Vés al contingut

Mosasàurids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMosasàurids
Mosasauridae Modifica el valor a Wikidata

Mosasaurus hoffmanni Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
SuperfamíliaMosasauroidea
FamíliaMosasauridae Modifica el valor a Wikidata
Gervais, 1853
Nomenclatura
EpònimMosa Modifica el valor a Wikidata
Subfamílies

Els mosasàurids (Mosasauridae) són una família extingida de sauròpsids (rèptils) escatosos adaptada a la vida marina que van viure a les acaballes del període Cretaci, des de fa uns 90 milions d'anys fins al final del Mesozoic fa 65 milions d'anys.[1]

Característiques

[modifica]

Aquests rèptils estaven estretament emparentats amb els varans i amb les serps actuals, i la seva forma corporal recorda molt a la d'aquests animals, tot i que les seves dimensions eren descomunals. Arribaven a mesurar fins als 17 metres (hainosaures), per bé que la majoria eren més petits, d'entre vuit i deu metres.

El seu musell era normalment llarg i ple de dents, fins i tot al paladar; sembla que engolien les seves preses senceres, com les serps, ja que les seves dents no estaven fetes per a mastegar.

Tenien la cua llarga i aplanada lateralment. Al contrari que els plesiosaures, els mosasàurids empraven la cua com a principal eina natatòria, i les seves curtes aletes arrodonides els servien gairebé exclusivament com a estabilitzadors.

Història natural

[modifica]

Tots els mosasàurids eren depredadors, però hi ha proves que explotaven nínxols ecològics diferents. Els mosasàurids del gènere Globidens, que feien uns sis metres, tenien dents gairebé esfèriques adaptades a moldre les closques dels mol·luscs com les cloïsses i els musclos. Eren vivípars, com ho demostren troballes recents, i és possible que visquessin a la mar durant tota la seva vida.

Taxonomia

[modifica]

Incertae sedis

Referències

[modifica]
  1. Dash, Sean. Workaholic Productions / History Channel. Prehistoric Monsters Revealed (en anglès), 2008.