Neoplàsia de glàndula salival

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaNeoplàsia de glàndula salival
Tipus malaltia de les glàndules salivals, head neoplasm Tradueix i gastrointestinal neuroendocrine tumor Tradueix
Especialitat oncologia
Afecta Glàndula salival
Classificació
CIM-10 C07-C08, D11
CIM-9 142, 210.2
Recursos externs
MedlinePlus 001040
MeSH D012468
UMLS CUI C0036095, C0220636 i C0036095
Modifica les dades a Wikidata

El càncer de glàndula salival és un càncer que es forma en els teixits d'una glàndula salival. Les glàndules salivals es classifiquen en "majors" i "menors". Les glàndules salivals majors consisteixen en les glàndules paròtide, submandibular i sublingual. Les glàndules menors són petites glàndules secretores de moc en les cavitats oral i nasal.[1] El càncer de glàndula salival és poc freqüent, constitueixen un 2% dels càncers de cap i coll, la majoria a la paròtide.[2]

Classificació[modifica]

Tumor benigne de la glàndula submandibular, també conegut com adenoma pleomorf, es presenta com una massa indolora (en aquest cas en un home de 40 anys d'edat). A l'esquerra de la imatge mostra el tumor blanc amb la seva superfície característica de tall cartilaginós. A la dreta hi ha el teixit mostrant la lobulació normal de la glàndula salival submandibular.

Les neoplàsies de les glàndules salivals són classificats per l'Organització Mundial de la Salut com de teixit primari o secundari, benigne o maligne, i d'origen.[3] Aquest sistema defineix cinc grans categories de neoplàsies de glàndules salivals:[3]

Signes i símptomes[modifica]

Els signes inclouen secreció per l'orella; dolor, entumiment, debilitat o dificultat per empassar; un bony. El més comú dels símptomes del càncer de la glàndula salival més gran (la paròtide) és una massa indolora en la glàndula, de vegades acompanyat per paràlisi del nervi facial.

Causes[modifica]

El factor de risc principal és el tabac de mastegar, seguit pel tabac fumat. Altres factors de risc inclouen l'edat avançada, el tractament de radioteràpia al cap o coll, i l'exposició a certes substàncies cancerígenes en el treball.

Tractament[modifica]

El tractament pot incloure el següent:

  • Cirurgia amb radioteràpia o sense.
  • Radioteràpia.
  • Quimioteràpia.

Referències[modifica]

  1. Shah, p. 240
  2. Harari, p. 89
  3. 3,0 3,1 IARC, p. 210