Moviment Weiquan

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióMoviment Weiquan
Dades bàsiques
Tipus entitat organització
Modifica dades a Wikidata

El moviment Weiquan (xinès tradicional: 維權運動, xinès simplificat: 维权运动, pinyin: Wéiquán Yùndòng, literalment «moviment defenent drets») és un grup no centralitzat d'advocats, experts legals i intel·lectuals en la Xina que busquen protegir i defendre els drets civils de la ciutadania a través de litigis i l'activisme legal. El moviment, que va començar en la dècada de 2000, ha organitzat manifestacions, ha buscat reformes a través del sistema judicial i els mitjans de comunicació, ha defensat a les víctimes dels abusos de drets humans, i ha escrit cartes d'apel·lació, tot i l'oposició del govern. Entre les figures més prominents del moviment Weiquan estan Hu Jia, Gao Zhisheng, i Chen Guangcheng.

Advocats del Weiquan[modifica]

Des de la dècada de 1980, quan el lideratge de la Xina va esdevenir conscient de la importància del sistema legal i l'advocacia, per impulsar el desenvolupament econòmic, la formació d'advocats augmentà dramàticament. De 1986 a 1992, el nombre d'advocats al país, més del doble entre 21.500 i 45.000, i al voltant 2008 havia arribat a 143.000.[1]

La proporció d'advocats Weiquan és molt petita, en relació al nombre de professionals del dret a la Xina. El nombre d'advocats actius centrats en qüestions de drets civils ha estat estimat per l'erudit legal Teng Biao amb el nombre de "només unes poques dotzenes". A la Xina. Els advocats s'enfronten molts obstacles personals i professionals, i donar suport legal al Weiquan exigeix ​​un compromís important per la seva causa. D'acord amb Fu i Cullen ", els advocats Weiquan actuen principalment per compromís, no a causa de les preocupacions econòmiques. Accepten casos weiquan per perseguir la seva causa, i en general no cobren honoraris d'advocats.”[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. People's Daily Online. "China has more than 143,000 lawyers" (La Xina té més de 143.000 advocats) (anglès), 16 d'abril del 2008.
  2. Fu Hualing and Richard Cullen. “Weiquan lawyering in an authoritarian state: Building a culture of public-interest lawyering” (anglès), 15 de gener del 2008.

Enllaços externs[modifica]