Museu Granet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu Granet
(fr) Musée Granet Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
(2010) Modifica el valor a Wikidata

EpònimFrançois Marius Granet Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu d'art Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1838
Activitat
Visitants anuals177.598 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Altres
Número de telèfon+33-4-42-52-88-30 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webmuseegranet-aixenprovence.fr Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Museu Granet (en francès, Musée Granet) és un museu d'art i arqueologia que es troba a Ais de Provença, França. És el museu més important de la localitat i està reconegut com a "museu de França". Destaca sobretot per les seves notables col·leccions de pintura i escultura dels segles XIX i XX.[1]

Història[modifica]

Des de 1949 porta el nom de Granet en homenatge al pintor François Marius Granet, nascut a Ais i amic d'Ingres, ja que va ser un dels seus principals impulsors. Es va inaugurar l'any 1838. Té la seu principal en un edifici del segle xvii que va acollir el priorat de l'orde de Malta i que va ser seu de l'escola d'art de la localitat. Les donacions de Philippe Meyer (2000) i el dipòsit de Jean Planque (2011) han donat un gruix considerable a la representació de l'art del segle XX en les col·leccions del Museu Granet. Aquesta darrera, la col·lecció Planque, s'exposa en una extensió del museu a la capella dels Penitents Blancs, inaugurada l'any 2013,

Col·leccions[modifica]

Té una secció d'arqueologia on es mostren les escultures de guerrers i altres materials procedents de l'excavació de l'Oppidum d'Entremont.[2]

La col·lecció de pintura dels segles XIV a XVIII conté diverses obres d'interès, com ara un díptic atribuïble a l'entorn de Giotto, la Marededéu amb sant Pere, sant Agustí i un donant, de Robert Campin, un autoretrat de Rembrandt o dos bons retrats de Gaspar de Gueidan deguts a Jacint Rigau.

La col·lecció de pintura del segle xix inclou obres de François Marius Granet, Jean Auguste Dominique Ingres (Retrat de Granet, Júpiter i Tetis) i de diversos artistes que es van centrar en el paisatge de la Provença com Émile Loubon o Marius Engalière.

La galeria d'escultures presenta una selecció de peces d'artistes acadèmics francesos del segle xix. Té una sala dedicada a Cézanne on destaquen el retrat de l'esposa de l'artista (Marie Hortense Fiquet) i una versió de Les banyistes.

Entre la representació dels artistes del segle XX sobresurten les sales dedicades a Alberto Giacometti i Pierre Jacob (Tal Coat).

L'extensió del Museu a la capella dels Penitents Blancs on s'exposa la col·lecció Jean Planque completa la representació de l'art del segle XX amb obres de Picasso, Léger, Nicolas de Staël, Antoni Tàpies, o Jean Dubufet, entre d'altres.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Website of the Musée Granet». Museegranet-aixenprovence.fr. Arxivat de l'original el 23 d’abril 2010. [Consulta: 15 abril 2010].
  2. «Reopening of the Musée Granet in Aix-en-Provence – The Art Tribune». The Art Tribune<!, 20-08-2007. Arxivat de l'original el 3 de novembre 2020. [Consulta: 22 maig 2009].

Enllaços externs[modifica]