Mordent (tints)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mordent roig 19 és un típic mordent de tints.
Un teixit amb mordents, Indianes

Un mordent o fixador del tint és una substància usada per fixar tints en els teixits formant un complex de coordinació amb el tint, el qual s'uneix al teixit.[1] Pot ser usat per teixir teixits o per intensificar taques en preparats cel·lulars o teixits. Tal com s'aplica als tèxtils, els mordents són principalment d'interès històric perquè l'ús de colorants mordents ha estat àmpliament desplaçat per substantius dels tints (colorants directes).[2]

El terme mordent prové del llatí mordere, "mossegar". En el passat, es pensava que un mordent ajudava a mossegar el colorant a la fibra perquè es mantingués durant el rentat. Un mordent sol ser un ió de metall polivalent, sovint crom (III).[3] El complex de coordinació resultant del colorant i l'ió és col·loidal i pot ser àcid o alcalí.

Mordents comuns[modifica]

Els mordents inclouen àcid tànnic, alum, alum de crom, clorur sòdic, i determinades sals d'alumini, crom, coure, iode, potassi, sodi, tungstè i estany.

Referències[modifica]

  1. IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2a ed. ("The Gold Book") (1997). Versió corregida en línia:  (1993) "mordant" (en anglès).
  2. Klaus Hunger, Peter Mischke, Wolfgang Rieper, Roderich Raue, Klaus Kunde, Aloys Engel: "Azo Dyes" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2005, Wiley-VCH, Weinheim.doi:10.1002/14356007.a03_245
  3. Llewellyn, Bryan D. «Stain Theory – How mordants work». , maig 2005 [Consulta: 9 febrer 2022]. Arxivat 20 de maig 2016 a Wayback Machine.


Enllaços externs[modifica]