La mainadera màgica i el gran bum!

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Nanny McPhee and the Big Bang)
Infotaula de pel·lículaLa mainadera màgica i el gran bum!
Nanny McPhee and the Big Bang Modifica el valor a Wikidata

Cartell en versió original al Regne Unit
Fitxa
DireccióSusanna White Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióTim Bevan i Eric Fellner Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióSimon Elliott Modifica el valor a Wikidata
GuióEmma Thompson Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJames Newton Howard Modifica el valor a Wikidata
FotografiaMike Eley Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeSim Evan-Jones Modifica el valor a Wikidata
ProductoraStudioCanal, Relativity Media, Working Title Films i Universal Studios Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUIP-Dunafilm, Netflix, United International Pictures i Universal Studios Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit, França i Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1r abril 2010 Modifica el valor a Wikidata
Durada95 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enNurse Matilda (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema fantàstic, cinema familiar i pel·lícula basada en una novel·la Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióAnglaterra Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnannymcphee.co.uk Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1415283 Filmaffinity: 903784 Allocine: 140620 Rottentomatoes: m/nanny_mcphee_returns Letterboxd: nanny-mcphee-returns Mojo: nannymcphee2 Allmovie: v486296 TCM: 775331 Metacritic: movie/nanny-mcphee-returns TV.com: movies/nanny-mcphee-returns AFI: 66556 TMDB.org: 35019 Modifica el valor a Wikidata

La mainadera màgica i el gran bum![1] (títol original en anglès: Nanny McPhee and the Big Bang) és una pel·lícula còmica protagonitzada i escrita per Emma Thompson i dirigida per Susanna White. Estrenada el 26 de març de 2010 al Regne Unit, el 31 de març del mateix any a Espanya i el 20 d'agost també del mateix any als Estats Units, és la seqüela de la pel·lícula de 2005 Nanny McPhee. L'obra s'ha doblat al català.[1]

Argument[modifica]

Mentre Anglaterra està lluitant en la Segona Guerra Mundial, Isabel Green (Maggie Gyllenhaal) intenta tenir cura de la granja i dels seus fills (Norman, Megsie i Vincent) mentre el seu marit, Rory (Ewan McGregor), està lluitant en el front; a més treballa de dependenta en la botiga de la vella Doherty (Maggie Smith) per així poder pagar deutes de la granja. La granja és del seu marit i del seu cunyat, Phil (Rhys Ifans), que la pressiona perquè la vengui ja que té deutes de joc. Tot es complica més quan dos cosins benestants i malcriats, Cyril i Celia, també venen a viure amb ells i no s'entenen gens; Isabel necessita ajuda. Nanny McPhee (Emma Thompson), una estranya mainadera, truca a la porta, s'adona de la situació i decideix donar una valuosa lliçó als nens amb l'ús del seu bastó màgic: aprendre a conviure i a treballar junts.

Quan sembla que tot es va solucionant, mentre celebren un pic-nic, Phil porta un telegrama on diu que Rory ha mort. Això fa que Isabel decideixi vendre la granja, amb el rebuig de Megsie i Celia. Norman, el fill més gran no creu que sigui mort i amb l'ajuda del seu cosí Cyril, van a veure el seu oncle que és un cap milotar. Nanny McPhee els porta fins a Londres amb una moto amb sidecar. Allà aconsegueixen saber que no és mort sinó desaparegut en combat i que el telegrama era fals. Malgrat les tretes de Megsie i Celia, quan Isabel comença a firmar el document, per accident, cau una bomba al camp que no explota. Tot s'aclareix amb l'arribada dels nois i Phil confesa la seva trampa. Ara només queda desactivar la bomba i tots s'ajuden per aconseguir-ho.

Tot acaba bé i Nanny McPhee, que no li agraden els comiats, inicia la marxa. Se sap llavors que la vella Doherty és Aggy Brown, la nena petita de la primera pel·lícula, i ja coneixia Nanny McPhee; han passat uns 75 anys. Mentre marxa Nanny McPhee, apareix Rory, ferit però ben viu.

Les cinc lliçons de Nanny McPhee[modifica]

Nanny McPhee ensenya cinc importants lliçons, cadascuna de les quals correspon amb una de les seves característiques de lletgesa (la berruga superior, la berruga amb pèls, les celles peludes, el pèl gris i embullat, la panxa grossa, el nas gran i les orelles grans i la dent que sobresurt de la seva boca). Quan una d'aquestes lliçons s'aprèn, una o més d'aquestes característiques desapareix. Quan totes les lliçons s'aprenen, Nanny McPhee es converteix en una dona més jove.

  1. Deixar de barallar: la berruga superior desapareix.
  2. Compartir amb gust: la berruga amb pèls desapareix.
  3. Ajudar-se entre si: una gran cella es divideix en dues celles.
  4. Ser valenta: el seu pèl es torna ros i arrissat, les seves orelles es fan de grandària normal, i perd una mica de pes.
  5. Tenir fe: el seu nas i la dent que sobresurt de la seva boca es fan de grandària normal i perd tota la resta del seu pes.

Després que els nens aprenen aquesta última lliçó, Nanny McPhee ja és una dona més bonica i la seva tasca finalitza.

Repartiment i localitzacions[modifica]

El poble de la pel·lícula és Hambleden, a Buckinghamshire, el conjunt de la granja i les escenes es van rodar a Hascombe, a prop de Godalming, a Surrey i les escenes de la War Office, tant interiors com exteriors, es van rodar a la Universitat de Londres.[2]

Recepció crítica i comercial[modifica]

Segons la pàgina d'Internet Rotten Tomatoes va obtenir un 77% de comentaris positius, arribant a la següent conlusió: «Segon treball d'Emma Thompson amb el personatge de Nanny McPhee que realment millora el primer lliurament, una comèdia familiar plena d'encant i amb un repartiment excel·lent».[3] Destacar el comentari de la crític cinematogràfic Catherine Jones: «Nanny McPhee ha tornat, i encara millor que abans»."[4] Segons la pàgina d'Internet Metacritic va obtenir crítiques mixtes, amb un 52%, basat en 25 comentaris dels quals 13 són positius.[5]Va recaptar als Estats Units 29 milions de dòlars. Sumant les recaptacions internacionals la xifra ascendeix a 93 milions. El pressupost invertit en la producció va ser d'uns 35 milions.

Localitzacions[modifica]

La pel·lícula es va rodar el maig de 2009 en diverses localitzacions del Regne Unit. Destacant la ciutat de Londres, els Shepperton Studios, la Marble Hill House, la University College de Londres i el municipi de Hambleden.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «La mainadera màgica i el gran bum!». Ésadir.cat. [Consulta: 13 març 2022].
  2. «Nanny McPhee Returns», 20-08-2010.
  3. Consultat el 2010 Resposta crítica a Nanny McPhee and the Big Bang Rotten Tomatoes (en anglès)
  4. Consultat en 2010FILM REVIEW: Nanny McPhee and the Big Bang loverpoolecho.co.uk (en anglès)
  5. Consultat en 2010Respuesta crítica a Nanny McPhee and the Big Bang Metacritic (en anglès)

Enllaços externs[modifica]