Museu Arqueològic de l'Esquerda

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióMuseu Arqueològic de l'Esquerda
Museu esquerda.jpg
Sala d'exposició
Dades bàsiques
Tipus entitat museu arqueològic
Història
Fundació 1988
Activitat
Àmbit Museu arqueològic
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Afiliacions Museu d'Arqueologia de Catalunya i Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona

Web www.lesquerda.cat

Modifica dades a Wikidata

El Museu Arqueològic de l’Esquerda, situat a Roda de Ter, s'inaugurà l’any 1988 amb la intenció d’acollir els materials procedents de les excavacions arqueològiques al jaciment arqueològic de l'Esquerda i apropar els resultat d'aquestes al públic.[1]

Exposició[modifica]

El museu organitza el discurs de la seva exposició permanent en diversos apartats: entorn geogràfic, metodologia d’excavació i anàlisi, així com diversos aspectes de les dues etapes més conegudes fins ara al jaciment: l'Esquerda ibèrica i l’Esquerda medieval. Des de l’any 2003, acull també l’exposició Desperta Ferro!, que mostra un recull dels metalls més significatius recuperats en les excavacions. Aquesta exposició s’estructura en quatre parts: vida quotidiana, treball, comerç i guerra. Es pot veure un recull fotogràfic d’aquests objectes, així com l’explicació de les diverses activitats metal·lúrgiques documentades fins ara a l’Esquerda, en el catàleg homònim publicat.

A més d’exposar el material arqueològic procedent del jaciment, el Museu de l’Esquerda és l’organisme responsable de la difusió i de la coordinació d’activitats associades. Així, al llarg de l’any, el museu organitza diverses activitats destinades a tot tipus de públic: visites per a escolars tant al jaciment com al museu, com a l'Àrea de Recerca Experimental Arqueològica de l'Esquerda, visites organitzades per al públic en general, cicle de conferències a principis d’any, cap de setmana ibèric, dia Internacional dels Museus, visites comentades al jaciment en finalitzar les excavacions, jornades de portes obertes, etc. També forma part de la Ruta dels Ibers, organitzada des del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Es pot consultar la programació anual a la pàgina web oficial de l’Esquerda.

Es preveu una pròxima renovació (2013) de la museografia del museu.[2]

Peces destacades[modifica]

  • Conjunt de Fusaioles i Pondera ibèriques: Conjunt de peces d'època ibèrica, (s. IV-II aC) relacionades amb el procés de fabricació de teixits: fusaioles, es feien servir per tensar el fil en procés de filat, i els pondera o contrapesos de teler que servien per tensar l'ordit en els telers de tipus vertical. La cronologia d'aquestes peces procedents del jaciment arqueològic de l'Esquerda va del segle IV aC fins al segle II aC. La fusaiola és un element corrent a la vida quotidiana, ja que es troba en moltes estances. Generalment era utilitzada per les dones per a la fabricació de fil de llana. Aquesta petita peça anava col·locada a l'extrem inferior d'un fus, una peça de fusta on es cargolava el fil. El fus de fusta generalment no es conserva. Les formes troncocòniques de les fusaioles augmentaven la velocitat i reduïen l'oscil·lació del fus durant la confecció del fil. Aquestes peces eren fetes d'argila a mà o a torn i algunes presenten elements decoratius geomètrics. Els telers eren bastidors de fusta formats per una carcassa quadrangular que s'instal·lava al vestíbul de la casa o l'exterior, per aprofitar la llum solar. Els manats de fils s'agrupaven i tensaven per mitjà de l'ús dels pesos o pondera, que podien tenir formes diferents. Amb aquests pesos es mantenien els fils verticals de l'ordit tensats.[3] Durant la celebració del Dia Internacional dels Museus de 2011 van ser destacades com a Joia del Museu.
  • Conjunt de cascavells medievals: És un conjunt format per tres cascavells, dos d’ells localitzats entorn de l’església i un altre a l’interior d’una casa. Al poblat de l’Esquerda a part d’aquests tres picarols, també hi han aparegut altres petits fragments que formen part d’un cascavell (Núm. inventari 732/39). En aquest cas es pot precisar l’emplaçament exacte de l’objecte, trobat a la ferreria medieval (H-40)

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. AADD. Museus i Centres de Patrimoni Cultural a Catalunya. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2010, p. 101. ISBN 84-393-5437-1. 
  2. «Els departaments de TES i Cultura signen actuacions de l'1% cultural amb Cedinsa per valor de 2,4 MEUR». Web. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: 20 novembre 2012].
  3. Estan catalogades al registre del museu amb el número d'inventari MART 48/867; 48/868; 52/1082; 1070/50; 1071/50; 1428/44; 1478/34; 1712/58 i 1717/58.

Bibliografia[modifica]

  • Ollich, I.; Rocafiguera, M., 1991, L’Esquerda, poblat ibèric i medieval. Roda de Ter, Osona. Guia del Jaciment i del Museu. Ajuntament de Roda de Ter.
  • Ollich, I.; Amblàs, O.; Ocaña, M.; Rocafiguera, M.; Goula, C., 2006, Desperta Ferro!. Vida quotidiana, treball, comerç i guerra a l’Esquerda. Catàleg dels metalls del Museu Arqueològic de l’Esquerda. Berikars, 1. Museu Arqueològic de l’Esquerda. Roda de Ter.
  • Ocaña, M., 2001, L’Esquerda, un jaciment ibèric i medieval al cor de la comarca d’Osona. Quadern de Camp. Ed. Fundació Privada l’Esquerda, Roda de Ter.
  • Amblàs, O.; Ocaña, M., 2005, Pagesos, constructors i ferrers d’època medieval. Dossier didàctic. Berikars, 2. Publicacions del Museu Arqueològic de l’Esquerda.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu Arqueològic de l'Esquerda Modifica l'enllaç a Wikidata