Natró

De Viquipèdia
Infotaula de mineralNatró
Emi Koussi crater natron.jpg
Precipitació del mineral visible al sòl del volcà Emi Koussi (Tibesti, Txad) Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaNa2CO3·10 H2O
Epònimàcid carbònic Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriacarbonats
Nickel-Strunz 10a ed.5.CB.10
Nickel-Strunz 9a ed.5.CB.10 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.V/D.02 Modifica el valor a Wikidata
Dana15.1.2.1
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic, prismàtic
Hàbit cristal·lípetits cristalls
Colorincolor, blanc o gris
Exfoliació{100} molt bona
Fracturaconcoidal
Tenacitattrencadís
Duresa1,5
Lluïssorvítria a mat
Color de la ratllablanca
Diafanitattranslúcida
Densitat1,42 - 1,47 g/cm³
Solubilitatlenta
Altres característiquesa l'aire lliure absorbeix humitat. Tenyeix la flama de groc
Més informació
Estatus IMAaprovat, nom preferit Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1967 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolNt Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

El natró és un mineral de la classe dels carbonats (o minerals carbonats i nitrats), segons la classificació de Strunz. Té gust de lleixiu i és fluorescent. El natró és una mescla, que apareix de manera natural, de carbonat de sodi decahidratat (Na2CO3·10H2O) i un 17% d'hidrogencarbonat de sodi (també anomenat nahcolita, NaHCO3) junt amb petites quantitats de sal comuna (halita, clorur de sodi) i sulfat de sodi. Al llarg de la història el natró ha tingut moltes aplicacions pràctiques les quals continuen en els usos moderns dels seus components minerals.

En la moderna mineralogia el terme natró ha passat a significar només el carbonat de sodi decahidratat que és el seu principal component.

Etimologia[modifica]

La paraula prové del terme NTR del Antic Egipte, que significa "diví" o "pur", donant lloc a la paraula composta "sal divina". El principal lloc d'extracció d'aquesta sal era la zona de Uadi el Natrun, a Egipte. La paraula va ser emprada en les llengües semítiques: en accadi nit (i) ru , en arameu nithra , en hebreu Neter נתר (per al carbonat de potassi). Possiblement, a través del fenici va passar a l'idioma grec com nitro , i al llatí com nitrum . En àrab és natró , paraula que es va transmetre a l'idioma espanyol.

El terme grec nitro i el llatí nitrum es van utilitzar per al salnitre i la sosa, que no van ser reconeguts com a substàncies diferents.

Daniel Rutherford descobreix la química de nitrogen al segle XVIII, encara que el nom va ser donat pel químic francès Jean Antoine Chaptal, ja que generava nitre , per tant, el terme referia en realitat a dos elements: el nitrogen i el sodi, que deriven de la mateixa paraula.

El terme llatí Natrium va donar nom al sodi, del qual deriva el seu símbol químic Na.

Propietats[modifica]

Químicament és un carbonat de sodi natural, molt hidratat. Efloreix ràpidament quan s'exposa a l'aire sec, transformant-se en el monohidrat termonatrita (Na2CO3·H2O).

Segons la classificació de Nickel-Strunz, el natró pertany a "05.CB - Carbonats sense anions addicionals, amb H2O, amb cations grans (carbonats alcalins i alcalinoterris)" juntament amb els següents minerals: termonatrita, trona, monohidrocalcita, ikaïta, pirssonita, gaylussita, calconatronita, baylissita i tuliokita.

Usos[modifica]

El natró va ser emprat pels antics egipcis en el procés de momificació. També s'utilitzava en la fabricació de ceràmica vítria: fayenza, a més, aquesta sal va ser destinada per a usos relacionats amb la neteja, com ara la neteja dels habitatges i la higiene del cos.

Formació i jaciments[modifica]

Es forma en ambient de llac ric en sodi, acumulant-se en els seus marges o bé com un precipitat al fons del llac durant les èpoques de fred, també s'ha trobat com eflorescència en laves.

Sol aparèixer associat a la natura a altres minerals com: termonatrita, trona, mirabilita, gaylussita, guix o calcita.

Hi ha importants jaciments a Egipte i Rússia.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Natron». Mindat. [Consulta: 9 agost 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Natró