Partit de l'Avantguarda Socialista

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióPartit de l'Avantguarda Socialista
Dades bàsiques
Tipus entitat partit polític
Organització i govern
Seu central 
Modifica dades a Wikidata

Partit de l'Avant-Guarda Socialista (en francès: Parti de l'Avant-Garde Socialiste) fou un partit polític algerià fundat en l'any 1966. El partit va ser dirigit per El Hachemi Chérif. Tot i no estar legalment reconegut, va persistir com a partit d'oposició política contra el règim del Front d'Alliberament Nacional d'Algèria. Va continuar amb el llegat del Partit Comunista Algerià, que va desaparèixer després de la independència d'Algèria. Des d'aleshores el PAS s'ha oposat constantment al govern algerià, oferint una intensa crítica de tots els líders polítics i la majoria dels seus programes.

Els seus membres, es van infiltrar gairebé en cada associació de masses legalment reconeguda tot i el seu estatus no-oficial. Els comunistes eren especialment prominents en organitzacions com la UNJA i la UGTA, recolzant les tendències d'esquerres. La relació entre la coalició del PAS i el règim algerià es va acabar quan Chadli Bendjedid va pujar al poder, i va sol·licitar purgar els comunistes de les posicions de poder de l'aparell del partit estatal, i es va moure cap a la liberalització econòmica. El partit comunista va ser legalitzat en l'any 1989.

En l'any 1993, el Partit de l'Avantguarda Socialista va canviar el seu nom per Ettehadi. Tanmateix, un grup de militants que volia retenir el llegat comunista del partit es va escindir, i va formar el Partit Algerià per la Democràcia i el Socialisme. Durant la Guerra Civil Algeriana, l'Ettehadi es va oposar fortament als islamistes i va suportar la ilegalització del Front Islàmic de Salvació (FIS) . En l'any 1999 el partit Ettehadi va ser refundat amb el nom de Moviment Democràtic i Social (en francès: Mouvement Démocratique et Social ).