Mudra

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Buda en Anjali Mudrā procedent de Java (Indonèsia).

Mudra és un terme procedent del sànscrit (मुद्रा, IAST: mudrā; en tibetà: ཕྱག་རྒྱ་, THL: chakgya) que es pot traduir com a segell, símbol o gest simbòlic. En xinès s'anomenen yin (en xinès tradicional i simplificat: 印; en pinyin: yìn) o bé yinxiang (en xinès: 印相; en pinyin: yìnxiàng). En japonès es fan servir els mateixos caràcters que en xinès, si bé la pronunciació varia, éssent in i inzō o bé insō, respectivament.[1] En context coreà els anomenen insang.

Aquests gestos simbòlics els trobem en context budista, hinduista i jain. En l'art budista i hinduista, per exemple, són entesos com una gestualitat major o sagrada, ja que es tracta de gestos adoptats per Buda i altres déus hinduistes que es fan generalment amb les mans. Generalment, trobem un ampli repertori de mudrās, ja que n'hi ha més de cent.[2]

D'altra banda, també cal mencionar els hasta, literalment "mà", que són considerats els gestos menors, per tant menys importants i que no veurem en figures principals com la de Buda, però que també són molt utilitzats en l'art budista, hinduista i jain. Val a dir, però, que ni els mudres ni els hastes són invencions budistes, ni d'ús exclusiu en les arts plàstiques religioses. Aquests gestos venen del substrat cultural indi, fet pel qual altres disciplines com les danses tradicionals índies, com ara el bharatanatyam, el mohiniyattam, entre d'altres, també els fan servir.

Context[modifica]

Aquests gestos simbòlics es poden dividir, malgrat la multiplicitat i la confusió de les tradicions, en dos grups generals: mudrā en el sentit dels signes simbòlics de l'aspecte metafísic de les cerimònies esotèriques, entesos com gestos rituals que formen part de les cerimònies religioses; i mudrā en el sentit dels que s'utilitzaven particularment en la iconografia, per evocar un episodi específic de la llegenda budista o per identificar divinitats.[1] En aquest sentit iconogràfic, les diferents actituds i gestos de Buda fan referència a moments significatius de la seva vida i dels seus ensenyaments. Són com una mena d'accent d'allò al que els seus seguidors han d'estar atents.

Origen[modifica]

Buda en Dharmachakra Mudrā, escola de Sarnath, c. 475 dC (Museu de Sarnath, Índia). Aquest mudra és conegut per ser el que fa servir durant el seu primer sermó.

L'origen dels mudrās no és gaire clar, ja que no només hi ha mudres a Àsia, com molts creuen, sinó a tot el món. Amb tota seguretat, els nostres avantpassats ja utilitzaven en els seus rituals determinats gestos amb els que volien subratllar i segellar o rubricar el que pensaven i deien. Durant el període de cristianització dels pobles de nord, molts d'aquests gestos es van prohibir com, per exemple, el d'invocar als déus amb els braços alçats. Més tard, alguns d'aquests gestos van ser recuperats i integrats en la doctrina cristiana.[3]

A l'Índia, els mudrās són un component fix de totes les activitats religioses. En les representacions dels déus hinduistes, els diferents mudres i hastes tenen una gran importància.[3] [1]En aquest cas, a més dels atributs i les actituds de el cos, també representen les característiques que identifiquen els diferents déus.

Totes les religions s'han esforçat a buscar la millor manera de transmetre als seus fidels les seves creences i tradicions. Per exemple, través de paràboles, de narracions èpiques o mitjançant imatges carregades de simbolisme. Aquest últim és el cas dels mudres budistes.

Mudres principals[modifica]

Relleu de Buda en Abhaya Mudrā.

Abhaya mudrā[modifica]

La mà dreta normalment s'aixeca a l'alçada del pit amb el palmell obert dirigit cap a l'espectador i els dits aixecats i junts. La mà esquerra queda en repòs. Representa l'absència de temor.[4] Aquest és un gest molt utilitzat per la figura de Siddarta Gautama, el Buda històric, on diu al fidel que no l'ha de témer a través d'aquest mudra.[5]

Escultura de Buda en Dhyana Mudrā

Dhyana mudrā[modifica]

Les mans es disposen en repòs una sobre l'altra amb els palmells cap a dalt. Sovint els polzes es toquen entre si, formant el triangle místic. Aquest és el gest de la meditació el qual simbolitza la saviesa. És el gest que utilitza Buda sota l'arbre Bodhi per meditar quan arriba al despertar. Podem trobar ambdues mans en dhyana mudra o bé només una, ja que l'altra està en un altre mudra. Una combinació molt habitual en la figura de Buda és un abhaya mudra (absència de temor) amb la mà dreta mentre que l'esquerra resta en dhyana mudra (meditació).

Buda en Bhumisparsha Mudrā

Bhumisparsha mudrā[modifica]

La mà dreta amb el palmell cap a dins per damunt de la cama dirigint-se cap al terra, pel que sempre serà representat assegut, rememorant el moment en què Buda arriba al nirvana sota l'arbre Bodhi. A punt de tocar la flor o el terra (depenent de la figura amb la que ens trobem) amb la punta dels dits. Aquest gest representa el moment en què posa, Bhumi, la devi brahmànica de la terra com a testimoni del seu despertar (nirvana).[6] Aquest mudra també es coneix sota el nom de Maravijaya, ja que en aquest episodi també hi intervé el dimoni Mara, que intentarà temptar a Buda per tal que no arribi al nirvana.

Representació de Buda en Varada Mudrā.

Varada mudrā[modifica]

La maà dreta amb el palmell cap enfora amb un braç a l'alçada del pit deixa l'altra caure a l'altra banda del pit. Els cinc dits estirats representen les cinc perfeccions: generositat, moralitat, paciència, esforç i concentració. És el gest de la compassió i la caritat.[2]

Escultura en Vitarka Mudrā.

Vitarka mudrā[modifica]

La mà dreta aixecada dibuixant un cercle amb els dits polze i índex. La mà dreta, portadora del símbol es sosté davant l'observador i l'esquerra descansa sobre les cames. Ens indica el nivell de iniciació de qui escolta el sermó. Aquest és entès com gest de l'argumentació, moment en què Buda apareix predicant, o com un gest que representa un cercle d'energia constant.

Dharmachakra mudrā[modifica]

Les dues mans aixecades a l'alçada del pit, amb el polze i l'índex creant dos cercles tangents. Aquest és un mudrā de predicació. De fet, ens fa referència al seu primer sermó, és a dir, quan comença la seva vida pública de prèdica, altrament dit, quan posa en moviment la roda del Dharma, quan comença a donar a conèixer la llei budista. Una al·lusió al primer sermó de Buda, desprès d'haver arribat al nirvana, a la muntanya de les gacel·les a Sarnath.

Añjali mudrā[modifica]

Les dues mans juntes a l'alçada del cor. Aquest gest apareix també en altres personatges, com els que estan a l'entrada dels recintes budistes. És un gest d'homenatge, salutació i veneració.

Karana mudrā[modifica]

El dit índex i el dit petit apunten cap a dalt mentre que els altres estan doblegats sobre el palmell de la mà. Aquest és un gest que allunya el mal, i els dimonis.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Saunders, E. Dale. In Mudra: A Study of Symbolic Gestures in Japanese Buddhist Sculpture (en anglès). New Jersey: Princeton University Press, 1960, p. 356. ISBN 978-0691018669. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Poses y postures de Buda: el significado de las manos en las estatuas de Buda» (en castellà). catawiki, Laura. [Consulta: 4 gener del 2020].
  3. 3,0 3,1 Hirschi, Gertrud. Mudras: El poder del yoga en tus manos (en castellà). Barcelona: Ediciones Urano, 1999, p. 17-23. 
  4. Buswell, Robert Jr. The Princeton dictionary of Buddhism (en anglès). Princeton, NJ: Princeton University Press, 2003, p. 2. ISBN 978-1-4008-4805-8. 
  5. «Abhaya Mudra - The fear dispelling gesture - Meaning & origin» (en anglès). RenownTravel, 2010. [Consulta: 7 febrer 2020].
  6. Shaw, Miranda Eberle. Buddhist goddesses of India (en anglès). Princeton: Princeton University Press, 2006, p. 17-27. ISBN 0-691-12758-1. 

Bibliografia[modifica]

  • Hirschi, Gertrud (1999). Mudras: El poder del yoga en tus manos. Barcelona: Ediciones Urano.
  • Mallinson, James; Singleton, Mark (2017). Roots of Yoga. Penguin Books. ISBN 978-0-241-25304-5.
  • Saunders, E. (1960). In Mudra: A Study of Symbolic Gestures in Japanese Buddhist Sculpture. Princeton, New Jersey: Princeton University Press (llibre reeditat el 1985).
  • Stutley, Margaret (2003) [1985]. The Illustrated Dictionary of Hindu Iconography. Nova Delhi: Munshiram Manoharlal Publishers. ISBN 81-215-1087-2