Narcissus obsoletus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuNarcissus obsoletus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN13147046 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAmaryllidaceae
TribuNarcisseae
GènereNarcissus
EspècieNarcissus obsoletus Modifica el valor a Wikidata
Steud., 1841

Narcissus obsoletus és una espècie de planta perenne de la família de les amaril·lidàcies (amaryllidaceae) originària de la regió de la Mediterrània occidental.

Descripció[modifica]

Narcissus obsoletus és una herba d'uns 6 a 40 cm d'alçada, glabra. El bulb és subglobós amb túniques externes membranoses d'un color castany fosc que es prolonga en una beina. Les fulles són linears de marges llisos de secció semicircular i cobertes directament per les túniques que neixen del bulb. L'espata és de color castany clar, també membranosa i plurinèrvia. Presenta d'una a dues flors blanques (a vegades poden ser fins a cinc) amb pedicel recte i de secció circular i amb la corona verdosa que vira al carbassa així que madura, semblant a N. poeticus però en petit.

Distribució i hàbitat[modifica]

Prolifera de forma espontània des del nivell del mar fins als 200 metres sobre el nivell del mar, des l'Europa Meridional (sud i est de la península Ibèrica fins al sud de Grècia), al nord d'Àfrica (des del Marroc a Tunísia i la Cirenaica) i a l'oest d'Àsia (des del sud de Turquia fins a Israel i Xipre). I en el seu hàbitat, prolifera en clarianes de matollars, herbassars baixos, bosquines i prats, en sòls rocosos o no i a les vores de camins de clima mediterrani.[1]

Taxonomia[modifica]

Narcissus obsoletus va ser descrita per (Haw.) Spach i publicat a Histoire Naturelle des Végétaux. Phanérogames 12: 452, a l'any 1846.[2][3]

Etimologia

Narcissus nom genèric que fa referència del jove narcisista de la mitologia grega Νάρκισσος (Narkissos) fill del déu riu Cefís i de la nimfa Liríope; que es distingia per la seva bellesa.

El nom deriva de la paraula grega: ναρκὰο, narkào (= narcòtic) i es refereix a l'olor penetrant i embriagant de les flors d'algunes espècies (alguns sostenen que la paraula deriva de la paraula persa نرگس i que es pronuncia Nargis, que indica que aquesta planta és embriagadora).

obsoletus: epítet llatí que significa "rudimentari" "poc aparent".[4]

Sinonímia

Referències[modifica]

  1. «Narcissus obsoletus». galanthus.cat. [Consulta: 20 setembre 2022].
  2. «Narcissus obsoletus». Tropicos. [Consulta: 20 setembre 2022].
  3. «Narcissus obsoletus». Royal Botanic Gardens, Kew. [Consulta: 20 setembre 2022].
  4. Fernández Casas, Francisco Javier; Pizarro Domínguez, José María (en castellà) Acerca de Narcissus obsoletus (Haworth) Steudel (Amaryllidaceæ. Adumbrationes ad Summæ Editionem [Madrid], pàg. 4 [Consulta: 20 setembre 2022].
  5. «Narcissus obsoletus». The Plant List. [Consulta: 20 setembre 2022].

Bibliografia[modifica]