Monumenta Germaniae Historica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreMonumenta Germaniae Historica

Modifica el valor a Wikidata
Tipusinstitut de recerca, societat editora de texts i sèrie de llibres Modifica el valor a Wikidata
Creació1819
Format perMonumenta Germaniae Historica (Deutsches Institut für Erforschung des Mittelalters). Bibliothek (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temahistòria d'Alemanya Modifica el valor a Wikidata
Altres
Lloc webmgh.de Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): mgh_tweets Mastodon: mgh_muc@mastodon.social Modifica el valor a Wikidata

Monumenta Germaniae Historica (esmentat com MGH en bibliografia i llistat de fonts) és un recull de fonts curosament editades i publicades per l'estudi de la Història d'Alemanya en un sentit extens, des del final de l'Imperi Romà fins a 1500.

Característiques[modifica]

La societat que patrocina la recopilació fou fundada pel reformador prussià Karl Freiherr vom Stein el 1819, apareixent el primer volum el 1826 i continuant els anys següents. L'editor des de 1826 fins a 1874 fou Georg Heinrich Pertz, succeït per Georg Waitz i Ernst Ludwig Dümmler. Molts eminents medievalistes alemanys, fins i tot d'altres països, se sumaren al projecte de buscar i comparar manuscrits i produir edicions acadèmiques. El lema triat per Klein, Sanctus amor patriae dat animum ("El sant amor per la pàtria ens dona ànims"), pot exemplificar la coincidència del nacionalisme romàntic i el seu academicisme professional en alt grau. La col·lecció consta de cinc àrees principals: AntiquitatesDiplomataEpistolaeLegesScriptores i també la Necrologia. S'han establert moltes sèries subsidiaries, incloent una sèrie de volums més compactes per a ús docent, l'Scriptores in usum scholarum i estudis especials (MGH Schriften). El projecte, un dels majors esforços de la historiografia, segueix en el segle XXI. En 2004, el MGH, recolzat per Deutsche Forschungsgemeinschaft, va fer un pas encara més extraordinari: totes les seves publicacions amb data major de cinc anys seran accessibles per internet, en reproducció fotografia digital.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]