Múslim ibn Uqba

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Muslim ibn Uqba)
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaMúslim ibn Uqba
Modifica dades a Wikidata

Múslim ibn Uqba al-Murrí o, senzillament, Múslim ibn Uqba, conegut com "el Borni" (perquè li mancava un ull) fou un general de la tribu dels Banu Murra, al servei dels califes omeies sufyànides.

Va dirigir una divisió a la batalla de Siffin. Després va atacar l'oasi de Dumat al-Djandal, en poder d'Alí ibn Abi-Tàlib, però va fracassar. Després fou encarregat del kharadj o impost de la terra a Palestina, ofici lucratiu del que no es va aprofitar. Muawiya I al seu llit de mort li va encarregar la regència junt amb al-Dahhak ibn Kays al-Shaybani, fins a l'arribada de Yazid I que era a Anatòlia amb l'exèrcit.

Yazid el va enviar junt amb altres a Medina per convèncer als ansars de sotmetre's. Al no aconseguir-ho el califa va decidir recórrer a la força i va encomanar la missió al mateix Muslim que estava malalt. Va obeir i pel camí va trobar al Wadi l-Kurra als pro-meies expulsats de Medina que el van informar de la situació. Després, en arribar a Medina, va iniciar converses durant tres dies amb la ciutat i al quart dia va decidir atacar (26 o 27 d'agost de 683) i els rebels foren derrotats. Els sirians van entrar a la ciutat que fou saquejada; a les poques hores Muslim hi va posar fi i va restablir la disciplina de les tropes. Va jutjar als caps rebels i va nomenar governador a Rawh ibn Zinba. Llavors va marxar a la Meca per atacar a Abd Allah ibn al-Zubayr, però a causa de la malaltia que patia es va haver d'aturar a Mushallal deixant el comandament a Al-Hussayn ibn Numayr. Va morir poc després a Mushallal. A la seva mort tenia més de 60 anys (alguns fonts diuen 90) i era pobre per la seva posició.

Referència[modifica]

H. Lammens, Califat de Yazid Ier