Rainer Barzel
(CDU)

Willy Brandt
(SPD)
247 10 3 236 no
1 d'octubre
de 1982

Helmut Kohl
(CDU)

Helmut Schmidt
(SPD)
256 235 4 2

La moció de censura constructiva de 1972[modifica]

El 27 d'abril de 1972 va tenir lloc un intent per destituir el llavors canceller federal Willy Brandt del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD), i emplaçar en el seu alt càrrec a Rainer Barzel, en aquell moment líder del principal partit d'oposició, la Unió Demòcrata Cristiana d'Alemanya (Christlich Demokratische Union Deustchlands, CDU). No obstant això, l'intent va fracassar per un marge de només dos vots.

Aquest intent va ser sorprenent, perquè en aquest moment era conegut públicament que diversos membres de la coalició entre SPD i el Partit Democràtic Lliure (Freie Demokratische Partei, FDP), aliança que havia portat a Brandt al poder, s'oposaven fortament a la conciliadora Ostpolitik («Política de l'Est», en referència a la llavors obertura germano-occidental a la comunista Alemanya Oriental en particular i al bloc soviètic en general). En aquest ambient polític, el govern ja no tenia una clara majoria, en particular després que diversos diputats s'haguessin passat a l'oposició.

Matemàticament l'oposició hauria d'haver obtingut una majoria de 250 vots, comparats amb els vots 246 a favor de la coalició governant; per tant, en teoria tenia un més dels 249 necessaris per destituir a Brandt del seu càrrec. No obstant això, la votació en qüestió va ser bastant travada i va estar influïda per diferents mogudes tàctiques; encara que era secret, el vot de la coalició de la CDU va ser exposat per una coalició que en part es va abstenir de votar. Al final, en la votació efectiva, només es van acabar emetent 260 vots: 247 a favor del «sí», 10 pel «no» i 3 abstencions. Aviat es va tornar evident que calia buscar els vots que faltaven dins de les pròpies files de la CDU.

Al juny de 1973, el membre de la CDU Julius Steiner va admetre davant el conegut setmanari polític germano-occidental Der Spiegel (El Mirall) que s'havia abstingut de votar. Més tard va afirmar haver rebut 50.000 DM d'una de les llavors principals figures del SPD, Karl Wienand. Leo Wagner, membre de la Unió Social Cristiana de Baviera (Christlich-Soziale Union in Bayern, CSU), va ser suspès per haver suposadament rebut un suborn, encara que en el seu cas no va poder trobar-se prova o evidència concloent en contra seu.

Després de la reunificació alemanya de 1990, es va aclarir que els diners de suborn que s'havien ofert a diversos polítics de la CDU havia provingut del la Stasi, el ministeri de seguretat i policia política de la llavors Alemanya Oriental comunista. De fet, el govern germànic oriental d'Erich Honecker, al poder des de feia un any, veia naturalment amb molt bons ulls la continuació de Brandt al poder i de l'Ostpolitik que aquest últim havia llançat. Això seria irònic en certa manera, que ja que en l'actualitat alguns veuen a l'Ostpolitik de Brandt com un dels passos que van contribuir a l'eventual implosió dels règims comunistes de l'Est europeu entre 1989 i 1991.

No obstant això, com el govern ja no gaudia del suport de la majoria del Parlament, el 22 de setembre el canceller Brandt va proposar una moció de confiança al Bundestag, la qual va perdre «intencionalment» per així obrir pas a la realització de les eleccions federals de 1972 a l'Alemanya Occidental.

La moció de censura constructiva de 1982[modifica]

L'1 d'octubre de 1982, Helmut Schmidt va ser reeixidament remogut del seu càrrec de canceller federal de l'Alemanya Occidental en favor de Helmut Kohl, marcant la fi de la fins llavors govern de coalició entre el socialdemòcrata SPD i el FDP.

Aquesta moció de censura constructiva no va ser tan «tècnicament forçada» com l'anterior, ja que aquesta vegada estava clar que el FDP volia canviar-se de bàndol i establir una nova coalició, ara amb la CDU, i ja es trobava realitzant negociacions al respecte per quan es va produir la votació. De fet, el FDP ja no estava satisfet amb la política econòmica implementada pel socialdemòcrata SDP, i al mateix temps aquest últim estava experimentant divisions internes sobre la decisió de l'OTAN (a partir del renovat anticomunisme del president estatunidenc Ronald Reagan) d'instal·lar míssils nuclears d'abast mitjà (MRBMs) en el territori d'Alemanya Occidental, per eventualment fer front als míssils soviètics instal·lats a Alemanya Oriental. Malgrat en aquestes condicions de certa debilitat de la coalició governant, la votació només va ser reeixida per un escàs marge de 7 vots. Per obtenir una majoria més clara al Bundestag (la qual cosa semblava estar a l'abast segons les enquestes), després de la votació, Helmut Kohl va demanar una moció de confiança en la qual la nova coalició CDU-FDP va votar intencionadament en contra del nou Canceller Federal que acabaven d'elegir.

Aquest «truc» permetia la dissolució del Bundestag segons el que disposa al respecte per l'article 68 de la Llei Fonamental (vegeu més amunt). Tanmateix, aquesta acció esperava una decisió al respecte per part del Tribunal Constitucional, la qual, en una sentència judicial de dubtosa utilitat per a aquest moment, va defensar la legalitat d'aquesta moguda però va definir criteris més estrictes per a aquest tipus de fusions en el futur.

Després de tot, el llavors nou Busdestag ja havia estat triat a partir de l'elecció federal alemanya de març de 1983, la qual duraria fins als temps de l'Alemanya reunificada. De fet, aquesta forta majoria parlamentària a favor de la coalició encapçalada per la CDU es mantindria durant 15 anys, fins a les eleccions generals de 1998, en les quals va tornar al poder el socialdemòcrata SDP, de la mà de Gerhard Schröder.

La moció de confiança contra Gerhard Schröder de 2005[modifica]

Gerhard Schröder

El 22 de maig de 2005, després que el SPD perdés davant dels demòcrates cristians (CDU) en les eleccions federals (land) a Rin del Nord-Westfàlia, el canceller Gerhard Schröder va anunciar que convocaria eleccions federals «tan aviat com fos possible». En aquest cas, no es va utilitzar la moció de censura constructiva (article 67); en lloc d'això es va fer una moció de confiança (article 68) contra el canceller Schröder. Schröder va ser derrotat al Bundestag l'1 de juliol de 2005 per 151 a 296 (amb 148 abstencions), després que Schröder instés als membres que no votessin pel seu govern per provocar noves eleccions. Una vegada més, el Tribunal Constitucional va permetre aquesta moció de confiança i el President Federal va dissoldre el Bundestag d'acord amb l'article 68 de la Llei Fonamental.

Les eleccions federals alemanyes de 2005 es van celebrar el 18 de setembre. Després de les eleccions, ni la coalició SPD-Green de Schröder, ni l'aliança entre la CDU / CSU, ni la FDP liderada per Angela Merkel van aconseguir una majoria al parlament. El 10 d'octubre es va anunciar que les parts havien acordat formar una gran coalició. Schröder va acordar cedir la cancelleria a Merkel, però el SPD tindria la majoria de càrrecs governamentals i mantindria un control considerable de les polítiques governamentals. Merkel va ser triada cancellera el 22 de novembre.

Bèlgica[modifica]

El Regne de Bèlgica va adoptar la moció de censura constructiva en el text de la Constitució de Bèlgica[2] (text coordinat de 1994) en el apartat que fa referència a la dissolució del Parlament Federal de Bèlgica.

Article 46. Motius per a la dissolució.

1. El Rei només té dret a dissoldre la Cambra de Representants si aquesta última, amb la majoria absoluta dels seus membres:

1. rebutja una moció de confiança en el govern federal i no proposa al Rei, en el termini de tres dies des del dia del rebuig de la moció, la designació d'un successor del primer ministre;
2. o adopta una moció de desaprovació (de censura) pel que fa al govern federal i no proposa simultàniament al Rei la designació d'un successor del primer ministre.

2. Les mocions de confiança i desaprovació només es poden votar després d'un retard de quaranta-vuit hores després de la presentació de la moció.
3. A més, el Rei pot, en cas de dimissió del Govern federal, dissoldre la Cambra de Representants després d'haver rebut el seu acord expressat per la majoria absoluta dels seus membres.
4. La dissolució de la Cambra de Representants comporta la dissolució del Senat.
5. L'acte de dissolució implica la convocatòria de l'eleccions en un termini de quaranta dies i de les Cambres en un termini de dos mesos.

Constitució de Bèlgica de 1994

Eslovènia[modifica]

Segons la Constitució d'Eslovènia[3] (1991, modificada el 1997, 2000, 2003, 2004, 2006 i 2013), el Državni zbor (cambra baixa del Parlament d'Eslovènia) pot aprovar una moció de censura per al Govern només per mitjà d'una moció de censura constructiva.

Article 116. Moció de censura

L'Assemblea Nacional pot aprovar una moció de censura en el Govern només mitjançant l'elecció d'un nou president del Govern a proposta de deu diputats com a mínim i per majoria de tots els diputats. El president del govern incumbent, juntament amb els seus ministres, han de seguir exercint els seus deures regulars fins al jurament d'un nou govern.
No han de transcórrer menys de quaranta-vuit hores entre la presentació d'una proposta per a l'elecció d'un nou president del Govern i la votació, llevat que l'Assemblea Nacional decideixi un vot de majoria de dos terços de tots els diputats, o si el país està en guerra o en estat d'emergència.
Quan el President del Govern ha estat elegit sobre la base del paràgraf quart de l'article 111, s'expressa en ell un vot de censura si a proposta d'almenys deu diputats, l'Assemblea Nacional elegeix un nou president del Govern per la majoria dels vots emesos.

Article 117. Moció de confiança

El president del Govern pot exigir un vot de confiança en el Govern. Si el Govern no rep el suport d'un vot majoritari de tots els diputats, en un termini de trenta dies, l'Assemblea Nacional ha d'elegir un nou president del Govern o en una nova votació expressi la seva confiança en el President titular del Govern, o en cas contrari, el president de la República dissoldrà l'Assemblea Nacional i convocarà noves eleccions. El president del Govern pot vincular la qüestió de la confiança a l'adopció d'una llei o a una altra decisió a l'Assemblea Nacional. Si no s'adopta aquesta decisió, es considera que s'ha aprovat una moció de confiança en el Govern.
No han de transcórrer quaranta-vuit hores entre el requisit d'una moció de confiança i la votació.

Constitució d'Eslovènia de 1991

Espanya[modifica]

Actualment a Espanya hi ha un sistema de moció de censura constructiva que no té més diferències amb el implementat a Alemanya. Va ser aprovat com a part de la llavors nova Constitució democràtica i post-franquista de 1978, respecte del Parlament Nacional (però també es va començar a aplicar respecte de les Assemblees territorials de les diferents comunitats autònomes, divisions administratives de primer ordre de l'Estat).

Segons el que disposa la Constitució espanyola, el President del Govern (primer ministre) ha de renunciar si proposa una qüestió de confiança al Congrés de Diputats (la cambra baixa del Parlament) i és derrotat, o si el Congrés, actuant motu proprio (a partir de la seva pròpia iniciativa), decideix adoptar una moció de censura constructiva. Igual que en el cas de la Llei Fonamental alemanya, en la Constitució espanyola de 1978 no es fa referència explícita al concepte de moció de confiança constructiva, sinó que aquest es dedueix de la lectura d'alguns articles respectius. Aquests són els següents:

Article 112.

El President del Govern, prèvia deliberació del Consell de Ministres, pot plantejar davant el Congrés dels Diputats la qüestió de confiança sobre el seu programa o sobre una declaració de política general. La confiança s'entendrà atorgada quan hi voti a favor de la mateixa la majoria simple dels Diputats.

Article 113.

1. El Congrés dels Diputats pot exigir la responsabilitat política del Govern mitjançant l'adopció per majoria absoluta de la moció de censura.
2. La moció de censura haurà de ser proposada com a mínim per la desena part dels Diputats i haurà d'incloure un candidat a la Presidència del Govern.
3. La moció de censura no podrà ser votada fins a cinc dies de la presentació. En els dos primers dies d'aquest termini podran presentar-se mocions alternatives.
4. Si la moció de censura no fos aprovada pel Congrés, els signataris no podran presentar cap més durant el mateix període de sessions.

Article 114.

1. Si el Congrés nega la confiança al Govern, aquest presentarà la dimissió al Rei, procedint-se a continuació a la designació de President del Govern, segons el que disposa l'article 99.
2. Si el Congrés adopta una moció de censura, el Govern presentarà la dimissió al Rei i el candidat inclòs en aquella s'entendrà investit als efectes que preveu l'article 99. El Rei el nomenarà President del Govern.

Article 115.

1. El President del Govern, prèvia deliberació del Consell de Ministres, i sota la seva exclusiva responsabilitat, podrà proposar la dissolució del Congrés, del Senat o de les Corts Generals, que serà decretada pel Rei. El decret de dissolució fixarà la data de les eleccions.

Constitució Espanyola de 1978

Història del seu ús[modifica]

La moció de censura constructiva ha estat utilitzada a Espanya en quatre ocasions, una contra el President Adolfo Suárez (Centre Democràtic i Social, CDS) el 1980, una altra contra el President Felipe González (Partit Socialista Obrer Espanyol, PSOE) el 1987 i dos contra el President Mariano Rajoy (Partit Popular, PP) el 2017 i 2018.

Data Candidat

de l'oposició

President No Abstencions Absents o vots invàlids Votació reeixida
per a la destitució?
28-30 de maig
de 1980

Felipe González
(PSOE)

Adolfo Suárez
(CDS)
152 166 21 11 no
23-30 de març
de 1987
Antonio Hernández
(AP)

Felipe González
(PSOE)
67 195 70 18 no
13-14 de juny
de 2017[4]

Pablo Iglesias
(Podem)

Mariano Rajoy
(PP)
82 170 91 1 no
31 de maig - 1 de juny de 2018[5]
Pedro Sánchez
(PSOE)

Mariano Rajoy
(PP)
180 165 1 0

De les quatre presentades, només una ha triomfat, la liderada per Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy el 2018, aglutinant el suport majoritari de la cambra (180 vots a favor, 169 en contra i 1 abstenció) i forçant al Govern de Mariano Rajoy a dimitir així com el nomenament de Pedro Sánchez com a president.

Hongria[modifica]

L'Országgyűlés (Assemblea Nacional d'Hongria) pot remoure al primer ministre mitjançant l'aplicació de la moció de censura constructiva. Referent a això, l'article 39A.1 de la Constitució hongaresa estableix que:

Article 39A

1. Es pot iniciar una moció de censura al primer ministre per petició escrita, que ha d'incloure la nominació del candidat al càrrec de primer ministre, per, com a mínim, una cinquena part dels membres de l'Assemblea Nacional. Una moció de censura cap al primer ministre també es considera una moció de censura cap al propi govern. Si, basant-se en aquesta moció, la majoria dels membres de l'Assemblea Nacional retiren la seva confiança, es considerarà nomenat primer ministre el candidat elegit en la moció.

Constitució hongaresa de 1989

Des de 2012 ha estat vigent la nova constitució anomenada Llei Fonamental i té la mateixa regulació de la moció sense confiança.

Història del seu ús[modifica]

El març de 2009, el primer ministre Ferenc Gyurcsány va anunciar que lliuraria el seu càrrec al polític amb més suport per part dels partits amb representació important dins el llavors parlament d'Hongria. L'Aliança dels Demòcrates Lliures (Szabad Demokraták Szövetsége, SZDSZ) es va oposar a la majoria dels candidats per a Primer Ministre proposats pels parlamentaris del Partit Socialista Hongarès (Magyar Szocialista Párt, MSZP), però el 30 de març de 2009 Gordon Bajnai es va enginyar per aconseguir el suport de tots dos partits.

El 14 d'abril va tenir lloc una moció de censura constructiva contra Gyurcsány, després de la qual Bajnai va esdevenir el nou primer ministre del país.

La Llei Fonamental d'Hongria[modifica]

L'actual Llei Fonamental d'Hongria (la nova Constitució d'Hongria adoptada el 2011)[6] té disposicions similars que permeten només una moció de censura constructiva amb la majoria absoluta dels membres de l'Assemblea Nacional.

Article 21.

1. Una cinquena part dels membres de l'Assemblea Nacional poden, juntament amb la designació d'un candidat per a oficiar de primer ministre, presentar per escrit una moció de censura contra contra el Primer Ministre.
2. Si l'Assemblea Nacional recolza la moció de censura, expressa la seva manca de confiança en el Primer Ministre i elegeix simultàniament la persona proposada per al càrrec de primer ministre en la moció de censura. Per tal decisió de l'Assemblea Nacional, es requereixen els vots de més de la meitat dels membres de l'Assemblea Nacional.
3. El Primer Ministre pot presentar una moció de confiança. L'Assemblea Nacional pot expressar la seva falta de confiança en el Primer Ministre si més de la meitat dels membres de l'Assemblea Nacional no recolzen al Primer Ministre en la votació de confiança proposada pel Primer Ministre.
4. El Primer Ministre pot proposar que la votació sobre una proposta presentada pel Govern sigui simultàniament un vot de confiança. L'Assemblea Nacional expressa la seva falta de confiança en el Primer Ministre si no dona suport a la proposta presentada pel Govern.
5. L'Assemblea Nacional decidirà la qüestió de la confiança després del tercer dia, però no més tard de vuit dies després de la presentació de la moció de censura o de la moció del primer ministre d'acord amb els paràgrafs 3 o 4.

Llei Fonamental d'Hongria de 2011

Israel[modifica]

La moció de censura constructiva a Israel ha estat vigent des que es va abolir l'elecció directa del Primer Ministre d'Israel el 2001. Una moció de censura per part de la Kenésset (parlament) no tria nou primer ministre, sinó que només proposa un «formador»: un «presumpte nomenat» encarregat de formar un nou govern. El candidat proposat pot o no aconseguir un vot positiu de confiança abans de convertir-se en primer ministre. El sistema, per tant, no garanteix la continuïtat del govern de la mateixa manera que ho fa el vot de censura constructiu a Alemanya i en altres llocs.

D'acord amb l'esmena I de la Llei bàsica del govern de 2001, el sistema es modifica i ja no hi ha un formador. La Llei bàsica del govern de 2001 estableix a la secció 28.b que:[7]

Secció 28.

b. Una moció de censura contra el govern és una decisió adoptada per la majoria dels membres de la Kenésset per sol·licitar que el President assigni la tasca de formar un Govern a cert membre de la Kenésset que hagi donat el seu consentiment escrit per això.

Llei bàsica del govern de 2001

Llavors el membre de la Kenésset té un termini de 28 dies per intentar conformar un nou govern. Finalment, cal o convé aclarir si el president d'Israel només té funcions més aviat protocol·làries o cerimonials (igual que en el cas alemany).

Lesotho[modifica]

La subsecció 8 de la secció 87 de la Constitució de Lesotho[8] estipula que una moció de censura per al Primer Ministre de Lesotho no té efecte a menys que l'Assemblea Nacional designi un dels seus membres per ser nomenat primer ministre en comptes de l'incumbent:

Secció 87.

Subsecció 8. Una moció de censura per al Govern de Lesotho no serà efectiva a efectes de les subseccions 5.a i 7.e, tret que es proposi el nom d'un membre de l'Assemblea Nacional, a qui el rei nomenarà perquè ocupi el càrrec de primer ministre.

Constitució de Lesotho.

Polònia[modifica]

La Constitució de Polònia (1997)[9] afirma que el Sejm (cambra baixa de l'Assemblea Nacional) pot eliminar el Consell de Ministres (gabinet) només per una resolució (adoptada per majoria absoluta dels membres del Sejm), que especifica el nom del nou Primer ministre (president del Consell de Ministres).

Article 158.

1. El Sejm presentarà una moció de censura al Consell de Ministres per majoria de vots del nombre legal de diputats, a proposta d'un mínim de 46 diputats i que indicarà el nom d'un candidat a primer ministre. Si aquesta resolució es aprovada pel Sejm, el President de la República acceptarà la dimissió del Consell de Ministres i nomenarà un nou Primer Ministre escollit pel Sejm i, per aquesta aplicació, els altres membres del Consell de Ministres, i acceptarà el seu jurament al càrrec.
2. Una moció per aprovar una resolució a què es refereix el paràgraf 1 anterior, pot ser sotmès a votació abans de 7 dies després de la seva presentació. Una moció posterior d'un tipus semblant es pot presentar abans que hagi transcorregut 3 mesos des del dia en què es va presentar la moció anterior.

Constitució de Polònia de 1997

El sistema de Westminster[modifica]

Normalment, en el sistema de Westminster no es requereix una moció de confiança constructiva. Un primer ministre que s'enfronta a una moció de censura no ha de renunciar immediatament, ni demanar la dissolució del parlament i la convocatòria de noves eleccions. Normalment, aquest sistema és estable perquè els partits polítics forts del sistema de Westminster asseguren un nombre molt reduït de candidats viables per substituir un primer ministre i també garanteix governs majoritaris freqüents i estables.

Tanmateix, això no ha sigut sempre així, especialment en els sistemes de Westminster sense partits polítics clarament definits. En aquestes circumstàncies, era sovint el cas que el primer ministre fos impopular entre els parlamentaris, però també podria no tenir un successor viable que pogués tenir un millor domini del parlament. En aquests casos, s'esperava informalment que el Parlament es resistís a realitzar una moció de censura si no hi havia un successor raonablement obvi; en aquest cas el primer ministre solia dimitir sense recórrer a noves eleccions.

D'altra banda, si un primer ministre d'un sistema de Westminster mantingués una moció de censura malgrat la manca d'un successor evidentment viable, depenent de les circumstàncies podria tenir fins a dues alternatives a la dimissió:convocar noves eleccions o intentar per seguir governant malgrat la moció de censura

Referències[modifica]

  1. «Constitutions - Legislationline». Arxivat de l'original el 2017-03-19. [Consulta: 13 setembre 2015].
  2. «Belgium: The Belgian Constitution». [Consulta: 13 setembre 2015].
  3. «Constitution » us-rs.si». [Consulta: 13 setembre 2015].
  4. «Congress of Deputies: Most important votes» (en castellà). Electoral History. [Consulta: 28 setembre 2017].
  5. «Qué han votado los partidos y por qué en la moción de censura a Rajoy». El País, 01-06-2018.
  6. «The New Fundamental Law of Hungary». [Consulta: 13 setembre 2015].
  7. «Basic Law: The Government (2001)». [Consulta: 13 setembre 2015].
  8. The Constitution of Lesotho[Enllaç no actiu]. Accessed on juliol 21, 2010.
  9. «The Constitution of the Republic of Poland». [Consulta: 13 setembre 2015].

Vegeu també[modifica]