Montetrisaïta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralMontetrisaïta
Fórmula química Cu6(SO4)(OH)10·2H2O
Epònim Monte Trisa mines Tradueix
Localitat tipus Galeria nº4, Mines de Monte Trisa, Vall de Mercanti, Torrebelvicino, Província de Vicenza, Vèneto, Itàlia
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.DD.85
Nickel-Strunz 9a ed. 7.DD.10
Propietats
Sistema cristal·lí ortoròmbic
Estructura cristal·lina a = 2,989Å; b = 16,97Å; c = 14,812Å;
Simetria mm2 - piramidal
Color blau
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA2007-009
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La montetrisaïta és un mineral de la classe dels sulfats. Fou anomenada l’any 2009 per Paolo Orlandi i Elena Bonaccorsi per la localitat tipus: Monte Trisa (Itàlia). És dimorfa de la redgillita.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la montetrisaïta pertany a "07.D - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana només; plans d'octaedres que comparteixen vores" juntament amb els següents minerals: felsőbanyaïta, langita, posnjakita, wroewolfeïta, spangolita, ktenasita, christelita, campigliaïta, devillina, ortoserpierita, serpierita, niedermayrita, edwardsita, carrboydita, glaucocerinita, honessita, hidrohonessita, motukoreaita, mountkeithita, shigaïta, wermlandita, woodwardita, zincaluminita, hidrowoodwardita, zincowoodwardita, natroglaucocerinita, nikischerita, lawsonbauerita, torreyita, mooreïta, namuwita, bechererita, ramsbeckita, vonbezingita, redgillita, nickelalumita, kyrgyzstanita, guarinoïta, schulenbergita, theresemagnanita, UM1992-30-SO:CCuHZn i calcoalumita.

Característiques[modifica]

La montetrisaïta és un sulfat de fórmula química Cu6(SO4)(OH)10·2H2O. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Químicament és molt semblant a la redgillita.

Formació i jaciments[modifica]

Es forma com a producte d’oxidació de minerals sulfurs com ara la calcopirita, pirita, esfalerita o galena. S’ha descrit a Àustria, Alemanya, Bolívia, Grècia i Itàlia.

Referències[modifica]

  1. «Montetrisaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].