Na Nach

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca


Infotaula d'organitzacióNa Nach
Dades
Tipus hassidisme
Organització i govern
Seu 
Modifica les dades a Wikidata
Un jueu hassídic del grup Na Nach mostra el lema del moviment escrit en un adhesiu, al mercat de Machane Yehuda a Jerusalem
Un jueu hassídic del grup Na Nach al costat d'una furgoneta plena d'imatges del rabí Yisroel Ber Odesser i el lema «Na Nach Nachma Nachman Meuman», a Jerusalem

Na Nach és el nom d'un subgrup de jueus hassídics de la dinastia hassídica Breslev, que segueixen els ensenyaments del rabí Nakhman de Breslev segons la tradició del rabí Yisroel Ber Odesser, també anomenat Saba («avi») pels Na Nach. Es creu que «Saba» va rebre una nota inspiradora, anomenada Petek («carta»), del difunt rabí Najman de Breslev.

Els devots del grup, col·loquialment anomenats Na Nach, són força visibles als carrers de Tel Aviv, Jerusalem, Safed, Tiberíades i altres ciutats israelianes, mentre ballen a sobre i al voltant de les seves furgonetes pintades amb grafits, seguint el ritme de la música techno i hassídica a tot volum, amb l'objectiu de difondre l'alegria als vianants.[1][2][3] Els Na Nach distribueixen la seva literatura als carrers de les ciutats i a prop de les estacions d'autobusos.[4]

Els Na Nach s'identifiquen per la seva gran quipà blanca, que porta escrites les paraules de la cançó del Petek que va rebre el rabí Yisroel Ber Odesser: «Na Nach Nachma Nachman Meuman». A més de publicar aquesta frase en tanques publicitàries i adhesius, els Na Nach i els seus admiradors han fet famosa aquesta frase a tot Israel.

Referències[modifica]

  1. Odenheimer, Micha. «Everybody Dance Now». Guilt & Pleasure, Summer 2006.
  2. Molner, Adam. «Rolling with the Na Nachs, the most high-spirited and newest Hasidic sect». Haaretz, 25-05-2008. [Consulta: 22 maig 2009].
  3. Preston, Benjamin. «New Hasidic Radicals Bellow Down Tel Aviv’s Streets». The Forward, 15-06-2011. [Consulta: 17 juny 2011]. «It’s a scene increasingly common in Tel Aviv, Jerusalem and other Israeli cities where the loud, brightly painted Ford cargo vans associated with Israel’s hottest new Hasidic sect have become a recognizable sight.»
  4. «Conoce a los juerguistas, bohemios y ultra-ortodoxos de Tel Aviv». La Información, 20-07-2011. [Consulta: 18 juliol 2019].