NCIS: Los Angeles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióNCIS: Los Angeles
Modifica el valor a Wikidata
Gènerepolicial processal, ficció militar i acció Modifica el valor a Wikidata
TemaServei d'Investigació Criminal Naval Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióLos Angeles Modifica el valor a Wikidata
CreadorShane Brennan Modifica el valor a Wikidata
CompositorJames S. Levine Modifica el valor a Wikidata
Actors
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàNo
Canal originalColumbia Broadcasting System Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi22 setembre 2009 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi21 maig 2023 Modifica el valor a Wikidata
Temporades14 Modifica el valor a Wikidata
Episodis323 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodislist of NCIS: Los Angeles episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialcbs.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1378167 Filmaffinity: 802358 Allocine: 5126 Rottentomatoes: tv/ncis_los_angeles Metacritic: tv/ncis-los-angeles TV.com: shows/ncis-los-angeles TMDB.org: 17610
Facebook: NCISLA Modifica el valor a Wikidata

NCIS: Los Angeles és una sèrie policíaca estatunidenca creada per Shane Brennan i produïda per CBS Televisions Studios. És de gènere fictici i tracta sobre un grup d'agents criminals pertanyents d'una divisió de NCIS amb l'objectiu de capturar delinqüents perillosos que poden posar en risc la seguretat nacional. L'amenaça constant els obliga a portar una vida doble amb múltiples identitats infiltrant-se així en moltes missions i posant la seva vida en risc a primera línia de foc. "G", Callen és un camaleó amb un passat gens clar i que tracta d'esbrinar. El seu company és l'agent especial Sam Hanna que és un ex-SEAL amb múltiples habilitats de combat. L'altra parella d'agents són la Kensi Bly (el pare era un distingit militar assassinat) i Marty Deeks (un enllaç entre la policia, LAPD, i l'NCIS). A la sala de tecnologia tenim l'Eric Beale (cap de l'equip del Centre d'operacions) i Nell Jones (destacada per la seva perspicàcia). Finalment Hetty, la gerent de l'equip, és una persona que té respostes per tot. La primera emissió consta del dia 22 de setembre de 2009 al canal de televisió CBS als Estats Units.

Argument[modifica]

NCIS: Los Angeles és una sèrie dramàtica que es desenvolupa en la mateixa ciutat de Los Angeles. Molt reeixida als Estats Units es va posicionar com una de les primeres sèries més vistes amb 18,7 milions d'espectadors. És una seqüela de NCIS: Naval Criminal Investigative Service que mostra l'arriscada feina d'un grup d'agents de l'oficina de projectes Especials, una divisió especialitzada del "Servei d'Investigació Criminal de la Marina dels Estats Units"[2], que com a objectiu tenen capturar a tots els criminals més temibles y perillosos a partir de l'assassinat de membres de la marina que posen en perill la seguretat nacional, alhora també investiguen i combaten els grups terroristes, agències estrangeres i grupscriminals que també comprometen molts aspectes de seguretat dels Estats Units[3]. Per fer-ho sovint s'han de desplaçar a altres països en conflicte bèl·lic com Afganistan[4] i el Sud de l'Àfrica (on l'agent especial Sam Hannah té experiència pel fet de ser un ex-SEAL[5]).

Map

Compten amb la més avançada tecnologia que permet a aquest equip complir els seus objectius i crear identitats falses que els fan portar vides paral·leles en tot moment. Tenen aliats desplegats per tot el món que també col·laboren en la "caça i captura "d'aquests criminals tan perillosos. Fins i tot en alguns casos requereixen transports com portaavions o amfibis de la Marina[6]que la seva cap "Hetty" s'encarrega d'aconseguir tot el que necessiten per poder resoldre el cas. Assassinats, homicidis i aparents suïcidis són alguns dels delits que es dediquen a resoldre els membres de l'organització de l'Oficina de Projectes Especials de l'NCIS i que tindran com a víctimes oficials d'alt rang, soldats rasos, agents en cobert, civils vinculats a l'Armada[7] i enginyers de totes classes que participaven en projectes secrets de la Marina. La desaparició de míssils en entrenaments, llançaments de coets no autoritzats, la recerca de terroristes escapats de les presons amb màxima seguretat del país són algunes de les situacions que hauran de resoldre amb la perspicàcia més gran i enginy possible.

Producció[modifica]

La productora encarregada d'aquesta sèrie de televisió és CBS Televisions Studios i el productor executiu (i guionista) Shane Brennan. La CBS[8], 7 d'octubre de 2009 anuncia l'emissió d'una nova sèries de 22 episodis anomenada NCIS: Los Angeles[9]. Aquest seria el primer spin-off d'una altra sèrie també produïda per la CBS anomenada Navy NCIS[10, que alhora és un altre spin-off de JAG[11]. (També produïda per la CBS). D'acord amb l'èxit de la sèrie en els Estats Units el 4 de novembre de 2009 es va anunciar l'emissió de dos episodis addicionals a la primera temporada, finalitzant-la amb 24 episodis. A continuació també es va anunciar l'emissió de la segona temporada. El 2010 la CBS va decidir rodar-ne una tercera temporada i es va anunciar el 18 de maig de 2011; es va emetre finalment el 20 de setembre del 2011 als EUA. Un mes abans (el 18 d'agost del 2011) també s'anuncià que la sèrie tindria un crossover amb la sèrie Hawaii 5.0 [12] amb la participació de Daniela Ruah com a estrella convidada. Pocs mesos després, el 14 de març de 2012 la CBS va anunciar la renovació de la sèrie per la seva quarta temporada. S'estrenà el 25 de setembre de 2012. Al 27 de març de 2013 la CBS anuncià l'emissió d'una cinquena temporada, i es va portar a les pantalles dels Estats Units a finals d'aquell mateix any, el 24 de setembre de 2013. El 13 de març de 2014 la CBS la va renovar per una sisena temporada i al maig del 2015 es va estrenar la setena i última temporada de la sèrie NCIS: Los Angeles.

Repartiment[modifica]

Personatges principals[modifica]

Chris O'Donnell[13] interpreta a G. Callen. És el cap de l'equip d'operacions especials de l'NCIS (per sota de Hetty). Els seus companys i amics l'anomenen G, la G significa Grisha, els seus amics no ho saben. Es va criar en famílies d'acollida i en total va estar en 37 centres diferents. A cada família que el destinaven adoptarà una manera de ser diferent, el que el va convertir en un camaleó nat. A part de l'NCIS també ha treballat a l'FBI[14] i a la CIA[15]. Parla diversos idiomes com: rus, castellà, alemany, polonès, Italià, francès, romanès i txec. En algun episodi esporàdic com en el 1x3 Predator també se l'ha vist llegint àrab. És el personatge principal de la sèrie perquè la majoria de coses que passen són relacionades amb ell. Tendeix a anar per lliure (cosa que moltes vegades li retreu el seu company Hanna cansat que mai li demani ajuda) a causa de la seva incapacitat per confiar amb les persones. En Sam és qui més es preocupa i encara que ell (G) no ho sàpiga ell el segueix quan decideix investigar el seu passat per compte propi. Quan era adolescent va ser recaptat per Hetty que li va oferir una oportunitat a la policia i ell va acceptar.

Eric Beale, Kensi Bly, Nell Jones i Marty Deeks

LL Cool J[14] interpreta a Sam Hanna, company d'en G. És un ex-SEAL retirat del camp de batalla per unir-se a l'NCIS després de combatre en escenaris com Iraq i Afganistan. Va tenir una formació molt estricta que el va fer marcar la seva forma de treballar i en el seu gran sentit de l'honor. Desconfia dels sospitosos que no són fidels al seu país i per fora es mostra aspre i dur. És un protector nat (considerat com un germà gran per tots els membres de l'equip), i això de vegades li causa més d'un problema. Té un gran secret: al contrari que tots els seus companys té dona i fills. Aquest secret només el comparteix amb el seu amic G que moltes vegades és pressionat però ell rebutja tota intenció i no revela el secret del seu company. Parla espanyol, japonès, àrab i farsi (a més a més d'anglès). Igual que el seu company va tenir una infància difícil però que no és revelada al llarg de la sèrie.

Eric Christian Olsen[15] interpreta el paper de l'agent Marty Deeks (inspector i oficial) que és l'enllaç entre la policia (LAPD[16]) i l'equip de Hetty. Alegre, rialler i una mica rondinaire no es cansa de flirtejar amb la seva companya Kensi Blye, amb la que comparteix la majoria d'experiències. Té un paper més aviat còmic en l'equip. No té un entrenament especialitzat en ningun camp (al contrari dels seus altres dos companys procedents de l'exèrcit i la marina). Tampoc és gaire bo en l'àmbit de la lluita cos a cos però té un talent especial per inventar-se identitats en el cas d'haver-se d'infiltrar de sobte en algun cas. De vegades fins i tot arriba "ficar la pota" però sempre (normalment després d'un tiroteig) s'acaba sortint amb la seva. Després d'haver passat les oposicions i estudiada la llei durant anys és finalment destinat a l'equip de l'NCIS. Encara que la seva funció és fer d'enllaç, no té molt bona presencia enfront de la policia. Una singularitat, és que al contrari dels seus companys que porten una pistola SIG Sauler, ell porta una Beretta 92FS que és la que utilitza la policia de Los Angeles.

Daniela Ruah interpreta a Kensi Blye[17], l'única dona de l'equip fins a la segona temporada. És lluitadora i molt segura d'ella mateixa. És una peça clau, ja que aporta un toc femení a les missions i que de vegades fa canviar radicalment un punt de vista en el cas. En ser l'única dona (agent infiltrada) moltes vegades es veu obligada a fer les missions en les quals una noia ha d'adoptar una identitat falsa per poder infiltrar-se. Té un passat que no li agrada recordar i que no comparteix amb quasi ningú, ja que el seu pare era mariner i va ser assassinat en una important missió militar. És el membre més complex de l'equip i ella mateixa admet que té problemes amb el compromís i que li agradaria tenir una parella per poder donar la bona nit cada dia. Kensi parla diversos idiomes com portuguès, francès, anglès i espanyol. També és una experta en el codi morse[17] i la lectura de llavis. Igual que la criminòloga Abby Scuito[18] de la sèrie original Navy NCIS, ella té amplis coneixements en medicina forense. La seva especialització en l'àmbit militar és franctiradora.

Barret Foa[19] interpreta a Eric Beale, un dels dos operadors tècnics i analistes d'aquesta divisió especial de l'NCIS. És un expert en l'àmbit de l'electrònica i el pirateig i les xarxes socials, en una ocasió va haver d'apagar Internet per complet perquè no es veiés compromesa la seguretat nacional. La seva feina és clau, ja que sense aquesta els agents no es podrien comunicar entre ells, ni infiltrant-se creant registres electrònics fantasmes per la xarxa. Comparteix amb Marty Deeks una afició pel surf. Sempre li falla el sentit de l'humor i quan intenta fer bromes mai ningú riu. Té una procedència germana-americana i s'ofèn quan de vegades els seus companys fan comentaris sobre els alemanys, sempre disculpats per Hetty. Moltes vegades Hetty critica la seva manera de vestir (camisa, pantalons curts i xancletes) però no pren mesures a causa de les grans habilitats de l'Eric. Al principi no congenia molt amb la seva companya Nell Jones però al final acaben tenint una relació fins i tot amb un punt romàntic.

Renée Felice Smith[20] interpreta a Nell Jones, una analista d'intel·ligència i comunicacions. Apareix a partir de la segona temporada quan substitueix al recent difunt Dom. Tot i la seva joventut ja és llicenciada en la universitat i destaca per la seva hàbil ment i la característica de poder trobar solucions alternatives a situacions que aparentment semblen impossibles de resoldre. Té problemes amb la gent que admira, fins al punt d'acabar les frases de l'Eric (cosa que al principi el fa posar molt nerviós) o interrompre'l quan esta parlant. Parla espanyol amb fluïdesa i és una experta en Amèrica del Sud. Encara que el seu treball és específic tecnològic sap manejar una pistola i ho mostra en alguns episodis. Té sentiments romàntics amb l'Eric, cosa que de vegades es creïn situacions alhora còmiques però incòmodes., també té alguna relació desconeguda amb Nate Gaz (psicòleg d'unitat).

Linda Hunt[21] interpreta a Henrietta "Hetty" Lange que és la gerent d'aquesta divisió especial de l'NCIS. Té molts contactes arreu del món i s'encarrega d,'aconseguir als seus agents tot allò que necessitin en una operació en coberta. És una persona molt formada en un ampli ventall de temes. Parla rus, alemany, mandarí, espanyol, txec, romanès, hebreu, àrab, hongarès i paixtu. És experta en arts marcials com el Hapkido[22], Wush i Esgrima[23]. Fins i tot té una medalla olímpica competint l'any 1964 als jocs de Tòquio, Japó. És pilot, novel·lista i té diferents distincions i medalles en la CIA i la DEA[24]. Tot i la seva baixa estatura és molt respectada per tots els membres de l'equip que segueixen fidels totes les seves ordres. Per fora és aspre i dura i no tolera les ximpleries però sent un especial afecte per aquest equip. L'afecten molt la mort dels seus agents, fent-la renunciar (encara que després tornaria) com la de l'agent Sullivan l'any 1999 i l'agent Dominic Vail el 2012. Com a curiositat és una amant del te i cada vegada que els seus agents són destinats a Afganistan aprova la missió perquè li puguin portar te originari del país.

Personatges secundaris[modifica]

Rocky Carroll[25] interpreta a Leon Vence, el director d'aquesta divisió de l'NCIS a la Casa blanca. De vegades truca ell mateix per videoconferència a l'oficina per comunicar els casos més importants o delicats. Té una antiga relació amb l'Eric.

Miguel Ferrer[26] interpreta a Owen Granjer l'assistent del director Vence a l'oficina de projectes especials de l'NCIS. Sabem molt poques coses d'ell, però en un passat va ser company de Hetty en el camp de batalla.

Peter Cambor[27] interpreta en Nate Gaz fent de psicòleg de la unitat. Coneix la majoria de secrets de tots els agents però sempre ha volgut aspirar una mica més d'acció en la seva vida. És llavors, quan Hetty el destina en diferents missions en cobert i deixa de participar tan sovint en la sèrie. Fa aparicions esporàdiques com per exemple en la tercera temporada on els agents de l'NCIS i ell es troben en una missió i col·laboren junts.

Antics personatges[modifica]

Adam Jamal Craig[28] interpreta a Dom, un novell que s'inicia com a company de la Kensi però que resulta segrestat i mort entre la primera i la segona temporada. Un dels segrestadors és un nen d'origen africà adoptat pel Hanna, però que es va apartar del seu costat en saber que ell va ser qui va matar el seu pare. Tot seguit és captat per un islamista radicalitzat i com a venjança segresten en Dom durant dos mesos. Finalment en la missió de rescat en Dom queda ferit de mort per protegir el seu company Hanna i mor en les mans dels seus companys en mig de llàgrimes i sentiments de culpabilitat i llàstima.

Aparicions especials[modifica]

Pauley Perrete[29] interpreta a Abby Scuito (original de la sèrie Navy NCIS) com a estrella invitava en la temporada 1. És una especialista forense amb la qual necessiten contactar en un episodi.

Brian Avers interpreta a Mike Rekno, un personatge recurrent en les temporades 1 i 3 que utilitzen com a reforç en algunes missions.

David Dayan Fisher[30] interpreta a Trent Kort, un agent de la CIA que també apareix en sèrie original al Navy NCIS. És una estrella invitada en la temporada 1.

Kathleen Rose Perkins[31] interpreta a Rose Schwartz, una forense de Los Angeles bastant recurrent en la temporada 1,2,3,4.

Claire Forlani[32] interpreta a Lauren Hunter durant el temps que Hetty renuncia al seu lloc de treball però després en G la convenç perquè torni. Durant aquest temps ella és la directora d'operacions. Això succeeix a finals de la temporada 2 i a principis de la temporada 3.

Col·laboracions[modifica]

NCIS: Los Angeles, a part de ser un spin-off de la sèrie original Navy NCIS ha fet una col·laboració o crossover amb la sèrie Hawaii 5.0 a la tercera temporada o podem observar que els protagonistes de NCIS (G Callen i Sam Hanna) tenen un enemic en comú amb la divisió especial de Hawaii 5.0 protagonitzat per Steve McGarrett. Durant aquest episodi resolen junts un cas que finalment tindrà una repercussió tant a Los Angeles com a Hawaii.

Temporades i capítols[modifica]

1. Temporada 1-Capítols[modifica]

Ep. 24: Callen, G Ep. 23: Al descobert Ep. 22: Caçat Ep. 21: Trobat Ep. 20: Fama Ep. 19: faixador Ep. 18: Vincles de sang Ep. 17: A tot gas Ep. 16: Chinatown Ep. 15: Atracament al banc Ep. 14: DL50 Ep. 13: Missing Ep. 12: Vides passades Ep. 11: La bretxa Ep. 10: Sofre Ep. 9: Atzar calculat Ep. 8: Emboscada Ep. 7: Viatge al passat Ep. 6: Viure el moment Ep. 5: Un tret precís Ep. 4: Buscar i destruir Ep. 3: Predator Ep. 2: L'únic dia fàcil Ep. 1: Identitat

2. Temporada 2 -Capítols[modifica]

Ep. 24: Família Ep. 23: Impostores Ep. 22: Pla B Ep. 21: Enginyer aeroespacial Ep. 20: El treball Ep. 19: Enemic intern Ep. 18: Perill Ep. 17: Personal Ep. 16: Buirac buit Ep. 15: Soldadets de plom Ep. 14: Tancament Ep. 13: Arcàngel Ep. 12: Observació Ep. 11: Trastorn Ep. 10: Alliberament Ep. 9: Absolució Ep. 8: Recompensa Ep. 7: Anònim Ep. 6: Sense sortida Ep. 5: Angelets Ep. 4: Lliurament especial Ep. 3: Límits Ep. 2: La vídua negra Ep. 1: Tràfic humà

3. Temporada 3- Capítols[modifica]

Ep. 24: A cegues (Part 2) Ep. 23: A cegues (Part 1) Ep. 22: Els vigilants del barri Ep. 21: El toc de la mort Ep. 20: Actes patriòtics Ep. 19: Venjança Ep. 18: El drac i la fada Ep. 17: Blye, K. - Part 2 Ep. 16: Blye, K. - Part 1 Ep. 15: Crimeleon Ep. 14: Companys Ep. 13: Estratègia de sortida Ep. 12: Els vigilants Ep. 11: Major potència Ep. 10: El deute Ep. 9: Traïció Ep. 8: Cobdícia Ep. 7: Honor Ep. 6: Llop solitari Ep. 5: Sacrifici Ep. 4: Tancament d'edició Ep. 3: Ocultació Ep. 2: ciberatac Ep. 1: Lange H

4. Temporada 4- Capítols[modifica]

Ep. 24: Descent Ep. 23: Parley Ep. 22: Raven & the Swans Ep. 21: Resurrection Ep. 20: Purity Ep. 19: Xarxa - Part 2 Ep. 18: Xarxa - Part 1 Ep. 17: Wanted Ep. 16: Lohkay Ep. 15: History Ep. 14: Kill House Ep. 13: The Chosen One Ep. 12: Paper Soldiers Ep. 11: Drive Ep. 10: Free Ride Ep. 9: The Gold Standard Ep. 8: Collateral Ep. 7: Skin Deep Ep. 6: Rude Awakenings - Part 2 Ep. 5: Out of the Past Ep. 4: Dead Body Politic Ep. 3: The Fifth Man Ep. 2: The Recruit Ep. 1: Endgame

5. Temporada 5- Capítols[modifica]

Ep. 24 : Deep Trouble Ep. 23 : Exposure Ep. 22 : One More Chance Ep. 21 : Three Hearts Ep. 20 : Windfall Ep. 19 : Spoils of War Ep. 18 : Zero Days Ep. 17 : Between the Lines Ep. 16 : Fish Out of Water Ep. 15 : Tuhon Ep. 14 : War Cries Ep. 13 : Allegiance Ep. 12 : Merry Evasion Ep. 11 : Iron Curtain Rising Ep. 10 : The Frozen Lake Ep. 9 : Recovery Ep. 8 : Fallout Ep. 7 : The Livelong Day Ep. 6 : Big Brother Ep. 5 : Unwritten Rule Ep. 4 : Reznikov, N Ep. 3 : Omni Ep. 2 : Impact Ep. 1 : Ascension

6. Temporada 6-Capítols[modifica]

Ep. 1: Profundamente grave (II Ep. 2: Inelegant Heart Ep. 3: Praesidiu Ep. 4: The 3rd Choi Ep. 5: Black Budget Ep. 6: SEAL Hunter Ep. 7: Leipei Ep. 8: The Grey Man Ep. 9: Traitor Ep.10: Reign Fall Ep. 11: Humbug Ep. 12: Spiral Ep. 13: In the Line of Duty Ep. 14: Black Wind Ep. 15: Forest for the Trees Ep. 16: Expiration Date Ep. 17: Savoir Faire Ep. 18: Fighting Shadows Ep. 19: Blaze of Glory Ep. 20: Rage Ep. 16:Beacon Ep. 17: Field of Fire Ep. 18: Kolchek, A. Ep. 19: Chernoff, K.

7. Temporada 7- Capítols[modifica]

Ep. 1: Active Measures Ep. 2: Citadel Ep. 3: Driving Miss Diaz Ep. 4: Command & Control Ep. 5: Blame It on Rio Ep. 6: Unspoken Ep. 7: An Unlocked Mind Ep. 8: The Long Goodbye Ep. 9: Defectors Ep. 10: Internal Affairs Ep. 11: Cancel Christmas Ep. 12: Core Values Ep. 13: Angels & Daemons Ep. 14: Come Back Ep. 15: Matryoshka Ep. 16: Matryoshka, Part 2 Ep. 17: Revenge Deferred Ep. 18: Exchange Rate Ep. 19: The Seventh Child Ep. 20: Seoul Man Ep. 21: Head of the Snake Ep. 22: Granger, O. Ep. 23: Where There's Smoke... Ep. 24: Talion

Premis i nominacions[modifica]

Premi Teen Choice a l'Actriu d'acció- Televisió[modifica]

L'any 2010 l'actriu Daniela Ruah va ser nominada al premi Teen Choice a l'Actriu d'acció-Televisió interpretant el paper de Kensi Bly. Finalment va acabar guanyant Yvonne Strahovski amb el seu paper a Chuck. El següent any, el 2011, Linda Hut va ser nominada i guanyadora d'aquest premi interpretant el paper de Henrietta "Hetty" Larnge. El 2012 va tornar a ser nominada i guanyadora interpretant el mateix personatge en la sèrie de televisió NCIS: Los Angeles.

Premi Teen Choice a l'actor d'Acció-Televisió[modifica]

Igual que Danela Ruah, LL Cool J va ser nominat però no guanyador l'any 2010 pels premis Teen Choice a l'Actor d'acció-Televisió. Va estar també nominat els anys 2011 i 2012 fins que el 2013 va ser nominat i guanyador pel seu paper de Sam Hanna en la sèrie de televisió NCIS: Los Angeles.

Premi Teen Coice al millor Xou d'Acció de Televisió[modifica]

L'any 2010 aquesta sèrie va estar nominada i guanyadora del premi Teen Choice al millorXou d'Acció de Televisió. Va mantenir aquesta posició durant el següent any, però el 2012 va ser desbancat per CSI: Miami. No obstant l'any 2013 es va tornar a posicionar en primer lloc.

NAACP Image Award al Millor Actor en una Sèrie Dramàtica[34][modifica]

Durant els anys 2012,2013 i 2014 LL Cool J va ser el guanyador del premi NAACP Image AwardActor en una Sèrie Dramàticainterpretant el paper de Sam Hanna. L'any 2015 i 2016 va estar nominat però no va aconseguir ésser el guanyador d'aquest concurs.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]