Montmorillonita

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Montmorillonita
Classificació
Categoria Mineral
Fórmula química (Al1,67Mg0,33)[(OH)2Si4O10]0,33- · Na0,33(H2O)4
Propietats fisicoquímiques:
Sistema cristal·lí monoclínic
Color blanc, gris-blanc, groc, groguenc, marronós, rosa, blavós
Exfoliació {001} perfecta
Duresa 1 a 2
Lluïssor mat
Ratlla blanca
Densitat 1,7 a 2

La montmorillonita és un mineral fil·losilicat molt tou que rep el seu nom de la localitat francesa de Montmorillon. Com els altres fil·losilicats formen cristalls microscòpics que formen un tipus d'argila Es caracteritza per una composició química inconstant. És soluble en àcids i s'infla amb l'aigua.

La montmorillonita és un membre de la família esmectita, és una argila 2:1, cosa que vol dir que té dues làmines tetrahèdriques dalt i per sota d'una làmina octahèdrica. Les partícules tenen forma aplanada amb un diàmetre aproximat d'un micròmetre. Entre els membres del seu grup es troba la saponita.

La montmorillonita és el principal constituent de la bentonita que és producte de la meteorització de la cendra volcànica.

El contingut d'aigua de la montmorillonita és variable i incrementa molt el seu volum quan absorbeix aigua. Químicament és un silicat hidratat de sodi, calci, alumini i magnesi (Na,Ca)0.33(Al,Mg)2(Si4O10)(OH)2·nH2O. Els cations de potassi, ferro i altres són substituts comuns. Sovint ocorre entremesclada amb Clorita, moscovita, il·lita, cookeita, i caolinita.

La seva capacitat de bescanvi catiònic al sòl està en el rang d'1 a 1,5 miliequivalents per gram[1]

Notes i referències[modifica | modifica el codi]

  1. Universitat de Uruguay Propiedades físicas del suelo 2004
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Montmorillonita Modifica l'enllaç a Wikidata