Morbiditat

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Morbiditat es refereix a l'efecte d'una malaltia en una població en el sentit de la proporció de persones que la pateixen en un lloc i temps determinat. En el sentit de l'epidemiologia es pot ampliar a l'estudi i quantificació de la presència i efectes d'una malaltia en una població.

També és una adaptació mal emprada a l'espanyol que prové de l'anglesa morbidity, generalment usada així a Amèrica del Sud per identificar una condició mèdica en la qual s'estudien els patiments d'una malaltia i el veritable significat de la qual és "patològic". O també per a definir discapacitat, és el percentatge d'individus que contrau una certa malaltia en una població.

Concepte de morbiditat[modifica]

Morbiditat es descriu com el nombre total de malalties/problemes de salut o condició incapacitant que esdevé durant un període per a una població o lloc determinat. Poden ser remeiades, guarides o controlades.

Algunes d'elles poden ser previngudes.

Taxa de morbiditat[modifica]

La freqüència de la malaltia en proporció a una població. El còmput de la taxa de mortalitat requereix que es especifique:

  1. el període, i
  2. el lloc.

Les taxes de morbiditat més freqüentment usades són les següents:

Prevalença: És la freqüència de tots els casos (antics i nous) d'una malaltia patològica en un moment donat del temps (prevalença de punt) o durant un període definit de temps (prevalença de període).

Incidència: És la rapidesa amb la qual ocorre una malaltia. També, la freqüència amb què s'agreguen (desenvolupen o descobreixen) nous casos d'una malaltia/afecció durant un període específic de temps i en una àrea determinada.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Morbiditat Modifica l'enllaç a Wikidata