Narcissus assoanus subsp. praelongus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuNarcissus assoanus subsp. praelongus Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAmaryllidaceae
GènereNarcissus
EspècieNarcissus assoanus
SubespècieNarcissus assoanus subsp. praelongus Modifica el valor a Wikidata
Barra i G.López
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Narcissus assoanus és una subespècie de planta bulbosa que pertany a la família de les amaril·lidàcies. És originària del sud de la Península Ibèrica.

Descripció[modifica]

És una planta perenne, les seves fulles són filiformes, com les gramínies, d'1-2 mm d'ample. Les flors fan de 15-20 mm, de color groc intens, amb una curta corona ciatiforme (en forma de copa), agradablement perfumades, disposades en umbel·les d'1-5.[1] Es diferencia de Narcissus assoanus en el tub més llarg del periant. Es distribueix pel sud d'Espanya.[2]

Hàbitat[modifica]

Pastures i matollars clars, sòls pedregosos i margosos, en ambients secs i assolellats propis del quejigal.

Taxonomia[modifica]

Narcissus assoanus subsp. praelongus va ser descrita per Barra i G.López i publicat a Anales del Jardín Botánico de Madrid 39 (1): 209, l'any 1982.[3]

Etimologia

Narcissus nom genèric que fa referència del jove narcisista de la mitologia grega Νάρκισσος (Narkissos) fill del déu riu Cefís i de la nimfa Liríope; que es distingia per la seva bellesa.

El nom deriva de la paraula grega: ναρκὰο, narkào (= narcòtic) i es refereix a l'olor penetrant i embriagant de les flors d'algunes espècies (alguns sostenen que la paraula deriva de la paraula persa نرگس i que es pronuncia Nargis, que indica que aquesta planta és embriagadora).

El nom d'espècie es dedica a Ignacio Jordán Claudio de Asso y del Río (1742-1814), científic saragossà de talla internacional, químic, botànic, jurista i economista, destacat representant de la Il·lustració espanyola i aragonesa.

Sinonímia

Referències[modifica]

  • J. J. Roemer & J. A. Schultes, Syst. veg. 7:962. 1830
  • Royal Botanic Gardens, Kew: 'N. assoanus.