Nechervan Idris Barzani

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNechervan Idris Barzani

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ku) نێچیرڤان بارزانی Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 setembre 1966 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
Barzan (Iraq) Modifica el valor a Wikidata
President of Iraqi Kurdistan (en) Tradueix
10 juny 2019 –
← Masud Barzani
Primer ministre del Kurdistan
1r març 2006 – 31 agost 2009 – Barham Salih →
Primer ministre del Kurdistan
20 desembre 1999 – 14 juny 2005
← Rowsch Shaways (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicBarzani Kurds (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Teheran - ciències polítiques Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perpolític kurd
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Democràtic del Kurdistan Modifica el valor a Wikidata
Participà en
20 gener 2020Trobada Anual del Fòrum Econòmic Mundial de 2020
23 gener 2018Trobada Anual del Fòrum Econòmic Mundial de 2018
Davos 2018 Participant List (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
PareIdris Barzani Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm5347820 Facebook: OfficialNechirvanBarzani Twitter (X): ikrpresident Instagram: nechirvanbarzani Modifica el valor a Wikidata

Nechervan Idris Barzani (kurd: نێچیرڤان به‌رزانی, Nêçîrvan Îdrîs Barzanî) (Barzan, 21 de setembre de 1966) és un polític kurd del Kurdistan del Sud. Serví com a primer ministre del govern regional des del març de 2006 fins a l'agost de 2009. És net del fundador del Partit Democràtic del Kurdistan Mustafà Barzani i nebot del president del Kurdistan, Masud Barzani.

Biografia[modifica]

Barzani va néixer el 1966 a la regió de Barzan al Kurdistan. La paraula Nêçîr vol dir cacera en llengua kurda, i Nêçîrvan vol dir el caçador. És un nom força utilitzat pels kurds. Barzani com a cognom reflecteix l'origen de l'individu a Barzan. El 1975, la seva família fou forçada a exiliar-se a l'Iran. Sovint acompanyava el seu pare Idris, en visites oficials a països de l'Orient Mitjà i europeus, un presagi de la seva carrera política futura. Després de la mort sobtada del seu pare, va agafar un paper actiu en la política kurda, treballant en organitzacions de la joventut del KDP.

Activitat política[modifica]

Barzani fou elegit pel comitè central del KDP al seu X Congrés el 1989 i reelegit al XI Congrés el 1993, quan assumí una posició al buró polític. Després de la Guerra del Golf de 1991, participà en les negociacions amb el govern iraquià. El 1996, se'l nomenava primer ministre representant de la regió controlada pel Partit Democràtic del Kurdistan al Kurdistan Iraquià. Després del procés d'unificació el 2005 entre els partits principals kurds i la formació del govern regional del Kurdistan, se celebraven eleccions. El 2006, Barzani era escollit com primer ministre del govern regional. El seu termini havia d'acabar el 2008 però després d'un acord de la coalició majoritària al poder, el termini de Barzani es va estendre fins a les eleccions de 2009.

Molts dels seguidors de Barzani creuen que ha tingut un paper important desenvolupant la regió del Kurdistan. Durant el seu termini com primer ministre, els seus seguidors anomenaven el seu gabinet com "el gabinet del desenvolupament" alabant el seu treball en el desenvolupament de la regió del Kurdistan. [Washington & Jefferson College atorgaren un grau honorífic a Barzani i la cerimònia es va celebrar el 17 de maig de 2008.[1]

Referències[modifica]