Museu Marmottan Monet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Museu Marmottan Monet

Museu Marmottan Monet, situat al districte 16è de París, entre els jardins de Renelagh i el "bois de Boulogne", a 2 rue Louis Boilly. Inclou una important col·lecció del pintor Claude Monet i d'altres impressionistes com Renoir, Manet i Morisot.

Història[modifica]

L'origen de l'edifici del museu és el pavelló de caça de François Christophe Edmon Kellermann (1802-1868), tercer duc de Valmy. El 1883 Paul Marmottan (1856-1932) va heretar l'edifici que havia comprat el seu pare Jules Marmottan (1829-1883) i on hi havia creat un important col·lecció de pintures de primitius alemanys, flamencs i italians. En Paul, historiador d'art i també un gran col·leccionista ho va ampliar amb una serie d'objectes d'art i quadres del Primer Imperi. A la seva mort el 1932, va llegar a l'Acadèmia de Belles Arts tant l'edifici com el conjunt de les col·leccions, que es va convertir en el Museu Marmottan.[1]

El 1957 el museu va rebre la donació de la col·lecció de Victorine Donop de Monchy hereva del seu pare Georges de Bellio, metge de Manet, Monet, Pissarro, Sisley i Renoir i que va ser un dels primers afeccionats a la pintura impressionista.

El 1966, Michel Monet, segòn fill del pintor va llegar a l'acadèmia la col·lecció de quadres del seu pare, la més important col·lecció del món d'obres de Claude Monet. Posteriorment el museu ha incorporat més donacions, com les de Henri Duhem i Mary Sergeant (1987) i les de la Fundació Denis i Annie Rouart (1996) amb obres de Manet, Berthe Morisot, Degas, Renoir i Henri Rouart.

Col·leccions[modifica]

Manuscrits il·luminats[modifica]

El Museu va rebre l'any 1980 el llegat d'una de les col·leccions més importants del món de manuscrits il·luminats, amb peces des de l'edat mitjana fins al Renaixement, propietat del col·leccionista i crític d'art Georges Wildenstein (1892-1963).[1][2]

Col·lecció Paul Marmottan[modifica]

La part més important d'aquesta col·lecció està consagrada a les arts del Primer Imperi, amb autors com David, Ingres, Gros, Girodet i Canova.

Claude Monet[modifica]

Des de 1996 el Museu Marmottan Monet ha esdevingut la col·lecció més important del món d'obres de Monet, amb 94 teles, 29 dibuixos i 8 carnets de dibuixos, on destaca el quadre "Impression, Soleil levant" del 1872 que d'alguna forma representa l'inici del moviment impressionista.[1] També inclou una obra de les Sèries de La Catedral de Rouen.

Berthe Morisot[modifica]

Gràcies al llegat de Denis i Annie Rouart de l'any 1993, el museu té una mostra important de l'obra de la pintora Berthe Morisot.[1]

Els impressionistes i altres[modifica]

A partir del legat de Mme Donop de Monchy (1957) amb obres de Monet, Morisot, Pissarro, Renoir, Sisley i Daumier, el museu ha anat ampliant amb més donacions el seu fons amb peces de Gauguin, Armand Guillaumin, Caillebotte i Eugène Carrière.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Musée Marmottan Monet» (en francès). [Consulta: gener 2017].
  2. «Museo Marmaottan Monet» (en castellà). [Consulta: gener 2017].