Nervi ciàtic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaNervi ciàtic
Gray1244.png
Silueta del nervi ciàtic en relació l'artèria i el nervi ciàtics.
Detalls
Llatí Nervus ischiadicus
Part de sacral plexus Tradueix
Des de Plexe lumbar i Plexe sacre
A Nervi tibial, nervi ciàtic popliti extern
Innervació Part posterior del membre inferior
Identificadors
MeSH D012584
TA A14.2.07.046
FMA 19034 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.960
EB Online science/sciatic-nerve
Termes anatòmics de neuroanatomia
Modifica les dades a Wikidata

És el nervi més ample i llarg del cos. Comença a la pelvis, va fins a la part superior de les cuixes per les quals continua i es divideix en dues branques: el nervi tibial (o ciàtic popliti intern) i el nervi ciàtic popliti extern (o peroneal comú). Es deriva dels nervis espinals des de L4 a S3. Conté fibres tant de les divisions anteriors com de les posteriors del plexe lumbosacre.

Importància clínica[modifica]

Ciàtica[modifica]

Al dolor causat per la compressió o irritació del nervi ciàtic per un problema a nivell inferiro de l'esquena s'anomena ciàtica. Ocasionant dolor des de la regió lumbar fins (sovint) el peu per la part posterior de l'extremitat inferior. Les causes comunes de la ciàtica inclouen la següent baixa de l'esquena i de les condicions del maluc: espondilosi, degeneració de disc intervertebral, hèrnia de disc espinal, espondilolistesi.

Paràlisi del nervi ciàtic[modifica]

Es produeix com a conseqüència d'una mala praxi a les injeccions intramusculars en glutis o cuixes, per afectació directa del nervi amb la punció, però també es pot donar a causa de procediments quirúrgics com la reducció de luxació de maluc o en els casos d'ossificació heterotòpica. Per evitar-ho és imprescindible que la punció la realitzi personal qualificat i entrenat, com els metges o infermers, i s'utilitza una senzilla tècnica que consisteix a dividir la natja en quatre quadrants per aplicar la injecció en el quadrant superior extern, de manera que s'eviten més diferents vasos sanguinis.

Altres[modifica]

Síndrome del piriforme, per compressió o irritació del múscul piramidal de la pelvis o piriforme.

Imatges addicionals[modifica]