Motor SOHC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Motor SOHC d'un Honda CRX Si (1987), amb 3 vàlvules per cilindre

Un motor SOHC (de l'anglès Single overhead camshaft, "arbre de lleves únic al cap" o "arbre de lleves únic a la culata") és aquell que té un sol arbre de lleves situat a la part superior del capçal del motor, és a dir, de la culata.[1][2] Al costat del DOHC, el SOHC és una de les dues possibles configuracions dels motors OHC.

Descripció[modifica]

El motor SOHC fa servir una sincronizació simple de vàlvules (dos per cilindre) per a controlar l'obertura i el tancament de les vàlvules d'admissió i d'escapament.[3] El nombre de vàlvules per cilindre pot variar, per exemple l'Honda Civic 1.6 16v duu quatre vàlvules per cilindre.

Avantatges i inconvenients[modifica]

Tant la distribució DOHC com la SOHC tenen els seus avantatges i inconvenients. Per exemple, el motor DOHC genera més parell motor i potència a altes revolucions, cosa que pot aportar economia en circulació per carretera, però no té cap avantatge a baixes revolucions; el motor SOHC, en canvi, no té gaire potència a altes revolucions però té un bon parell motor a les baixes, la qual cosa el fa més econòmic a l'hora de circular per ciutat.

El motor DOHC té més potència que un motor SOHC, però només a altes revolucions, a causa del fet que hi ha més entrades i sortides per als gasos. Un DOHC té quatre "portes" (dues entrades i dues sortides), aconseguint així que la circulació d'aire/benzina sigui més lliure i fluïda.

Referències[modifica]

  1. «What is the difference between OHV, OHC, SOHC and DOHC engines?» (en anglès). samarins.com, 04-08-2013. [Consulta: 30 desembre 2016].
  2. Patrignani, Roberto; Colombo, Mario. «La distribución». A: Motocicletas (en castellà). Traducció: Roser Berdagué. Barcelona: Editorial Teide, Instituto Geográfico De Agostini, 1972, p. 7. 
  3. «Single Over Head Came - Árvore de cames à cabeça» (en portuguès). Autopédia. [Consulta: 2 juny 2009].

Enllaços externs[modifica]