Narcotràfic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El narcotràfic és el negoci il·legal sorgit del conreu, transport i compravenda de droga. Va néixer al segle xix (des de la Primera Guerra de l'Opi) i és un dels comerços més lucratius del mercat negre, associat al crim organitzat a escala internacional. El preu de la droga augmenta amb el pas de fronteres (amagada dins altres mercaderies o introduïda al país sense ser declarada) i amb l'addició de substàncies químiques o refinament, així com amb la repartició, ja que es ven per dosis (els anomenats camells o distribuïdors finals o intermedis acumulen el 54% del benefici)

El narcotràfic té conseqüències negatives a diferents nivells. D'una banda hipoteca els camperols (com els conreadors de l'opi de l'Afganistan o els de cocaïna d'Amèrica Llatina), ja que és més lucratiu per a ells dedicar-se a produir substàncies il·legals, però té més riscos i es perd superfície de conreu d'aliments. D'altra, afavoreix les xarxes mafioses i el diner negre, amb l'amenaça que suposa per al sistema econòmic legal,[1] així com per al desenvolupament dels països emissors.[2] El narcotràfic, en ésser una activitat il·legal, comporta altres activitats també il·legals, com l'ús de nens per a assassinar, els anomenats baby sicaris.[3] Per últim, afavoreix l'addicció a substàncies lesives per a la salut.

La policia de cada Estat té entre les seves funcions lluitar contra el narcotràfic, però existeixen també organismes internacionals específics, com els lligats a les Nacions Unides.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Narcotràfic
  1. Denis Richard, Jean-Louis Senon, Marc Valleur, Dictionnaire des drogues et des dépendances, Larousse, 2004
  2. Singer, M. 2008. Drugs and development: The global impact of drug use and trafficking on social and economic development. International Journal of Drug Policy 19 (6):467-478.
  3. Els baby sicaris comentari de Ferran Monegal al documental de Jon Sistiaga, Los baby sicarios, emés al canal Cuatro de televisió. Publicat a El Periódico, el 25 d'abril de 2010.