Nau espacial

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Sèrie d'articles sobre
el vol espacial
Soyuz TMA-7 spacecraft2edit1.jpg
Història
Cursa espacial  · Cronologia dels vols espacials
Aplicacions
Satèl·lits d'observació terrestre  · Satèl·lits espia  · Satèl·lits de comunicacions  · Navegació per satèl·lit  · Observació espacial  · Exploració espacial  · Colonització espacial  · Turisme espacial
Nau espacial
Nau espacial robòtica (Satèl·lit artificial  · Sonda espacial  · Nau espacial de subministrament no tripulada)  · Vol espacial tripulat (Càpsula espacial  · Estació espacial  · Avió espacial)
Llançament
Cosmòdrom  · Plataforma de llançament  · Sistemes d'un sol ús i reutilitzables  · Velocitat d'escapament  · Llançament espacial sense coet
Destinacions
Suborbital  · Orbital  · Interplanetari  · Interestel·lar  · Intergalàctic
Agències espacials
ESA  · NASA  · RKA  · CNES  · DLR  · CNSA  · ISRO  · JAXA

Una nau espacial (o vehicle espacial) és un vehicle que viatja per l'espai. Les naus espacials poden ser robòtiques o sondes no tripulades i també vehicles tripulats. El terme també s'utilitza per a descriure satèl·lits artificials amb criteris de disseny similars.

El terme nau espacial s'aplica, en general, només a les naus que poden transportar persones. Als vestits espacials també se'ls pot anomenar naus espacials en miniatura, amb èmfasi en el seu propòsit de mantenir al seu portador en vida mentre travessa el buit de l'espai exterior.

La nau espacial és un dels elements primaris de la ciència-ficció. Hi ha moltíssims contes i novel·les que tracten temes relacionats amb les naus espacials. Alguns llibres de ciència-ficció dura s'enfoquen en detalls concernents a les naus, mentre que uns altres consideren que les naus espacials ja existeixen i no tracten gairebé gens sobre com funcionen.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nau espacial Modifica l'enllaç a Wikidata