Món virtual

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Captura de pantalla del joc Second Life

Els mons virtuals són un camp relacionat amb la intel·ligència artificial. Consisteixen en la simulació de mons o entorns, denominats virtuals, en què usuaris interaccionen amb la màquina i altres usuaris en entorns artificials. Les seves característiques bàsiques inclouen l'emulació d'entorns físics; la immediatesa de les interaccions amb altres usuaris; la interactivitat de l'espai, i la persistència dels mons, que no desapareixen quan l'usuari surt.[1]

En l'actualitat, a part del desenvolupament que estan portant a terme diferents universitats en aquest camp, el gruix de la recerca en la generació d'entorns virtuals que tractin de reproduir la realitat està sent portat per les empreses d'oci electrònic, que veuen en aquesta tecnologia una sortida per als seus videojocs.[2] Mitjançant una targeta acceleradora 3D un ordinador personal adquireix la potència necessària per reconstruir en temps real veritables entorns tridimensionals que reflecteixin un tipus de paisatge, ja siguin ciutats, selves o l'espai.

Història[modifica]

Els primers mons virtuals han estat considerats el telègraf i el telèfon,[3] que connectaven persones en punts diferents a través de la creació d'un entorn artificial mitjançant tecnologies analògiques. Pel que fa al desenvolupament posterior, es poden distingir cinc etapes:[4]

MUDs[modifica]

Captura de pantalla del MUD Act of War

A finals de la dècada dels '70, investigadors de la Universitat de Gales van desenvolupar AberMUD,[5] el primer Multi-user dungeon (traducció: "domini multiusuari") o MUD, que s'integrava a xarxes locals d'ordinadors i permetia a usuaris connectar-se des de llocs diferents per interactuar mitjançant missatges de text en el mateix espai digital. Per navegar pels mons, els usuaris havien de guiar-se per les descripcions que donava la interfície i utilitzar comandaments de text; per això, la major part de jocs es basaven en tasques que donava el joc als usuaris. La interacció entre usuaris encara era molt reduïda, i la major part d'espais virtuals eren de gènere fantàstic.

TinyMUDs[modifica]

En 1989, James Aspnes va crear TinyMUD, desenvolupament dels MUDs que incorporava gràfics i un element social molt més marcat ja que permetia crear objectes que, tot i que no es podien utilitzar, es podien veure. Això va fer que els usuaris passessin més temps parlant sobre les seves creacions entre si que jugant.[4] Tanmateix, els jocs de TinyMUD només podien ser utilitzats per grups de 6-8 usuaris.

MOOs[modifica]

Els MOOs, o Multi-User Dungeons Object Oriented (traducció: "dominis multiusuari orientats per objectes") van ser creats en 1990 i permetien interactuar amb els objectes creats pels usuaris, amb la qual cosa van adquirir popularitat de manera molt ràpida. Notablement, gràcies a que comptaven amb un codi fàcil d'aprendre, van devenir una eina per l'educació[6] i alguns fandoms, com ara el de Harry Potter, van crear els seus propis MOOs (Hogwarts MOO).[7]

MMORPGs[modifica]

Logotip de World of Warcraft (WoW), popular MMORPG

Els MMORPGs, o Massively Multi-Player Online Role-Playing Games (traducció: "jocs de rol amb multijugador massiu online"), va combinar les tasques típiques dels MUDs amb la interacció entre usuaris dels MOOs. Així, són jocs als qual l'usuari adopta un paper i interactua amb altres usuaris per aconseguir un objectiu. A més, gràcies al desenvolupament d'internet, van incorporar per primera vegada el multijugador massiu, que permetia interactuar amb usuaris externs a la xarxa local. El primer, de 1996, és Meridian 59[8] el qual, a més, ja comptava amb gràfics 3D.

Es considera que Ultima Online[9] (1997) és un punt d'inflexió, no només pels mons virtuals sinó per tota la indústria dels videojocs: a més dels avenços tècnics que incorporava, feia que els usuaris haguessin de pagar una subscripció de $9,99 al mes per poder jugar-lo, la qual cosa era inèdita en la indústria i marcaria un precedent pels anys posteriors. EverQuest[10] (1999) va continuar amb aquesta tendència, tot incorporant el joc en grup com element clau per jugar; ara, els usuaris formaven petits equips o grups que havien de col·laborar de manera regular per avançar en el joc. Això va fer augmentar l'element social, que en moltes ocasions comportava la interacció en fòrums externs i fins i tot convencions en persona.[4]

Mons virtuals socials[modifica]

Amb els desenvolupaments dels MMORPGs van poder néixer els mons virtuals socials en 3D, propiciats alhora per avenços tècnics d'internet i la capacitat dels ordinadors per processar gràfics. La diferència principal amb aquests és que no fan a l'usuari desenvolupar una història, sinó que és ell el qui desenvolupa el joc partint de la base proporcionada. Això va fer que molts jocs deixessin de basar-se en entorns de fantasia per generar espais més semblants als del món real, amb una economia i geografia pròpies, sent Second Life[11] (2003) un dels primers exemples.

Des de llavors fins a l'actualitat, els mons virtuals han conegut un gran desenvolupament i molts entorns compten amb una base d'usuaris estable. De manera recent, Facebook ha començat a desenvolupar el seu propi Metavers, que pretén fer completament immersiva l'experiència a través de la utilització d'ulleres de realitat augmentada.[12] Tanmateix, molts experts han criticat el projecte en base a la seva aparença visual[13] i la reproducció que fa de valors tecnocràtics.[14]

Característiques[modifica]

Avatar del món virtual Habbo

Els mons virtuals s'han considerat principalment com una via per escapar de la realitat immediata i socialitzar de maneres noves i diferents.[15] Les seves característiques principals[1][15] són:

  • Presència gràfica: els mons virtuals estan basats en entorns visuals, que poden ser generats amb gràfics 2D o 3D.
  • Emulació d'entorns físics: els mons virtuals tenen recursos limitats i estan subjectes a certes lleis, ja siguin fictícies o reals, que resulten en una geografia, economia, política, etc. concretes i versemblants.
  • Interaccions: l'usuari pot interactuar tant amb el món virtual com amb altres usuaris, i aquestes interaccions es donen de manera immediata.
  • Persistència: els mons continuen existint fins i tot quan no hi ha usuaris connectats. A més, guarden el progrés dels jugadors, donant continuïtat a les seves experiències.

Mons virtuals destacats[modifica]

Els mons virtuals van adquirir una gran popularitat durant la primera dècada del segle XXI, per la qual cosa la major part d'exemples que trobem són d'aquesta data. Alhora, van néixer mons dirigits a sectors demogràfics concrets com els nins i joves adults.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Book, Betsy «In Moving Beyond the Game: Social Virtual Worlds». Panel “The Culture of Play” a la conferència State of Play 2: Reloaded, New York Law School, 28-30 octubre 2004.
  2. «Virtual Worlds!». [Consulta: 13 desembre 2022].
  3. «The long history of virtual worlds» (en anglès), 19-08-2022. [Consulta: 13 desembre 2022].
  4. 4,0 4,1 4,2 «Chapter 2: A Social History of Virtual Worlds» (en anglès). Library Technology Reports, 45, 2, 26-02-2009, pàg. 9–12. ISSN: 0024-2586.
  5. Williamson, Fred. «Multi-User Dungeons (MUDs): What Are They? And How to Play» (en anglès), 04-07-2020. [Consulta: 13 desembre 2022].
  6. Bartle, Richard. Designing Virtual Worlds, 2003. 
  7. «The Official Site of Hogwarts MOO». [Consulta: 13 desembre 2022].
  8. «Meridian 59 - Official Website». [Consulta: 13 desembre 2022].
  9. Team, UO Dev. «Ultima Online» (en anglès americà). [Consulta: 13 desembre 2022].
  10. «Home» (en anglès). [Consulta: 13 desembre 2022].
  11. 11,0 11,1 «Official Site | Second Life - Virtual Worlds, Virtual Reality, VR, Avatars, and Free 3D Chat». [Consulta: 13 desembre 2022].
  12. Fernández, Yúbal. «Qué es el Metaverso, qué posibilidades ofrece y cuándo será real» (en castellà), 16-05-2022. [Consulta: 13 desembre 2022].
  13. «Wave of Criticism Hits Zuckerberg's Metaverse for Looking Like Crap». [Consulta: 13 desembre 2022].
  14. «I’ve seen the metaverse – and I don’t want it» (en anglès), 25-01-2022. [Consulta: 13 desembre 2022].
  15. 15,0 15,1 «Mundos Virtuales – Historia de la Informática» (en castellà). [Consulta: 13 desembre 2022].
  16. Inc., Activeworlds,. «ActiveWorlds» (en anglès americà). [Consulta: 13 desembre 2022].
  17. «There - The online virtual world that is your everyday hangout». [Consulta: 13 desembre 2022].
  18. Arts, Electronic. «Videojuegos de Los Sims: sitio oficial de EA» (en castellà), 19-10-2016. [Consulta: 13 desembre 2022].
  19. «Habbo» (en castellà). [Consulta: 13 desembre 2022].
  20. «Club Penguin - Waddle around and meet new friends!», 05-02-2012. Arxivat de l'original el 2012-02-05. [Consulta: 13 desembre 2022].
  21. «Neopets - Loading site...». [Consulta: 13 desembre 2022].

Enllaços externs[modifica]