Montmorillonita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralMontmorillonita
Montmorillonite-Quartz-ck29a.jpg
Cristalls rosats de montmorillonita sobre quars de la mina White Queen, Hiriart Mountain, Comtat de San Diego, Califòrnia, Estats Units
Fórmula química (Al1,67Mg0,33)[(OH)2Si4O10]0,33-·Na0,33(H2O)4
Epònim Montmorillon
Classificació
Categoria silicats > fil·losilicats
Nickel-Strunz 10a ed. 9.EC.40
Nickel-Strunz 9a ed. 9.EC.40
Nickel-Strunz 8a ed. VIII/H.18
Dana 71.3.1a.2
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Color blanc, gris-blanc, groc, groguenc, marronós, rosa, blavós
Exfoliació {001} perfecta
Duresa 1 a 2
Lluïssor mat
Color de la ratlla blanca
Densitat 1,7 a 2
Estatus IMA mineral heretat (G) i Estatus complementari: publicat abans de 1959
Modifica les dades a Wikidata

La montmorillonita és un mineral silicat molt tou que rep el seu nom de la localitat francesa de Montmorillon. Com els altres fil·losilicats formen cristalls microscòpics que formen un tipus d'argila Es caracteritza per una composició química inconstant. És soluble en àcids i s'infla amb l'aigua.

La montmorillonita és un membre del grup de l'esmectita, és una argila 2:1, cosa que vol dir que té dues làmines tetrahèdriques dalt i per sota d'una làmina octahèdrica. Les partícules tenen forma aplanada amb un diàmetre aproximat d'un micròmetre. Entre els membres del seu grup es troba la saponita.

La montmorillonita és el principal constituent de la bentonita que és producte de la meteorització de la cendra volcànica.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la montmorillonita pertany a "09.EC - Fil·losilicats amb plans de mica, compostos per xarxes tetraèdriques i octaèdriques" juntament amb els següents minerals: minnesotaïta, talc, willemseïta, ferripirofil·lita, pirofil·lita, boromoscovita, celadonita, chernykhita, montdorita, moscovita, nanpingita, paragonita, roscoelita, tobelita, aluminoceladonita, cromofil·lita, ferroaluminoceladonita, ferroceladonita, cromoceladonita, tainiolita, ganterita, annita, ephesita, hendricksita, masutomilita, norrishita, flogopita, polilithionita, preiswerkita, siderofil·lita, tetraferriflogopita, fluorotetraferriflogopita, wonesita, eastonita, tetraferriannita, trilithionita, fluorannita, shirokshinita, shirozulita, sokolovaïta, aspidolita, fluoroflogopita, suhailita, yangzhumingita, orlovita, oxiflogopita, brammal·lita, margarita, anandita, bityita, clintonita, kinoshitalita, ferrokinoshitalita, oxikinoshitalita, fluorokinoshitalita, beidel·lita, kurumsakita, nontronita, volkonskoïta, yakhontovita, hectorita, saponita, sauconita, spadaïta, stevensita, swinefordita, zincsilita, ferrosaponita, vermiculita, bileyclor, chamosita, clinoclor, cookeïta, franklinfurnaceïta, gonyerita, nimita, ortochamosita, pennantita, sudoïita, donbassita, glagolevita, borocookeïta, aliettita, corrensita, dozyita, hidrobiotita, karpinskita, kulkeïta, lunijianlaïta, rectorita, saliotita, tosudita, brinrobertsita, macaulayita, burckhardtita, ferrisurita, surita, niksergievita i kegelita.

El contingut d'aigua de la montmorillonita és variable i incrementa molt el seu volum quan absorbeix aigua. Químicament és un silicat hidratat de sodi, calci, alumini i magnesi (Na,Ca)0.33(Al,Mg)2(Si4O10)(OH)2·nH2O. Els cations de potassi, ferro i altres són substituts comuns. Sovint ocorre entremesclada amb Clorita, moscovita, il·lita, cookeita, i caolinita.

La seva capacitat de bescanvi catiònic al sòl està en el rang d'1 a 1,5 miliequivalents per gram[1]

Notes i referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Montmorillonita Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Universitat de Uruguay Propiedades físicas del suelo 2004