Moissei Uritski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Moisei Uritski)
Infotaula de personaMoissei Solomónovitx Uritski
Моисей Соломонович Урицкий

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Моисей Урицкий Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 gener 1873 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Txerkassi (Imperi Rus) Modifica el valor a Wikidata
Mort30 agost 1918 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
  Cap de la Txekà de Petrograd
10 de març de 1918 – 17 d'agost de 1918
← Càrrec de nova creació
  Comissari del Poble de la Comuna del Nord
Dades personals
FormacióFacultat de Dret de la Universitat Nacional Taràs Xevtxenko de Kíev Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista polític
PartitPartit Bolxevic
Participà en
6 març 1918VII Congrés del Partit Comunista Rus
26 juliol 1917 (Julià)6è Congrés del Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia Modifica el valor a Wikidata

Moissei Solomónovitx Uritski (Моисей Соломонович Урицкий) (Txerkassy, Kíev 2 de gener de 1873Petrograd, de 1914 a 1924 (avui Sant Petersburg), 30 d'agost de 1918) fou un activista polític ucraïnès i un destacat líder bolxevic a Rússia.

Fill d'un mercader jueu, als tres anys perdé al seu pare, i la seva mare volgué educar-lo en l'esperit de la religió dels seus avantpassats, fent-li aprendre el Talmud; però el nen Moisés semblava poc disposat a estudiar la història d'Israel, i en morir la seva mare, al cap de sis anys, fou educat per la seva germana gran, la qual es preocupà del seu benestar material, deixant-lo en completa llibertat quant a llur creences. El nen aprengué el rus i entrà en una escola oficial, malgrat les protestes dels jueus que formaven el cercle de llurs relacions.

Als vint anys estudià el Dret en la Universitat de Kíev. Ja durant els estudis s'interessà pel moviment socialdemòcrata, i en comptes de fer-se advocat, s'allistà com a voluntari en un regiment d'infanteria de Kíev. Al tercer dia d'estança en el servei fou detingut per repartir propaganda revolucionaria entre els soldats. El 1900 fou desterrat al govern d'Irkutsk, on hi va romandre fins al 1905, en què tronà a la metròpoli, consagrant-se per sencer a les tasques del partit socialista.

Quan es produí l'escissió del partit socialdemòcrata, es posà al costat dels menxevics, sent al cap de poc un dels caps més actius d'aquesta agrupació. El 1906 fou desterrat novament per quatre anys al govern de Vologda, però a causa de llur poca salut (estava tuberculós), les autoritats tsaristes li permeteren traslladar-se a l'estranger.

Uritzki residí una temporada a París i Berlín i Després a Suïssa, fins que el 1910 tornà a Rússia, essent altra volta detingut i enviat a Arkhànguelsk, on per segona vegada se li'n donà permís per passar a l'estranger. En esclatar la Gran Guerra es trobava a Berlín, des d'on passà a Estocolm i Després a Copenhaguen, romanent en la capital de Dinamarca fins a la revolució de febrer.

Des dels primers dies de la guerra fou, com Trotski, una furiosa campanya contra els patriotes socialistes. El 23 de març torna a Petrograd, i trobant els menxevics poc revolucionaris, s'afilià al partit bolxevic, venint a ser un ardent partidari del comunisme. Per l'octubre ja era membre del Comitè Central del partit, i fou un dels primers a revoltar-se contra el govern de Kérenski.

Prengué part activa en el moviment que hauria de donar el poder a Lenin, i des de llavors es trobà en tots els llocs de perill. Arran del cop d'estat se li confià de president de la Comissió de lluita per a vèncer la contrarevolució. Uritzki era adversari del tractat de Brest-Litovsk, però se sotmeté en acceptar el seu partit aquella pau imposada per Alemanya.

El 30 d'agost, mentre es dirigia cap al Palau d'Hivern, un cadet anomenat Leonid Kaneguisser, el matà d'un tret de revòlver.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Moissei Uritski
  • Tom núm. 10, pàg. 976 de l'Apèndix de l'enciclopèdia Espasa.