Mosaic de Balèria

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Mosaic de Baleria)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'obra artísticaMosaic de Balèria
Manacor Museum Spätantiker Saal 03.JPG
Tipus mosaic
Data creació segle IV
Col·lecció Museu d'Història de Manacor (Manacor)
Modifica dades a Wikidata
Mosaic de Balèria, procedent de la Basílica de Son Peretó (Museu d'Història de Manacor), amb una inscripció que fa referència a Balèria on indica que Balèria, fidel, va viure en pau anys 26 (?), i va sortir d'aquesta vida el dia segon de les calendes d'Octubre.

El mosaic de Balèria és una lauda sepulcral, en forma de mosaic, que fa referència a Balèria, dona de Mallorca, morta vers la meitat del segle IV, i a qui algú va dedicar aquest bell mosaic de la basílica paleocristiana de Son Peretó. Es conserva a la Torre dels Enagistes de Manacor (Museu d'Història de Manacor).

El mosaic (opus tessellatum), es divideix en tres parts, segons el model comú al Nord d'Àfrica i a la península Ibèrica. A la part superior hi ha representada una corona amb dos ocells a cada banda; en la banda central del mosaic hi ha l'epitafi, i a l'inferior, una cràtera i dos cors. Es tracta d'una simbologia cristiana molt emprada en la decoració funerària. Tot el conjunt està emmarcat per una sanefa de rombes i cercles.[1]

L'epitafi, en llatí diu: BALERIA/ FIDELIS IN/ PACE VIXIT/ANNIS X TRS/ DE HAC VITA/SD II/KAL OCTO. La traducció, aproximadament, ens diria que Balèria, fidel, va viure en pau anys 26 (?), i va sortir d'aquesta vida el dia segon de les calendes d'Octubre.

Aquesta sepultura, es trobava als peus del temple, cobrint al mateix temps, la tomba d'un infant.

Referències[modifica]

  1. Miquel Dolç i Dolç (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 13. Palma: Promomallorca, p. 70-71. ISBN 84-8661702-2.