Nòdul auriculoventricular

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El nòdul auriculoventricular o nòdul d'Aschoff-Tawara és una part del sistema de control elèctric del cor que coordina el funcionament de la part superior d'aquest òrgan, connectant les aurícules i els ventricles.[1] El nòdul auriculoventricular és una àrea de teixit especialitzat, i està situat entre les aurícules i els ventricles, concretament a la a la part inferior del solc interauricular, prop del septe membranós interventricular, al centre del triangle de Koch (un triangle emmarcat pel si coronari, la vàlvula septal tricuspída i la part membranosa del septe interauricular). És un nòdul molt compacte (~1 x 3 x 5 mm).[2][3]

La funció d'aquest nòdul està estretament lligada a la d'un altre nòdul, anomenat sinusal o sinoauricular, que inicia l'impuls elèctric cardíac, un estímul rítmic d'autoexcitació, que fa que el cor es contregui entre 60 i 100 vegades per minut. En cas de fallada d'aquest nòdul, que seria com el marcapassos del cor, aquesta funció recauria sobre el nòdul auriculoventricular, que enviaria impulsos elèctrics d'una freqüència menor, produint d'aquesta manera un batec més feble i menys freqüent del cor.

El nom d'aquest nòdul prové del patòleg alemany Ludwig Aschoff i el patòleg japonès Sunao Tawara.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Gray, Huon H.; Keith D. Dawkins, Iain A. Simpson and John M. Morgan. Lecture Notes on Cardiology. Boston: Blackwell Science, 2002, p. 135. ISBN 978-0-86542-864-5. 
  2. Imatge del triangle de Koch. Consulta: 2008-12-22
  3. Harrison's Principles of Internal Medicine, 17e” Section 3: Disorders of Rhythm