Narciso Sentenach y Cabañas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNarciso Sentenach y Cabañas

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1853 Modifica el valor a Wikidata
Sevilla (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort1925 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Activitat
Ocupacióhistoriador, arqueòleg, historiador de l'art Modifica el valor a Wikidata
OcupadorMuseu Arqueològic Nacional d'Espanya Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Narciso Sentenach y Cabañas (Sevilla, 1853 - 1925), historiador, crític d'art i arqueòleg espanyol.

Biografia[modifica]

Va estudiar Dret i Filosofia i Lletres i va passar després a l'Escola Superior de Diplomàtica i va ingressar per oposició al Cos Superior d'Arxivers, Arqueòlegs i Bibliotecaris.

Interessat per les arts industrials i artesanals i per la pintura, ja que el mateix era pintor, es va anar inclinant per la Història de l'Art. Amb el seu amic José Gestoso y Pérez va recórrer tots els barris de Sevilla a la recerca d'antiguitats romanes i àrabs. Va treballar juntament amb el seu amic José Ramón Nélida al Museu Arqueològic Nacional d'Espanya, on va ser cap de la Secció Americana, i va arribar a dirigir el Museu de Reproduccions Artístiques.

Durant un breu temps va dirigir el Museu de Tarragona abans d'anar a Madrid el 1892. En aquest any va ser secretari general del jurat de l'Exposició Històric Americana a el Quart Centenari del Descobriment d'Amèrica. Va publicar articles al Boletín de la Sociedad Española de Excursiones, a la Revista de Archivos, Bibliotecas y Museos, del consell de redacció formava part, i a La Ilustración Española y Americana.

El 13 d'octubre de 1907 va ser acollit a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Va fer treballs arqueològics amb els seus corresponents memòries en Tiermes, Clunia, Bílbilis i Segóbriga. Es va interessar pels Catecismos de la doctrina cristiana, en jeroglífics indígenes americans i va publicar un estudi sobre ells. Un dels seus últims treballs va ser el catàleg monumental de Burgos.

Obres[modifica]

  • La lengua y la literatura sánskritas ante la crítica histórica: Conferencias dadas en el Ateneo de Madrid en las noches del 7 y 11 de enero de 1897,Imprenta La Verdad, 1898.
  • Bosquejo histórico sobre la orfebrería española. Madrid: Revista de Arch., Bib. y Museos, 1909.
  • La pintura en Madrid desde sus orígenes hasta el siglo XIXMadrid: Administración del "Boletín de la Sociedad Española de Excursiones", 1907.
  • Catálogo de los cuadros, esculturas, grabados y otros objetos artisticos de la antigua Casa Ducal de Osuna, expuestos en el Palacio de la Industria y de las Artes. Segunda edición, corregida y aumentada. Madrid, Est. tip de la Viuda é Hijos de M. Tello, 1896.
  • Ensayo sobre la América precolombina, Toledo: Impr. y Librería de la Viuda e Hijos de J. Peláez, 1898.
  • Los grandes retratistas en España, Fototipia de Hauser y Menet, 1914.
  • Técnica pictórica del Greco, Fototipia de Hauser y Menet, 1916.
  • La pintura en Sevilla: Estudio sobre la escuela pictórica sevillana desde sus orígenes hasta nuestros días, Establecimiento Tipográfico de Gironés y Orduña, 1885.
  • Narciso Sentenach y José Ramón Mélida, Evolucion de la escultura española: Discursos leidos ante la Academia de Bellas Artes de San Fernando, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando - Nueva imprenta de San Francisco de Sales, 1907.
  • Estudios sobre numismática española, Tip. de la Revista de Arch., Bibl. y Museos, 1909.

Bibliografia[modifica]

  • José Antonio Pérez-Rioja, "Apuntes bio-bibliográficos sobre don Narciso Sentenach y Cabañas (1853-1925)" en Homenaje al prof. Martín Almagro Basch, Vol. 4, 1983, ISBN 84-7483-350-7, pags. 393-400.