Vés al contingut

Neotamias

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuNeotamias Modifica el valor a Wikidata

Esquirol llistat nan Modifica el valor a Wikidata
Període
Miocè inferior – recent
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaSciuridae
SubfamíliaXerinae
GènereNeotamias Modifica el valor a Wikidata
Howell, 1929

Neotamias és un gènere d'esciúrids, dins de l'ordre dels rosegadors. Conté vint-i-tres espècies diferents, que viuen totes a Nord-amèrica.

Taxonomia

[modifica]

Sovint aquest gènere, juntament amb Eutamias, és considerat un subgènere de Tamias.[1] La morfologia cranial, post-craneal i genital, la citogenètica i la genètica els separaven en tres llinatges distintius i monofilètics amb el tractament de subgènere. Aquests grups es troben a l'est d'Amèrica del Nord, a l'oest d'Amèrica del Nord i a l'Àsia respectivament. No obstant això, les dades genètiques disponibles (principalment a partir del citocrom mitocondrial b) demostren que els llinatges divergien al principi de l'evolució dels Marmotini. Les comparacions de les distàncies genètiques també indiquen que aquests tres llinatges són més o menys distintius entre ells. El 2016, Patterson i Norris van publicar una reorganització taxonòmica que elevava al rang de gènere els subgèneres Eutamias i Neotamias.[2] Sembla que aquesta nova distribució esta rebent força acceptació i, recentment, algunes fonts com la UICN l'han adoptat,[3] incloent en aquest gènere totes les espècies que es trobaven dins del gènere Tamias, excepte l'esquirol llistat de l'Est americà.

Referències

[modifica]
  1. Illiger. «Tamias». A: Wilson, Don E. (ed.); Reeder, DeeAnn M. (ed). Mammal Species of the World (en anglès). 3a edició. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  2. Patterson, Bruce D.; Norris, Ryan W. «Towards a uniform nomenclature for ground squirrels: the status of the Holarctic chipmunks» (pdf) (en anglès). Mammalia. DE GRUYTER, 80, 3, 26-05-2015, pàg. 241-251.
  3. (2016). "Neotamias." 2016 Llista Vermella de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, edició 2016. [Consulta: 09-07-2017]