Nature

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Nature (revista))
Infotaula de publicacions periòdiquesNature

Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
AbreviaturaNature Modifica el valor a Wikidata
Tipusrevista científica i revista acadèmica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici4 novembre 1869 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióLondres Modifica el valor a Wikidata
EstatRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènereliteratura científica Modifica el valor a Wikidata
Temaciències naturals i transdisciplinarity (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
EditorMagdalena Skipper (en) Tradueix (2018–) Modifica el valor a Wikidata
EditorialNature Publishing Group
Springer Science+Business Media Modifica el valor a Wikidata
Nominacions i premis
Premis
Identificadors
ISSN1476-4687 i 0028-0836 Modifica el valor a Wikidata
CODENNATUAS Modifica el valor a Wikidata
OCLC01586310 Modifica el valor a Wikidata
LCCN12037118 Modifica el valor a Wikidata
Abreviació ISO-4Nature Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnature.com Modifica el valor a Wikidata
RSS  Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): nature Modifica el valor a Wikidata

Nature és una de les revistes científiques més antigues i famoses. El seu primer número va sortir el 4 de novembre de 1869. A diferència d'altres revistes, no està especialitzada en cap camp en concret, i publica articles de temes molt diversos, encara que la seva principal àrea és la biologia. El seu principal competidor és la revista Science.

Amb una periodicitat setmanal, Nature és una publicació de la companyia Nature Publishing Group subsidiària de Macmillan Publishers, al Regne Unit. Nature té oficines a Londres, Nova York, San Francisco, Washington DC, Tòquio, París, Múnic i Basingstoke, i disposa de corresponsals propis en la majoria dels països industrialitzats. L'editorial publica també diverses revistes especialitzades sota el nom de Nature com Nature Neuroscience, Nature Methods, Nature Structural i Molecular Biology entre altres.

La revista és llegida per científics i investigadors de tot el món. La major part dels articles són exposicions de treballs d'investigació molt tècnics. No obstant això també inclou editorials i notícies científiques de caràcter general així com articles sobre política científica en diferents països, crítiques de llibres tècnics i de divulgació i articles sobre la història i el futur d'algunes disciplines científiques.

Per a la majoria dels científics publicar a Nature constituïx una marca de prestigi. Els articles publicats apareixen de vegades ressenyats per la premsa general i es considera que es troben en primera línia de la investigació científica. Alguns articles famosos publicats a Nature han estat:

Els articles originals que arriben a Nature se sotmeten a un rigorós sistema de revisió per experts internacionals en l'àrea de què es tracti, als quals la revista demana la seva opinió sobre els articles enviats a experts (avaluació d'experts) i fa que entorn del 95 % d'originals siguin rebutjats. En casos dubtosos alguns dels experiments són repetits per altres científics confidencialment abans de la publicació. Els editors de la revista realitzen també una important filtració determinant si l'article és o no d'interès general i si està o no entre els temes d'interès científics superior. Tot i tots aquests filtres alguns articles publicats per la revista van constituir famosos escàndols en demostrar-se la falsedat dels resultats presentats. Alguns exemples són els casos de la memòria de l'aigua o la fusió freda.

L'any 2007 ha estat guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats juntament amb la revista Science.[1]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nature