Moló (molí)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un moló és un tipus de molí de vaivé propi de l'Edat del Bronze i l'Edat del Ferro de les Illes Balears (Menorca i Mallorca).[1] Està compost per una peça superior mòbil (de forma similar a una nau invertida) i una peça inferior, fixa, amb la superfície plana. Es caracteritza per les enormes dimensions de la seva part mòbil (fins a cinquanta quilos en el cas d'alguns exemplars menorquins).

Funcionalitat i utilització[modifica]

Les anàlisis realitzades sobre la superfície activa d'alguns d'aquests instruments han permès constatar que varen ser utilitzats per moldre cereals[2] i, en alguns casos, sal i peix (possiblement peix sec).[3] Les parts mòbils d'aquest tipus de molí són extraordinàriament abundants en els poblats durant l'etapa talaiòtica i el talaiòtic final i es van reutilitzar, molts cops, com a elements constructius (en murs, paviments i llars de foc).[4]

Material de fabricació[modifica]

Les matèries primeres que es varen utilitzar en la confecció d'aquests útils són diferents tipus de roques sedimentàries. En el cas dels exemplars procedents de Menorca, predominen les sorrenques i els microconglomerats.[5]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. MASCARÓ PASARIUS, J. (1958-59) “Molinos de mano prehistóricos” a Boletin de la Sociedad Arqueológica Luliana, 593-599, XXXI, Palma.
  2. PORTILLO, M.; LLERGO Y.; FERRER, A.; ANGLADA, M.; PLANTALAMOR, LL.; ALBERT, R. M. (2014): “Actividades domésticas y molienda en el asentamiento talayótico de Cornia Nou (Menorca, Islas Baleares): resultados del estudio de microfósiles vegetales”. Revista d'Arqueologia de Ponent, 24, 265-275.
  3. JUAN, G.; PONS, J. (2005) "Talatí de Dalt 1997-2001. 5 anys d'investigació a un jaciment tipus de Menorca". Maó: Treballs del Museu de Menorca 29.
  4. FERRER, A.; JUAN, G.; LARA, C.; PONS, J. (2011) El jaciment de Torre d'en Galmés (Alaior, Menorca). Les intervencions d'Amics del Museu de Menorca: Cercle 7, a III Jornades d'Arqueologia de les Illes Balears (Maó, 3 i 4 d'octubre, 2008): 109-117. Menorca: Consell Insular de Menorca, Llibres del Patrimoni Històric i Cultural 4.
  5. FERRER, A. (2011) “El procesado de los cereales en Menorca (Islas Baleares, España) durante la Edad del Hierro. Una aproximación a partir de la etnología y la arqueología experimental” a La investigación experimental aplicada a la Arqueología. Granada.