Multiprotocol Label Switching

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreMultiprotocol Label Switching
Tipusprotocol d'enrutament Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Autorhttp://www.ietf.org
LlenguaAnglès
PublicacióInternacional, 2001
EditorIETF
Dades i xifres
GènereProtocol de comunicacions

Multiprotocol Label Switching (amb acrònim MPLS) és un protocol estàndard de transport de dades creat per l''IETF i definit a la recomanació RFC 3031. MLS opera entre la capa d'enllaç de dades i la capa de xarxa. MPLS va reemplaçar els protocols Frame Relay i ATM com a tecnologia de transmissió de dades a alta velocitat mercès a la seva capacitat d'encapsular paquets de dades de diferents protocols de xarxa (Multiprotocol) incloent-hi T1/E1, ATM, Frame Relay i DSL.[1][2][3]

Fig.1 Arquitectura MPLS

Arquitectura MPLS[modifica]

  • Dispositius : (vegeu Fig.1)
    • LER (Label Edge Router o encaminador frontera d'etiquetat) : element que inicia o acaba el túnel (extrau i introdueix capçaleres). És a dir, l'element d'entrada/sortida a la xarxa MPLS. Existeixen tan encaminadors d'entrada com de sortida de la xarxa. Ambdós solen anomenar-se router frontera, ja que es troben en els extrems de la xarxa MPLS.
    • LSR (Label Switching Router o encaminador de commutació d'etiquetes).
    • LSP (Label Switched Path o intercanvi de rutes per etiqueta) :  és a dir, del túnel MPLS establert entre els extrems. A tenir en compte que un LSP és unidireccional.
    • LDP (Label Distribution Protocol o protocol de distribució d'etiquetes) : un protocolo per a la distribució d'etiquetes MPLS entre els equips de la xarxa.
    • FEC (Forwarding Equivalence Class o classe d'equivalència de reenviament) :  nom que rep el tràfic que s'encamina sota una etiqueta. Subconjunt de paquets tractats de la mateixa manera pel commutador.
  • Capçalera MPLS (vegeu Fig.2)
Fig.2 Paquet MPLS

Referències[modifica]

  1. «What is Multiprotocol Label Switching (MPLS)? - Definition from WhatIs.com» (en anglès). SearchEnterpriseWAN, 05-10-2017. Arxivat de l'original el 2017-10-05 [Consulta: 5 octubre 2017].
  2. «Multiprotocol Label Switching (MPLS)» (en anglès). https://www.cisco.com.+[Consulta: 5 octubre 2017].
  3. «MPLS for dummies» (en anglès). https://www.nanog.org.+[Consulta: 5 octubre 2017].