Nanobi

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Els nanobis són petites estructures filamentoses que s'han trobat en roques i sediments. Existeix la hipòtesi que podrien ser les formes de vida més petites, 10 vegades més petites que els bacteris coneguts més petits.

Els nanobis varen ser descoberts el 1996 (publicat a American Minerologist, vol 83., el 1998) per Philipa Uwins de la Universitat de Queensland a Austràlia.

Els més petits no tenen més de 20 nanòmetres de diàmetre. Alguns investigadors creuen que no són més que formes cristal·lines en creixement, però una pretesa troballa d'ADN en els nanobis podria estar indicant el contrari. Són semblants a les estructures de tipus biològic trobades en el famós meteorit de Mart ALH84001 trobat a l'Antàrtida. Recentment hi ha hagut interès en el sector de la biotecnologia en l'ús comercial de nanobis per a l'ús en plàstics. Alguns investigadors opinen que organismes del tipus dels nanobis podrien estar implicats en certes malalties. Podrien ser responsables de la formació d'algunes pedres renals. Podrien fins i tot explicar la calcificació de les dents humanes i per tant ser fins i tot un útil simbiont probiòtic (com l'Acidophilus).

Tot i que sovint els nanobis s'anomenen nanobacteris actualment no es pot confirmar què es tracti del mateix.

Asseveracions actuals[modifica]

  • És un organisme viu (conté ADN o quelcom anàleg, i es reprodueix).[1]
  • Té una morfologia semblant als actinomicets i els fongs, tot i que amb una mida diversos ordres de magnitud menor.
  • Els nanobis tenen uns 20 nm d'amplada, amb el que les convencions científiques actuals estan d'acord que és massa petit perquè contingui els elements bàsics d'un organisme (ADN, plasmidis, etc.), la qual cosa suggeriria que es podria reproduir per mitjans no convencionals.
  • El meteorit marcià ALH84001, descobert el 1996 a l'Antàrtida, conté estructures similars que alguns astrobiòlegs suggereixen que podria ser la prova de vida.[2]

Referències[modifica]

  1. Ransom, Barbara Leigh; Wainwright, Sonya. Recent Advances and Issues in the Geological Sciences (en anglès). Greenwood Publishing Group, 2002, p. 56. ISBN 1573563560. 
  2. http://www.daviddarling.info/encyclopedia/N/nanobe.html

Enllaços externs[modifica]