Mogollon

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Localització de l'àrea cultural oasiamericana de Mogollon.

La cultura Mogollon és el nom que s'aplica a una de les quatre principals "tradicions" prehistòriques arqueològiques del sud-oest dels Estats Units i del nord de Mèxic. La cultura indígena americana coneguda com a Mogollon va viure al sud-oest dels Estats Units (Nou Mèxic i Texas) i al nord de Mèxic (Chihuahua i Sonora) aproximadament des de l'any 700 aC fins algun moment entre 1300 i 1400.

Toponímia[modifica | modifica el codi]

Mogollon ve de la Serra de Mogollón, la qual al seu torn va ser nomenada per l'oficial espanyol Juan Ignacio Flores Mogollón, governador de Nou Mèxic de 1712 1715.

Serra de Mogollón, al sud-est de Nou Mèxic.

Relació amb altres cultures[modifica | modifica el codi]

La cultura Mogollon mostra algunes similituds amb les cultures conegudes com a Hohokam i Anasazi, qui van viure en l'àrea circumdant durant el mateix període. La Mogollon i les cultures veïnes van emergir lentament a partir dels pobles que residien al sud-oest dels Estats Units des del 9000 a.C. Diferències culturals van aparèixer quan les comunitats van formar pobles i inclusos assentaments majors. Les xarxes comercials permetien el moviment de béns de valor i ajudar a establir relacions culturals que s'atribueixen als Mogollon.

Els Mogollon es van establir en les altes elevacions dels deserts del que avui són Nou Mèxic, Chihuahua (Mèxic) i l'oest de Texas. Els Mogollón van ser agricultors que van viure establerts en penya-segats o pobles en altiplans elevats on podien observar les seves collites. Afegien als seus sembres productes fruit de la caça i la recol·lecció. "Establiments en penya-segats", ruïnes i altres evidències de la seva cultura es troben a la Vall del Riu Gila i en una àrea de muntanyes baixes entre les Muntanyes Franklin i les Muntanyes Buit, 51,5 km a l'est d'El Paso, Texas.

Aquest lloc és espiritualment important pels indígenes americans de la regió. Això es deu als jeroglífics trobats en el lloc, alguns dels quals amb milers d'anys d'edat. El Monument Nacional de Gila Cliff Dwellings al sud-oest de Nou Mèxic es va establir com a tal el 16 de novembre de 1907 pel Govern dels Estats Units. Conté diversos llocs arqueològics atribuïts al subgrup de "Los Mimbres". En els rius principals del Gila, poblacions de la cultura Mimbres van reunir un altre grup nord de la cultura Mogollon. La ruïna TJ, per exemple, és un "poble" Mimbres clàssic.

L'àrea originalment poblada per la cultura Mogollon es va omplir de pobles Apatxes no relacionats, provinents del nord. No obstant això, l'ètnia Pueblo al sud-oest dels Estats Units reclama descendir dels Mogollon i de cultures relacionades, encara que aquestes persones generalment provenen de diferents ètnies i generacions. Els arqueòlegs creuen que els assentaments Pueblo Occidental (Western Poble) dels Hopi i Zuni són els més probables d'estar relacionats amb els Mogollon.

Mimbres[modifica | modifica el codi]

Ceràmica Mimbres.

Els pobles 'Mimbres', un subgrup d'una cultura més gran, es van centrar la Vall Mimbres, al sud-oest de Nou Mèxic, i són particularment famosos per la seva ceràmica pintada. Els assentaments tancats dels Mimbres són atípics els pobles del sud-oest del període, ja que assentaments allunyats un de l'altre són més característics. És grup va estar actiu culturalment ens 1000 a. C. i 1130 de la nostra era, i va desenvolupar estils d'arquitectura i ceràmica característics en aquesta petita àrea. Sent un grup molt igualitari, els Mimbres viure en assentaments de fins a 150 habitacions contigües de mida similar, construïts de còdols i tova. Aquests pobles, normalment d'un pis, van arribar a convertir-se en grans grups al voltant d'una plaça comuna. Les seves estructures cerimonials són més semblants als de la major cultura Mogollón, amb kiva semisubterrànies amb rampes per entrar i ofrenes cerimonials enterrades sota el pis. No obstant això, s'han trobat kivas amb entrades pel sostre.

La ceràmica produïda per la subcultura Mimbres, gairebé sempre recipients i gerros finament creats, amb dibuixos estilitzats d'animals, persones i símbols. Moltes d'aquestes figures suggereixen familiaritat i relacions amb cultures al centre i nord d'Mèxic. La decoració suggereix que aquest poble gaudia d'una elaborada vida cerimonial. Un estil primerenc de la seva ceràmica, anomenat 'Negre-sobre-blanc realçat', és caracteritzat per la figura d'un animal solitari envoltat per complexes formes simètriques i geomètriques dibuixades a les nanses dels gerros. Destaquen les imatges d'aus, amb imatges com guajolotes menjant insectes o un home atrapant insectes en un jardí. Els gerros dels Vímet van ser trobats en enterraments, normalment amb un forat al fons. Els arqueòlegs freqüentment recuperen la peça que falta en algun lloc proper, suggerint que la destrucció del gerro era part d'un ritual. Alguns gerros dels Mimbres s'han trobat cubriedo la cara del mort. Tot i la sofisticació d'aquests estris, no hi ha evidència de cap comerç llunyà de fet, la major part de la ceràmica dels Mimbres s'ha trobat en el mateix Vall dels Mimbres.

Divisions culturals[modifica | modifica el codi]

Les denominacions tals com Mogollon, Pueblo, Pataya o Hohokam van ser creades per denotar diferències culturals entre pobles prehistòrics. És important fer notar que aquests etiquetes i divisions són assignades per individus separats en temps i espai. Això significa que les divisions culturals són per naturalesa, arbitràries, i es basen només en dades disponibles al temps de l'anàlisi o publicació, i estan subjectes al canvi, no només basant-se en nous descobriments i informació, sinó també a canvi d'actituds i perspectives dentor de la comunitat científica. No es pot assumir que una divisió arqueològica correspon a un grup lingüístic particular o una entitat política com una tribu o ètnia.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Brody, J.J., Steven Le Blanc and Catherine J. Scott. Mimbres Pottery: Ancient Art of the American Southwest. Hudson Hills Press, New York, 1983 (anglès)
  • Fagan, Brian M. Ancient North America: The Archaeology of a Continent. Thames and Hudson Ltd., London, 1995. ISBN 0-500-05075-9 (anglès)
  • Fewkes, J. Walter. The Mimbres: Art and Archaeology. Avanyu Publishing, Albuquerque, New Mexico, republished 1993. ISBN 0-936755-10-5 (anglès)
  • Noble, David Grant. Ancient Ruins of the Southwest. Northland Publishing Company, Flagstaff, Arizona, 1995. ISBN 0-87358-530-5 (anglès)
  • Plog, Stephen. Ancient Peoples of the American Southwest. Thames and Hudson, London, England, 1997. ISBN 0-500-27939-X (anglès)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mogollon Modifica l'enllaç a Wikidata