NRP Sagres

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
NRP Sagres
Guanabara
Albert Leo Schlageter
Sagres II sail 2005.jpg
Banderes
Bandera de la KriegsmarineBrasilPortugal
Historial
Drassana: Blohm & Voss, Hamburg, Alemanya
Classe: classe Gorch Fock
Tipus: bricbarca
Operador: Plantilla:Naval
Autoritzat: 1936
Assignat: Bandera de la Kriegsmarine: 1936
Brasil: 1948
Portugal: 8 febrer 1962
Baixa: Bandera de la Kriegsmarine: 1945 (capturat i venut)
Brasil: 1961 (venut)
Destinació: actiu
Dades tècniques
Desplaçament 1.940 tones
Eslora: 114,5 m
Mànega: 14,2 m
Calat: 6,2 m
Aparell: 3 pals
bricbarca
Propulsió: Veles
2 motors MTU 12V 183 TE92
1 hèlix
Velocitat: 10,5 nusos
Autonomia: 5.450 mn a 7,5 nusos
Tripulació: 257 tripulants
Modifica dades a Wikidata

El NRP Sagres , també conegut com a Sagres III és el principal vaixell escola de la Marina Portuguesa, és també el vaixell d'aquesta Marina més famós internacionalment. Té com a missió bàsica permetre l'ensinistrament i el contacte amb la vida a la mar als alumnes de l'Escola Naval, futurs oficials de la Marina Portuguesa. Com a missió complementària el NRP Sagres (III) és usat en la representació nacional i internacional de la Marina i de Portugal.

Història[modifica | modifica el codi]

NRP Sagres.
NRP Sagres.

L'actual vaixell-escola Sagres és el tercer vaixell amb aquest nom en exercir funcions d'instrucció nàutica a la Marina Portuguesa. Va ser construït en drassanes d'Hamburg a 1937, com a vaixell-escola de la Kriegsmarine, batejat com Albert Leo Schlageter . Al final de la II Guerra Mundial, el vaixell va ser capturat per les forces dels Estats Units, i el 1948 cedit a l'Armada Brasilera. Al Brasil va ser batejat com Guanabara , servint com a vaixell-escola fins a 1961, data en què va ser adquirit per Portugal per a ser usat en substitució del llavors NRP Sagres II (ex-Rickman Rickmers). El vaixell va rebre el mateix nom del seu antecessor, entrant al servei de la Marina Portuguesa el 8 de febrer de 1962.

De vegades, el N.R.P. Sagres (III) és erròniament nomenat com Sagres II (ex-Rickman Rickmers), ja que aquest és el tercer vaixell escola amb el mateix nom. En realitat, el primer va ser una corbeta de fusta, construïda el 1858 a Anglaterra. Fondejada al riu Duero va servir com vaixell escola per a alumnes mariners, entre 1882 i 1898.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]