Nabokoïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNabokoïta
Fórmula químicaCu₇Te4+O₄(SO₄)₅·KCl
Localitat tipusfumarola Iadovítaia, segon con d'escòria, Avanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, óblast de Kamtxatka, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.BC.20
Nickel-Strunz 9a ed.7.BC.20 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VI/B.07 Modifica el valor a Wikidata
Dana30.1.17.1
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 9,84Å; c = 20,52Å;
Grup espacialgrup espacial 130 Modifica el valor a Wikidata
Colormarró groguenc translúcid
Duresa2,5
Propietats òptiquesuniaxial (-)
Índex de refracciónω = 1,778 nε = 1,773
Birefringènciaδ = 0,005
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1985-013a
Any d'aprovació1985
SímbolNab Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La nabokoïta és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu nom en honor de Sofia Naboko (1909-), de l'institut de vulcanologia i sismologia de Petropàvlovsk-Kamtxatski, a Rússia. Naboko va ser una investigadora dels processos postvolcànics de Kamtxatka i va recollir les primeres mostres del mineral.

Característiques[modifica]

La nabokoïta és un sulfat de fórmula química Cu₇Te4+O₄(SO₄)₅·KCl. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1985. Cristal·litza en el sistema tetragonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2,5. Forma una sèrie de solució sòlida amb l'atlasovita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la nabokoïta pertany a «07.BC: sulfats (selenats, etc.), amb anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran», juntament amb els minerals següents: d'ansita, alunita, amonioalunita, amoniojarosita, argentojarosita, beaverita-(Cu), dorallcharita, huangita, hidroniojarosita, jarosita, natroalunita-2c, natroalunita, natrojarosita, osarizawaïta, plumbojarosita, schlossmacherita, walthierita, beaverita-(Zn), ye'elimita, atlasovita, clorotionita, euclorina, fedotovita, kamchatkita, piypita, klyuchevskita, alumoklyuchevskita, caledonita, wherryita, mammothita, linarita, schmiederita, munakataïta, chenita, krivovichevita i anhidrocaïnita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la fumarola Iadovítaia, situada al segon con d'escòria de l'avanç nord produït a la "Gran erupció fissural" del volcà Tolbàtxik, a l'óblast de Kamtxatka (Rússia). Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Nabokoite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 6 juliol 2017].