Museu Naval de Ferrol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu Naval de Ferrol
Museo Naval de Ferrol

Seu del Museu Naval.
Dades
Tipusmuseu naval Armada Espanyola Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació5 de març de 1986
Governança corporativa
Seu 
Propietat deArmada Espanyola Modifica el valor a Wikidata

Lloc webwww.exponav.org

El Museu Naval de Ferrol és un museu de la ciutat de Ferrol, a la província de la Corunya. Es troba dins de la base naval de Ferrol, a l'antic Quarter de Presidiaris conegut com a San Campio, projectat el 1765 i on s'allotjaven els presidiaris mentre duraven els treballs de construcció, reparació i neteja dels bucs.

El museu té uns 4.000 metres quadrats de superfície,[1] en els quals hi trobem models de vaixells de grans dimensions, cartografia, canyons, armament antisubmarins, veles, instruments de navegació, equipament de busseig, banderes, maquetes de vaixells i altres aparells relacionats amb el mar.

Història[modifica]

A partir de 1970 comencen a recopilar-se i catalogar-se objectes dispersos per les múltiples dependències que, juntament amb la recuperació de les restes de la fragata Magdalena, enfonsada a la ria de Viveiro el 1810, afavoreixen la creació del Museu Naval, inaugurat el 5 de març de 1986.

A més, hi ha una variada col·lecció de cartografia amb peces destacables, com l'Atlas de Tofiño. També hi ha maquetes de tota mena de vaixells i maquetes de batalles importants, projectils d'artilleria i torpedes de diversos tipus i cal·libre.

En aquest mateix recinte hi ha la Biblioteca Naval de Ferrol amb més de 40.000 volums i que té diversos llibres antics. El més antic data de 1601.[2] Va ser creada el 1872 pel Capità General del Departament, Miguel Lobo Malagamba, amb fons duplicats de la Biblioteca Central de Madrid i de la Biblioteca de l'Observatori de la Marina de San Fernando. Té fons de l'antiga Biblioteca de Guardamarines del segle xviii i de la primitiva Escola d'Enginyers Navals també creada a Ferrol.

Contingut[modifica]

Entre els seus objectes es poden observar restes marines fossilitzades, mecanismes d'arts nàutiques, empreses, mascarons de proa, quadres i gravats amb temàtica marinera, cartes antigues i documents històrics. A més, té informació de tots els bucs construïts a Ferrol des de 1751 a 1984.

Al seu interior s'hi exhibeix una àncora medieval rescatada del fons de la dàrsena del port de la vila de Mugardos, a la ria de Ferrol.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]