Nancy Dupree

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNancy Dupree

(2012) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 octubre 1927 Modifica el valor a Wikidata
Cooperstown (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 setembre 2017 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Kabul (Afganistan) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortSíndrome de disfunció multiorgànica Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióBarnard College
Universitat de Colúmbia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióantropòloga, arqueòloga, Escriptora de guies de viatge Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Kabul Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeLouis Dupree (1966–1989) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Nancy Hatch Dupree (Cooperstown, Nova York, 3 d'octubre de 1927 (3-10-1927) - Kabul, Afganistan, 10 de setembre de 2017 (10-09-2017))[1][2] va ser la directora del Centre de l'Afganistan a la Universitat de Kabul a Afganistan i autora de cinc llibres que va compilar mentre estudiava la història de l'Afganistan de 1962 fins a finals de 1970.[3]

Biografia[modifica]

Va néixer a Cooperstown, Nova York, i va créixer en el que era llavors el regne de Travancore a l'Índia britànica, ara l'estat de Kerala, on el seu pare treballava en temes de desenvolupament rural, mentre que la seva mare estudiava el teatre indi.

Va assistir a l'escola secundària a Mèxic, es va graduar al Barnard College i es va llicenciar en art xinès a la Universitat de Colúmbia.[4] Després de graduar-se, va tornar a Àsia, unint-se al seu pare treballant per a la Unesco.

Mentre estava a Columbia, va conèixer Alan D. Wolfe, diplomàtic amb qui es va casar i traslladar a Ceilan, després a Iraq, Pakistan i finalment a Kabul, el 1962 on anys després, va conèixer al professor Louis Dupree, arqueòleg i acadèmic especialitzat en la cultura de l'Afganistan i la seva història, amb qui es va casar després de divorciar-se,[5] i amb qui va treballar durant quinze anys a Afganistan, tot viatjant a través del país per dirigir excavacions arqueològiques. Després de la invasió soviètica a Afganistan el 1979, Nancy es va veure obligada a abandonar el país, i es va traslladar a Peshawar, Pakistan, on va dirigir un centre per a refugiats afganesos.[6] Louis va ser eventualment arrestat sota sospita de treballar per l'Agència Central d'Intel·ligència com a espia. Després es va unir amb ella a Peshawar. Mentre estaven al camp de refugiats, es van adonar del risc de pèrdua o destrucció per sempre de documents únics sobre Afganistan, i per tal de preservar aquestes obres van crear l'Agency Coordinating Body for Afghan Relief (ACBAR) per recopilar els documents governamentals i no governamentals relacionats amb la història, la cultura, la invasió soviètica, l'Al-Xabab i els talibans, ja que durant el saqueig que va començar després de la invasió soviètica, es van vendre molts llibres inestimables per ser utilitzats com a combustible i fins i tot com embolcall per a aliments. El 1999 aquesta col·lecció contenia 7.739 títols escrits en paixtu, darí, francès, alemany, noruec i suec. El 2003, Nancy va tornar a Kabul i va traslladar la col·lecció a la Universitat de Kabul, on el 2012 es va crear el Centre de l'Afganistan a la Universitat de Kabul (ACKU).[1]

Els últims anys de la seva vida, Nancy vivia entre Afganistan i  Carolina del Nord.[7]

Fundació Louis i Nancy Hatch Dupree[modifica]

El 2007, Nancy Hatch Dupree va fundar la Fundació Louis i Nancy Hatch Dupree. Aquesta fundació sense afany de lucre promou estudis científics, i sensibilitza sobre la història i la cultura afganesa. El seu objectiu principal és assegurar el sosteniment del Centre de l'Afganistan a la Universitat de Kabul.

Obra (selecció)[modifica]

  • Dupree, Nancy Hatch; Kohzad, Ahmad Ali. An Historical Guide to Kabul. Afghan Tourist Organization, 1972. 
  • Dupree, Nancy Hatch; Dupree, Motamedi. The National Museum of Afghanistan : an illustrated guide. The Afghan Tourist Organization, 1974. 
  • Dupree, Nancy Hatch. An Historical Guide to Afghanistan. Afghan Tourist Organization, 1977. 

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «U.S. Historian Nancy Dupree Dies, Aged 89» (en anglès). Newsweek Pakistan, 11-09-2017.
  2. «‘I Think I’ll Just Finish My Chips'» (en anglès). Newsweek Pakistan, 05-04-2013.
  3. Graham-Harrison, Emma «From Kabul love affair to Afghanistan's first centre for study of its history» (en anglès). The Guardian, 26-03-2013. ISSN: 0261-3077.
  4. Bohlen, Celestine «A Love Affair With Afghanistan Continues at 74; Her Guidebook Inspired a Play, And She Fights for a Nation's Soul» (en anglès). The New York Times, 09-07-2002. ISSN: 0362-4331.
  5. Graham-Harrison, Emma «From Kabul love affair to Afghanistan's first centre for study of its history» (en inglés). The Guardian, 26-03-2013.
  6. «Sept. 11: A Campus Reflects». [Consulta: 11 setembre 2017].
  7. «American seeks to preserve storied Afghan past». Mail Online.

Enllaços externs[modifica]