Multivers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Multivers (DC Comics)».

El multivers és un conjunt hipotètic de múltiples universos més o menys independents i que inclouria el nostre. De vegades, els diferents universos del multivers reben el nom d'universos paral·lels. El desenvolupament de la física quàntica i la recerca d'una teoria unificada (teoria quàntica de la gravetat), juntament amb el desenvolupament de la teoria de cordes, han fet entreveure la possibilitat de l'existència de múltiples dimensions i diversos universos. L'estructura del multivers, la natura de cada univers i les relacions entre els diferents components, depèn de la hipòtesi de multivers considerada.

Classificació dels multiversos[modifica]

Visió artística d'un forat negre amb disc d'acreció

Una de les classificacions dels multiversos considerats possibles en física va ser elaborada per Max Tegmark.[1]

Universos bessons[modifica]

En un nivell I, estarien aquells universos amb les mateixes condicions físiques que les que té l'univers habitat pels humans. Segons la teoria de l'expansió eterna, es va creant perpètuament més espai a l'univers, fet que permetria la creació de nous universos a partir de condicions similars a les del big bang conegut (que suposen un univers pla final després de l'acceleració expansiva detectada per la radiació còsmica de fons).

Universos divergents[modifica]

Un nivell II suposa que els nous universos generats en bombolles d'espai no han de ser necessàriament com el conegut, i que poden respondre a lleis físiques absolutament diferents, fins i tot amb dimensions diferents, tal com preveu la teoria de cordes. Aquesta teoria permetria explicar per què es donen exactament les condicions per a la vida en l'univers observat: seria només una de les possibilitats; en altres mons, no hi hauria vida o aquesta seria ben diferent a l'actual.

Universos múltiples[modifica]

En aquest nivell III, se situen la majoria d'explicacions de la gravetat quàntica.

Universos matemàtics[modifica]

El darrer nivell, o nivell IV dels multiversos, afirma que existeixen tants universos com possibles models de matemàtiques es puguin crear per descriure'ls, ja que l'existència física no n'està provada i no es podran observar mons que surtin dels sentits humans, i per tant mai no es podran falsar experimentalment.

Referències[modifica]

  1. Parallel Universes, article a space.mit.edu

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Multivers