Nàssir-ad-Dawla Badis ibn al-Mansur

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Nàssir-ad-Dawla Badis ibn al-Mansur (en àrab ناصر الدولة باديس بن المنصور) conegut també com a Abu Manad Badis Nasir al-Dawla, fou emir de la dinastia zírida durant vint anys. Va succeir al seu pare Al-Mansur ibn Bulugguín el 8 d'abril del 996.

A un germà d'aquest darrer, de nom Hammad ben Buluggin, li va encarregar de sortir en campanya contra els berbers zanata amb la promesa de regnar sobre tots els territoris que pogués conquerir. Hammad va conquerir territoris al Magrib central, va fundar la Kala (1008) i va establir la dinastia Hammàdida.

Badis va lkluitar contra l'emir dels maghrawa, Ziri ibn Atiyya que estava aliat al cap dels zanata Fulful ibn Said. Alguns oncles de Badis van donar suport al cap maghrawa, però mercès a les victòries del seu oncle va aconseguir el triomf (1001). Una nova ofensiva zanata el 1004/1005 fou rebutjada. Entre 1001 i 1016 Badis va lluitar també a Tripolitania contra la injerència fatimita i contra els emirs Yanis, Fulful ibn Said i Warru ibn Said. A partir del 1008 va haver de lluitar també contra el seu oncle Hammad, que es va revoltar i es va fer independent; la campanya principal contra aquest es va iniciar el maig de 1015 i després d'una victòria decisiva al Chelif (17 d'octubre de 1015) no va poder ocupar la Kala dels Banu Hammad després de sis mesos de setge.

Va morir el 10 de maig de 1016 i el va succeir el seu fill Xàraf-ad-Dawla al-Muïzz ibn Badis