Monja

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Monges en una concentració a Munic

Una monja és una religiosa que ha fet els vots els quals la lliguen a un dels ordres que l'Església Catòlica té sancionats[1] i que ha rebut un ritu iniciàtic. Les monges poden estar al servei de la societat o apartades, en vida ascètica i contemplativa. Pertanyen a diferents ordes o congregacions i viuen a monestirs, convents o similars, amb un estil de vida auster (la variant més extrema és la clausura o aïllament total). Sovint porten hàbit com a roba de pudor i signe de servei a la divinitat, ja des dels seus orígens egipcis.

Les monges cristianes s'han dedicat tradicionalment a l'ensenyament, la cura dels malalts i el cant i passen per tres estadis. Primer són postulants o novícies, per conèixer la vida monacal i veure si la seva vocació és ferma. Després d'un període de formació i reflexió fan els vots provisionals, que desemboquen en els vots solemnes, per mitjà d'un sagrament. Llavors la monja ha de romandre en celibat, sota la tutela del seu orde.

L’estil de vida que comporta el monaquisme femení no és exclusiu del cristianisme; el retir, la contemplació, les pregàries i cants amb referències a la divinitat s’han trobat en el budisme i altres religions.[2]

Enllaços externs[modifica]

Algunes monjes notables:

Referències[modifica]

  1. Fabra, Pompeu. Diccionari General de la Llengua Catalana (en català). 5a. Barcelona: EDHASA, Febrer 1968, p. 1759. 
  2. Soler, Josep Maria. Gran Enciclopèdia Catalana, volum 10 (en català). 1a. Barcelona: Enciclopèdia Catalana S.A., Juliol 1981, p. 200. ISBN 84-85194-03-9.