Muhyí-d-Din al-Maghribí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Muhyí-d-Din al-Maghribí
Naixement vers 1220
probablement Al-Àndalus
Mort 1283
Maragha, avui Iran
Camp científic Matemàtiques i Astronomia
Influències de Nàssir-ad-Din at-Tussí
Va influir a Nicolau Copèrnic
Modifica dades a Wikidata

Muhyí-I-Mil·la-wa-d-Din Yahya ibn Muhàmmad ibn Abi-x-Xukr al-Maghribí al-Andalussí al‐Qurtubí, més conegut simplement com Muhyí-d-Din al-Maghribí —en àrab Muḥyī I-Milla wa d-Dīn Yaḥyà b. Muḥammad b. Abī x-Xukr al-Maḡribī al-Andalusī al‐Qurṭubī— va ser un matemàtic i astrònom d’origen andalusí del segle xiii, que va viure i treballar a Damasc (Síria) i a l'observatori astronòmic de Maragha (Iran).

Vida[modifica | modifica el codi]

No es coneix gran cosa de la vida de Muhyí-d-Din, que es va veure afectada per les guerres constants de la seva època. Se sap que va estudiar les lleis religioses de l'escola malikita, molt influent a Al-Àndalus en la seva època. També és conegut que va viure a Damasc fins al 1258, on va escriure el Tāj al‐azyāj ('La corona dels llibres astronòmics').

El 1258, va arribar a Maragha com a hoste d'Hülegü Khan, el nét de Genguis Khan que havia convertit la ciutat en la capital del seu imperi. Va participar en la construcció del gran observatori de Maragha i va formar part de l'equip científic que, sota el comandament de Nàssir-ad-Din at-Tussí, el va dirigir.

Obra[modifica | modifica el codi]

Moltes de les seves obres no han estat encara estudiades[1] i no es pot fer un balanç complet de la seva obra i la seva influència.

En el camp de les matemàtiques, els seus llibres més coneguts són el Kitab shakl al-qaa (Llibre sobre el teorema de Menelau) i el Risala fa kayfiyyat istikhraj al-juib al-waqi’a fi͗l-d’ira (Tractat sobre el càlcul dels sinus). En aquest darrer, utilitza el mètode d'interpolació per a calcular el sinus de 1º i l'aproxima amb quatre decimals exactes, aconseguint un valor molt ben aproximat de \pi. També són importants els seus comentaris crítics d'obres clàssiques de la matemàtica grega com els Elements d'Euclides (amb un intent de demostració del cinquè postulat),[2] les Esfèriques de Teodosi, les Còniques d'Apol·loni i les Esfèriques de Menelau.

En el camp de l'astronomia, a part de tres taules astronòmiques (zij), va escriure dos compendis de l'Almagest (Khulasat al-Majistí i Talkhís al‐Majistí), una descripció de la construcció i ús de l'astrolabi (Tassa al-aurlab), un tractat sobre càlculs astronòmics (Maqala fi istikhraj ta'dl al‐nahar wa sa'at al‐mashriq wa‐l‐dʾir min al‐falak) i un tractat sobre els principis rectors del moviment dels estels (Muqaddamat tata’allaqu barakat al-kawakib).

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Comes, Mercè a Thomas Hockey et al. (eds.). The Biographical Encyclopedia of Astronomers. Springer. New York, 2007. Pàgina 548
  2. Una transcripció de la demostració es pot veure a: Jaouiche, Khalil. La Théorie des Parallèles en Pays d’Islam. Vrin. Paris, 1986. ISBN 2-7116-0920-0. Pàgines 250 i ss

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Comes, Mercé.. Ibn Abī ʾl‐Šukr al‐Magribī, Abū ʿabd Allāh a Lirola, Jorge et al. (eds.) Enciclopedia de Al-Andalus: Diccionario de autores y obras andalusíes. Fundación El Legado Anadalusí. Granada, 2002. ISBN 9788493205188.
  • Dorce, Carlos. El Tāy̆ al-azyāy̆ de Muḥyī al-Dīn al-Maghribī. Universitat de Barcelona – Institut Millàs Vallicrosa. Barcelona, 2003.
  • Jaouiche, Khalil. La Théorie des Parallèles en Pays d’Islam. Vrin. Paris, 1986. ISBN 2-7116-0920-0. Pàgines 118-119.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Muhyí-d-Din al-Maghribí» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive.
  • «Enllaç». Comes, Mercè. Muḥyī al‐Milla wa‐ʾl‐Dīn Yaḥyā Abū ʿAbdallāh ibn Muḥammad ibn Abī al‐Shukr al‐Maghribī al‐Andalusī [al‐Qurṭubī] a Thomas Hockey et al. (eds.). The Biographical Encyclopedia of Astronomers. Springer. New York, 2007. Pàgines 548-549.
  • «Enllaç». Complete Dictionary of Scientific Biography. 2008. Encyclopedia.com. Consultat el 29 de setembre de 2012.