Naqsh-e Rostam

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Naqsh-e Rostam, prop de Shiraz.

Naqsh-e Rostam o Nakhsh-i-Rostam o Naqs-i-Rustam (persa نقش رستم, Naqš-i Rostam és un lloc arqueològic situat a uns 3 km al nord-oest de Persèpolis, a la província de Fars a Iran. Aquest emplaçament és anomenat Næqš-i Rostæm "el retrat de Rostam", perquè els perses pensaven que els baixos relleus sassànides sota les tombes representaven Rostam, un heroi mitològic persa.

És una paret rocosa que conté quatre tombes reials aquemènidas rupestres, cruciformes i amb baixos relleus. Una d'aquestes, segons les inscripcions que presenta, seria la tomba de Darios I. Les altres tres tombes que es troben als costats de la de Darios I, serien les de Xerxes I, Artaxerxes I i Darios II però no porten cap inscripció que permeti identificar amb certesa. Es troba a la muntanya de darrere Persèpolis dues tombes semblants, pertanyents probablement a Artaxerxes II i Artaxerxes III, el mateix que una tomba inacabada que podria ser la de Arsès, o més segurament de Darios III, l'últim rei de la dinastia aquemènida, que va ser enderrocat per Alexandre el Gran.

La tomba de Darios és un dels dos models de tomba és que van existir en l'art persa del període aquemènida. Es tracta d'una tomba excavada a la roca com els hipogeus egipcis. L'altre model és el de la tomba de Cir en Pasargadas,

Hi ha també set grans baixos relleus a la roca de Naqsh-i Rustam, sota les tombes, escultures manades pels reis sassànides.

Enfront de la roca es troba Ka'ba-i-Zartosht, un monument zoroástrico. A l'extremitat del lloc es troben dos petits altars de foc.

Les tombes aquemènides[modifica | modifica el codi]

Fotografia acolorida de Naqsh-e Rostam. Font: The National Geographic Magazine , abril de 1921.
Naqsh-e Rostam 2008.

Quatre tombes pertanyents a reis aquemènides estan tallades a la paret de roca. Estan a considerable alçada per sobre del terreny.

Les tombes es coneixen localment com les "creus perses" per la forma de les façanes de les tombes. El lloc és conegut com a salīb enàrab (صليب), potser una corrupció de la paraula persa chalīpā , "creu". L'entrada a cada tomba és el centre de cada creu, que s'obre a una petita càmera, on el rei jeu en un sarcòfag. La biga horitzontal de cadascuna de les façanes de la tomba es creu que és una rèplica de l'entrada del palau en Persèpolis.

Una de les tombes està explícitament identificada per una inscripció que l'acompanya com la tomba de Darios I ( r 522-486 aC). Les altres tres tombes es creu que són les de Xerxes I ( r 486-465 aC), Artaxerxes I ( r 465-424 aC) i Darios II ( r 423-404 aC) respectivament. Una cinquena tomba, inacabada, va poder haver estat la de Artaxerxes III, qui va regnar com a molt dos anys, però més probablement sigui la de Darios III ( r 336-330 aC), l'últim dels reis aquemènides.

Les tombes van ser saquejades després de la conquesta de l'imperi aquemènida per Alexandre el Gran.

Detall dels baixos relleus[modifica | modifica el codi]

Un dels baixos relleus de Naqsh-e Rostam que representa el triomf de Sapor I sobre l'emperador romà Valeriano i sobre Felip l' Àrab.
 1. El primer representa Narsés (296 - 304), fill gran de Sapor I, sent nomenat rei per la deessa Anahita ( Nahid en persa modern.
 2. El segon baix relleu està situat sota la part inferior de la tomba de Darios I i es compon de dues escena. La superior representa Bahram II (277 - 293) combatent l'enemic.
 3. El tercer representa la conquesta de Sapor I sobre Valerià, emperador romà. En aquest baix relleu, Sapor I està assegut sobre un cavall i Valeriano s'agenolla als peus del cavall. Ceriyadis, el vencedor de Valeriano, està davant del cavall, i el rei de l'Iran, amb les seves mans juntes, li ofereix el poder sobre l'Est de l'Imperi romà.
 4. El quart baix relleu ensenya la conquesta d'Ormuz II, un rei sassànida.
 5. El cinquè, és una escultura que representa Bahram II batent als seus enemics.
 6. El sisè baix relleu representa una persona aixecada. A la seva esquerra, es pot veure un cap i un rostre.
 7. Representació del fundador dels sassànides, Ardashir I (226 - 242), aquest baix relleu el representa sent nomenat rei per Ahura Mazda.


Inscripció de Darios el Gran en Naqsh-e Rostam[modifica | modifica el codi]

Tombes dels reis aquemènides.
Una altra tomba i un baix relleu sota.

La tomba de Darios I és la més grandiosa, compta en la seva entrada amb quatre columnes decorades per una filera de personatges, presidida per la figura d'un rei ornat davant un altar de foc, amb el peu sobre una estrada.

Text traduït de la inscripció:

 1. Ahura Mazda és un gran déu, que va crear aquesta terra, que va crear el cel, que va crear l'home, que va crear la felicitat per a l'home, que ha fet a Darios rei, un dels nombrosos reis, un senyor per a molts.
 2. Sóc Darios el Gran Rei, Rei de Reis, Rei de països que contenen tot tipus d'homes, Rei de grans territoris d'aquesta gran Terra, fill de Histaspes, un aquemènida, un persa, fill d'un persa, un ari, que té una ascendència ària.
 3. Darios el Gran diu: Pel favor d'Ahura Mazda, aquests són els països que he pres fora de Pèrsia; he regnat sobre ells, m'han pagat un tribut, el que els ha estat dit per mi, ho han fet; meva llei els ha sotmès fermament: Màdia, Elam, Pàrtia, Aria, Bactriana, Sogdiana, Coràsmia, Drangiana, Aracosia, Satagidia, Gandhara, Sind, Amirgia, escita s, escitas de gorres punxeguts, Babilònia, Assíria, Aràbia, Egipte, Armènia, Capadòcia, Sardes, Jònia, els escites de l'altre costat de la mar, Skudra , els jonis que porten pétasos , Líbia, Etiòpia, els homes de Maka , Cària.
 4. Darios el Gran diu: Ahura Mazda, quan va veure la terra amb emoció, me la va atorgar, em va fer Rei, sóc Rei. Pel favor d'Ahura Mazda, la sotmet a seu lloc, el que us dic, el que han fet, tal com era el meu desig. Si penseu "Quants països ha conquerit el Rei Darios?" Mireu les escultures d'aquells que estan sobre el tron, de seguida ho sabreu, de seguida serà conegut per vosaltres: la llança de l'home persa ha anat molt lluny; seguida serà conegut per vosaltres: un home persa ha lliurat batalles molt lluny de Pèrsia.
 5. Darios el Rei diu: El que ha estat fet, ho he fet per la voluntat d'Ahura Mazda. Ahura Mazda m'ha prestat ajuda fins que jo fes la feina. Que Ahura Mazda em protegeixi del mal, així com a la meva casa real ia aquesta terra: Prego a Ahura Mazda, que Ahura Mazda m'ho de !
 6. Oh home, el que és el mandat d'Ahura Mazda, que no us repugni, no us aparteu del bon camí, no us aixequeu en rebelión !

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Naqsh-e Rostam vista per Chardin en el seu viatge a Pèrsia el 1723.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Coord.: 29° 59′ 19″ N, 52° 52′ 19″ E / 29.988611°N,52.871944°E / 29.988611; 52.871944