Muiris Ó Súilleabháin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMuiris Ó Súilleabháin
Biografia
Naixement19 febrer 1904 Modifica el valor a Wikidata
An Blascaod Mór (Irlanda) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 juny 1950 Modifica el valor a Wikidata (46 anys)
Conamara (Irlanda) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor Modifica el valor a Wikidata
Les ruines de la casa en la que Muiris Ó Súilleabháin va créixer en l'illa Great Blasket.

Muiris Ó Súilleabháin (pronunciació irlandesa: [ˈmˠɪɾʲɪʃ oː sˠuːlʲəˈvˠɑːnʲ]; Maurice O'Sullivan 19 de febrer de 1904 – 25 de juny de 1950) fou un escriptor irlandès, famós per les seves memòries de joventut a l'illa Great Blasket i a An Daingean, comtat de Kerry, a la costa occidental d'Irlanda.

Escrits[modifica]

Fiche Blian ag Fás fou publicat en gaèlic irlandès i anglès el 1933. Com una de les últimes àrees d'Irlanda on l'antiga llengua i cultura irlandeses s'havien mantingut sense canvis, l'illa Great Blasket tenia un gran interès per a aquells que busquen narracions tradicionals irlandesos. Ó Súilleabháin fou persuadit d'escriure les seves memòries per George Thomson, un lingüista i professor de grec que havia arribat a l'illa a escoltar i aprendre irlandès. Fou Thomson qui l'encoratjà a entrar en la guàrdia en comptes d'emigrar a Amèrica com feien els joves. Thomson edità i muntà el llibre de memòries, i també va curar la traducció a l'anglès amb ajuda de Moya Llewelyn Davies.[1]

Mentre Fiche Blian ag Fás fou rebuda amb gran entusiasme de la crítica, inclòs E.M. Forster, els seus elogis tenien a vegades un to condescendent. Forster va descriure el llibre com un document de supervivència d'una cultura "neolítica".[1] Aquest interès és lligat a les nocions romàntiques de l'irlandès primitiu, i quan Ó Súilleabháin intentà trobar un editor per al seu segon llibre, Fiche Blian faoi Bhláth (Vint anys de creixement), va trobar poc interès, ja que la narració s'apartava del to romàntic i tradicional de l'anterior.

Dylan Thomas començà, però no va acabar un guió cinematogràfic de Twenty Years a'Growing.[2]

Vida personal[modifica]

Després de la mort de la seva mare quan ell tenia sis mesos va ser criat en una institució a An Daingean (Kerry). Als vuit anys va tornar a l'illa Great Blasket a viure amb el seu pare, el seu avi i la resta dels parents, on va aprendre la llengua nadiua. El 1927 marxà a Dublín on ingressà a la Garda Síochána i fou destinat a la Gaeltacht de Conamara, on va contactar amb Thomson. El 1934 Ó Súilleabháin deixà la guàrdia i s'establí a Conamara.[3] Ó Súilleabháin es va ofegar el 25 de juny de 1950, mentre nedava per la costa de Conamara.[1]

Treballs publicats[modifica]

  • Fiche Bliain ag Fás. First. Baile Átha Cliath: Clólucht an Talbóidigh, 1933., p. 381. 
  • Twenty anys a'Growing (en anglès). Trans. Moya Llewelyn Davies & George Thomson.. Nova York, USA: Viking Books., 1933., p. 303. 
  • Vingt ans de jeunesse (en francès). traduit de l'anglais par Raymond Queneau.. París, França: Gallimard.. 

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Stewart, Bruce. «Muiris O Súilleabháin (1904-50)». Ricorso, 2010.
  2. Thomas, Dylan. «A film script of Twenty years a-growing : from the story by Maurice O'Sullivan». Arxivat de l'original el 2018-10-04. [Consulta: 29 març 2012].
  3. «Muiris Ó Súilleabháin (Maurice O'Sullivan): 1904 - 1950». Irish lives remembered. Arxivat de l'original el 2012-08-04. [Consulta: 30 juny 2013].