Monarquia de juliol

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Royaume de France
Regne de França
Pavillon royal de France.svg
1830 – 1848 Flag of France.svg
de}}}França de}}}França
Bandera Escut
Himne nacional: La Parisienne (en espanyol, La Parisenca)
Ubicació de França
Informació
CapitalParís
48° 49′ N, 2° 29′ E / 48.817°N,2.483°E / 48.817; 2.483Coord.: 48° 49′ N, 2° 29′ E / 48.817°N,2.483°E / 48.817; 2.483
Idioma oficialFrancès
MonedaFranco
Període històric
Revolució de 18301830
Revolució de 18481848
Política
Forma de governConstitució pactada (Carta de 1830)
Rei
 • 1830 - 1848:Lluís Felip I
LegislaturaParlament
 - Cambra altaCambra de Nobles
 - Cambra baixaAssemblea dels Diputats
La Llibertat guiant al poble , Eugène Delacroix, commemora la Revolució de 1830

Monarquia de Juliol és el nom amb què la historiografia sol designar el període històric que es va desenvolupar a França del 1830 al 1848, entre dos dels principals processos revolucionaris considerats cicles de la revolució liberal o revolució burgesa (la revolució de 1830-també anomenada Revolució de Juliol - i la revolució de 1848-la primavera dels pobles -, totes dues posteriors al previ cicle revolucionari de 1820-originat a Espanya-).

Va començar amb les anomenades Tres Glorioses ( Trois Glorieuses ) jornades revolucionàries de París (27, 28 i 29 de juliol), que van portar al tron a Lluís Felip d'Orleans (de sobrenom rei de les barricades ), i no es va limitar a França, sinó que es va estendre per bona part del continent europeu, especialment en Bèlgica-que va obtenir la independència enfront d'Holanda -, Alemanya i Itàlia-on s'identifica amb moviments de tipus nacionalista unificador-, Polònia i l'Imperi austríac.

Antecedents[modifica]

Les potències absolutistes de la Santa Aliança van aconseguir reconduir el procés revolucionari sense caure, fins a la següent Revolució del 1848. El Regne Unit no participa del procés revolucionari (és una monarquia parlamentària), encara que paral·lelament, contempla el sorgiment del moviment obrer i el moviment polític de reivindicació de l'extensió del sufragi anomenat Cartisme.

Combat del carrer de Rohan el 29 juliol 1830 , de Hippolyte Lecomte

El seu començament va ser una revolta de les classes mitjanes contra el rei Carles X, que és reemplaçat per Lluís Felip, de la mateixa família Borbó, però de diferent branca, l'anomenada Borbó-Orleans.

Quan Carles X va pujar al tron el 16 de setembre de 1824, França estava avançant cap a la reconstrucció de les guerres napoleòniques. El regnat del germà i predecessor de Carles Lluís XVIII havia estat tranquil i havia comptat amb el suport de la major part de la població. El govern va ser, malgrat tot, bastant autocràtic, però tanmateix va consentir als seus súbdits molta més llibertat que l'Antic Règim abans de la revolució.

En imposar el sufragi universal masculí, Carles X s'enfrontava a un parlament de majoria liberal moderat. Davant d'aquest fet va decretar les 4 ordenances de juliol, que suspenien la llibertat de premsa, va dissoldre la recentment escollida Cambra de diputats, allargava el càrrec dels diputats i reduïa el seu nombre.

Regnat de Lluis Felip I[modifica]

En 1830, el poble de París es va precipitar al carrer i va aconseguir derrotar l'exèrcit reial. Els polítics liberals es van aprofitar d'aquest succés i el rei Carles X es va veure forçat a exiliar-se. Es va nomenar el nou rei: Lluís Felip I de França, i França es va dotar d'una constitució més liberal.

La Revolució de 1830 va comportar una Constitució que reconeixia de nou la sobirania nacional. El Rei ja no ho és de França per dret diví, sinó dels francesos per voluntat d'aquests. Lluís Felip I d'Orleans era el cap de l'executiu i compartia la iniciativa legislativa amb les Cambres. La Cambra dels Pares va deixar de ser hereditària, i va perdre importància en favor de la Cambra dels diputats.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]