Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Museu Arqueològic d'Alcoi)
Infotaula d'organitzacióMuseu Arqueològic Municipal Camil Visedo

Vista de l'exterior del museu

EpònimCamil Visedo Moltó Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu arqueològic
monument Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1945
Activitat
ÀmbitMuseu arqueològic
Governança corporativa
Seu 
  • Placeta del Carbó, s/n Alcoi
Part dePatrimoni Cultural de la província d'Alacant Modifica el valor a Wikidata

Lloc webMuseu Arqueològic Municipal Camil Visedo

El Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo d'Alcoi (l'Alcoià, País Valencià) és un centre expositiu dedicat a la investigació i divulgació dels vestigis arqueològics trobats a la ciutat d'Alcoi i rodalia. Està situat en l'antiga Casa de la Vila de la ciutat (seu de l'ajuntament fins al 1835), construcció renaixentista del segle xvi.[1]

L'edifici[modifica]

L'edifici que allotja el museu es construí l'any 1572, dissenyat per José Terol,[2] com a seu de la Casa de la Vila. Ocupà aquesta funció fins a l'any 1845, quan passà a distints usos, com ara escoles, fins que en l'any 1945 s'hi instal·là el museu.

Té una planta en forma de "L" a conseqüència de la unió de dos cossos en angle recte. La part més antiga, a l'esquerra, té una façana massissa amb carreus de pedra, on s'obri la portada d'arc de mig punt. Aquesta part en seria anterior a l'altra, i té elements gòtics.

La part part més allargada, la construïda el 1572, és d'estil renaixentista. Conté un pòrtic obert (llotja amb funció d'espai públic) a la plaça amb cinc arcs de mig punt sobre columnes d'ordre toscà i un segon pis amb finestres d'embocadura classicista, amb allargades pilastres dòriques. En la unió dels dos cossos, se situa l'escala que dona accés a les sales superiors.

El museu[modifica]

Vas dels guerrers, procedent del jaciment de la Serreta i custodiat al museu

L'origen del museu està en la col·lecció arqueològica reunida per Camil Visedo, i es creà aquest museu en allotjar-se en aquest espai, inaugurat el 18 de juliol del 1945, amb el nom de Museu d'Art i Biblioteca Pública. Posteriorment, el 1958, canviaria el nom a l'actual, Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo i Moltó, en memòria del seu creador.[1]

En temps recents, l'edifici seu del museu ha estat restaurat i reorganitzat, i també ampliat, en els anys 1985-1990. A la planta baixa, hi ha una sala d'exposicions de caràcter no permanent (de 90 m2), destinada a mostrar altres col·leccions que estan custodiades als magatzems, i a presentar les investigacions que es duen a terme al museu.

L'actual exposició permanent ocupa una superfície de 192 m2 i presenta una selecció de materials arqueològics ordenats temàticament i cronològica. A banda de l'espai expositiu, el museu disposa d'una biblioteca especialitzada, i d'altres espais existents per al correcte funcionament d'un museu (magatzem, laboratori de restauració, gabinet de dibuix i àrea d'administració).

Els fons del museu abasten períodes com el paleolític superior, el neolític, l'edat del bronze, l'època ibèrica, la romana o andalusina. S'exposen els materials procedents de diferents jaciments, especialment el de la Serreta, d'on prové el plom amb inscripcions ibèriques, entre d'altres.

A més de les col·leccions d'arqueologia, el museu té seccions dedicades a la paleontologia, a la fotografia (centrada en la ciutat d'Alcoi) i de ceràmica (taulelleria tradicional valenciana dels segles XVIII al XX).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Bérchez, J., Arquitectura renaixentista valenciana (1500-1570). València, Bancaixa, 1994, p. 105. ISBN 84-87684-49-1

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó