Multiusuari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Ordinador alemany P-8000 en mode multiusuari.

Multiusuari és un terme que defineix un sistema operatiu, programa d'ordinador, o un videojoc que permet l'ús per més d'un usuari del mateix ordinador al mateix temps.[1]

Un exemple és un servidor Unix, on diversos usuaris remots tenen accés (per exemple, a través de Secure Shell) al «prompt» del shell, al mateix temps. Un altre exemple són les múltiples terminals X, de manera que diversos usuaris remots poden utilitzar X Window en una sola màquina.

El terme complementari, monousuari, es refereix comunament a un sistema operatiu que es farà servir només per una persona a la vegada, o en referència a una llicència de programari d'un sol usuari.

Mode d'usuari únic és un mode dels sistemes operatius multiusuaris, quan s'inicia o canvia l'ordinador a un mode de root exclusiu. S'utilitza principalment per al manteniment d'entorns multiusuaris, com la xarxa o els servidors Unix.

Referències[modifica]

  1. «Bridgefield Group ERP/Supply chain Glossary» (en anglès). Arxivat de l'original el 2012-03-31. [Consulta: 18 febrer 2010].

Enllaços externs[modifica]